HockeyNews
PLUS

Skrällen i Tre Kronors VM-trupp – Timråmålvakten tar plats i laget

(27929) Jacob JOhansson-Sam Hallam
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 maj 2023

FacebookXWhatsApp

Sam Hallam går in i sitt första VM som förbundskapten för Tre Kronor.
Nu har han tagit ut sin trupp.
En trupp som bjöd på en rejäl skräll på målvaktssidan.

På fredag inleds VM för Tre Kronors del när man ställs mot Tyskland i Tammerfors, innan Österrike väntar på söndag. Och det svenska landslaget samlas under tisdagen i Helsingfors innan man tar sig vidare i samlad trupp till spelorten.

Men innan avresan var det dags för förbundskaptenen Sam Hallam att presentera sin VM-trupp, hans första som förbundskapten för Tre Kronor.

En trupp som inte innehöll några större skrällar, förutom att Timrås Jacob Johansson blir en av tre målvakter efter att han inte varit med under de sista matcherna innan VM. På forwardssidan gavs det också plats till jättetalangen Leo Carlsson. Här är Hallams kommentarer om truppen som innehåller tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.

Hela truppen
Målvakter:

Jacob Johansson, Timrå IK
– Där är det så att Marcus Högberg har varit med oss in till sluttampen. Vi gjorde en ranking efter förra helgen och då hade vi en diskussion och då kom vi fram till den här lösningen. Det finns andra saker i livet än hockey. Och Marcus kommer att vara hemma och ro om sin familj närmaste veckorna.

Lars Johansson, Frölunda HC
– Har den här säsongen kommit hem till Sverige och anpassat sig (till SHL). Jag tycker att han har växt hela vägen. Hans erfarenhet från OS känner jag också är väldigt värdefull för oss att få med i det här mästerskapet. Förutom en bra målvakt är han också en otroligt kommunikativ person bak i mål så han hjälper både backar och oss coacher med vad han ser och vad vi behöver jobba med.

Jesper Wallstedt, Iowa Wild (Minnesota Wild)
– Han har haft en fantastisk resa här hemma i Sverige, både en toppmålvakt i junior-VM och sedan lämnar Sverige med bäst siffror i serien och åker över och gör en kanonsäsong i AHL. Har spelat mycket i år och är verkligen redo för den här chansen. Debuterade förra veckan i Tre Kronor.

Backar:
Lukas Bengtsson, Växjö Lakers
– Började i Björkängshallen. Besitter egentligen precis allt man kan efterfråga av en back. Han har det fysiska spelet om det behövs. Han har mod att gå in i situationer. Han rör sig exceptionellt bra och med sin rightfattning är han en viktig del i vår speluppbyggnad.

Christian Folin, Frölunda HC
– För mig är det en spelare och karaktär som man alltid vill ha med sig. Som står framför dig när du behöver det och puttar bakom dig när du behöver det. Har vunnit mästerskap här i Sverige och vet precis vad som gäller och vad man behöver betala för att gå hela vägen.

Anton Lindholm, Leksands IF
– En tränardröm. Fantastisk skridskoåkare. Totalt oöm, orädd i sitt spel. Härlig karaktär. Har också hunnit bygga på sig en hel del erfarenhet och gjorde ett riktigt starkt VM ifjol.

Patrik Nemeth, Arizona Coyotes
– Ska begå Tre Kronor-debut efter en lång resa med ungdoms- och juniorlandslag som startade i moderklubben AIK så vidare till Nordamerika. Där har han en roll där han är ute och spelar mot de skickligaste spelarna i världen vecka efter vecka. Han spelar de tuffa minuterna. Han är en av de backar som spelar mest PK (boxplay) i hela NHL, så därför tycker jag vi får in en kille som både står för en hårdhet och en erfarenhet på isen, men också en härlig karaktär och ledarskap utanför isen.

Joel Persson, Växjö Lakers
– Är en spelare som i grund och botten alla betecknar som väldigt spelskicklig back. Som kan sätta spel nerifrån och som också rör sig väldigt bra på offensiv blålinje, men som har de här åren i både SHL och Växjö och sin tur till Nordamerika för varje år blir bättre och bättre i försvarsspelet och kan hantera det spelet nu också.

Jonathan Pudas, Skellefteå AIK
– Otroligt rörlig, otroligt tacksam att jobba med, att han kan spela i egen zon, men också väldigt skön med pucken och rör sig bra och sätter bra förstaspel. Rör sig väldigt bra på offensiv blålinje. Han kommer inte att resa med oss idag på grund av sjukdom. Vi vill inte få in det i truppen. Vi håller honom till imorgon eller förhoppningsvis senast torsdag.

Rasmus Sandin, Washington Capitals
– Otroligt spännande spelare. Imponerade otroligt mycket på mig i förra veckan när vi var nere i Tjeckien. Just hans mod att gå in i situationer och använda sin kropp i försvarsspelet, men ännu mer spelet med puck. Otroligt rörlig. Har en skön swag i allt han gör. Ett mod i det han gör. Vi såg också det han gjorde i Toronto var väldigt bra. Sedan när han fick lite mer luft och lite mer istid i Washington så blommade han ut och bevisade att han verkligen vill vara en toppback i Nordamerika.

Henrik Tömmernes, Geneve-Servette HC
– Lyfte pokalen nyligen nere i Schweiz. En av våra mest etablerade Tre Kronor-spelare. Står för både erfarenhet och ledarskap, men har också otroligt offensiva egenskaper i sitt spel med puck. Det som imponerar på mig mest den här säsongen när jag har fått lära känna ”Tömme” lite mer är hans spel runt eget mål och hans försvarsspel. Det är en kille som verkligen går all in i det spelet också. Användbar på många olika sätt.


Forwards:
Jonatan Berggren, Detroit Red Wings
– En otroligt frisk fläkt. Kör. Gillar att utmana. Har en härlig genombrottsspeed. När han får bygga sin speed nerifrån och komma in i anfallszonen så tycker jag att det är få som matcher hans kapacitet i den delen. Samtidigt tycker jag att Jonatan har jobbat med och utvecklat under året i Detroit att han är smartare och starkare över pucken. Att han är bättre på att behålla den i anfallszonen. När jag tittar på Jonatans matcher ser man en kille som är duktig att transportera pucken in i anfallszon men också behålla den och därefter lämna över den och sätta upp offensiva spel.

Leo Carlsson, Örebro Hockey
– En spelare som kanske inte var tänkt till VM när säsongen startade. Men som vi tog med till några av de här förturneringarna och tyckte att han klev ut på isen och visade att han förtjänar den här chansen att komma med till VM. En center som bryter mönstret lite i vårt lag. Vi har en väldigt gedigen centersida, men där jag tycker att Leo står för lite mer offensiv kreativitet. Och så är det väldigt spännande med de här unga spelarna som nästan blir bättre vecka för vecka. Det som är häftigt med Leo är också hans sätt att komma in i ett omklädningsrum och i den åldern vara så ödmjuk men ändå vara opåverkad av situationen. Det är som det är den naturligaste saken i världen för honom att kliva in i Tre Kronors omklädningsrum och sitta på bänken och snacka lite med grabbarna och våga gå ut och spela sitt spel.

Jacob de la Rose, HC Fribourg-Gottéron
– För mig en fältherre i sitt agerande som vet exakt sin roll, vet vad han ska göra. Han ska ta mycket tekningar i egen zon. Han ska spela mycket boxplay. Han ska hjälpa till att förstöra matcherna för de andra lagens bästa spelare. Och en skön karaktär med finurlig humor, som jag börjar förstå mer och mer…

Dennis Everberg, Rögle BK
– Han har haft en tung säsong skademässigt, men har väldigt mycket kraft kvar i sig. Har en stor erfarenhet av spel i VM och av en anledning. Har är otroligt användbar och kan stå framför mål i powerplay. Han kan spela boxplay. Han går in i varje situation och han blockar skott. Han har härlig räckvidd och en härlig personlighet som sprider mycket glädje.

Carl Grundström, Los Angeles Kings
– Ansluter till och landar i Helsingfors imorgon eftermiddag. Är i grund och botten ett kraftpaket. Jobbar jäkligt hårt. En tvåvägsspelare. Har fått se en hel del powerplaytid i LA i år i rollen framför mål. Ytterligare en spelare som vi kan använda på olika sätt, men som jag känner framför allt kommer in och bidrar med en kraft och en speed.

Linus Johansson, Färjestad BK
– Användbar för mig som en vänsterforward, center, högerforward. Lagkapten i Färjestad och var med och lyfte Le Mat-pokalen där förra året. Det är erfarenhet som är viktigt i det som vi ska gå in och spela om här i de  här tuffa och jämna matcherna och in i slutspelet, då är det skönt att ha med sig ett gäng killar som vet vad priset är för att vinna.

Oscar Lindberg, SC Bern
– Han har alternerat lite under landslagssäsongen, som ytterforward och som center där för mig är det ganska tydligt att han som center kommer absolut bäst till sin rätt. Har en vilja att generera spel och har nästan genomgående alltid legat i topp i de matcher vi har spelat när det gäller att generera mest offensiva spel och situationer. Han involverad i väldigt mycket. Sedan har han också likt många andra från Västerbotten och Skellefteå en jäkla hårdhet i sig. Om det krävs kan han dela ut och ta smällar också.

Pär Lindholm, Skellefteå AIK
– I Skellefteå driver han spelet på ett väldigt bra sätt. Han är otroligt skridskostark och jobbar otroligt hårt över hela isen. Har varit en av de spelare som den här landslagssäsongen i Tre Kronor som kanske  har varit genomgående jämnast och bäst och gjort sig välförtjänt av den här chansen i VM.

Alexander Nylander, Pittsburgh Penguins
– En mönsterbrytare. Och jag pratar mycket här om balans, karaktär och hårdhet. Vi behöver också de killarna som kan avgöra matcher. Jag tycker att Alex är en sån. Tycker att kan vi få Alex dit vi vill, att han får puckarna ganska djupt i anfallszon och vrider och vänder så är han otroligt kvick och rapp i de momenten och får fast pucken i anfallszonen. Otroligt kul att få jobba med Alex. Vi har sett hans utveckling i AHL i år. Det är en kille som har fått kämpa. Draftad tidigt, höga förväntningar och sedan har spelet gått lite i stå. Han har haft en hel del skador och nu känns det som att vinden börjar blåsa rätt. Vi vill verkligen nyttja det och få in hans entusiasm och en kille som är otroligt stolt över att få chansen att representera Tre Kronor.

André Petersson, HV71
– Som likt Pär Lindholm, och de har spelat mycket ihop under säsongen, har varit kanske vår offensivt skickligaste forward. Kan erbjuda saker i vårt powerplay. Är väldigt skicklig i spelet ur egen zon och har den här förmågan att dyka upp. En spännande spelare som kan bryta mönster.

Lucas Raymond, Detroit Red Wings
– Han kanske är vårt vassaste individuella vapen offensivt. Vi har sett honom under en kort period här i Tre Kronor förra veckan och han öste in poäng både som målskytt och en kille som sätter upp mål till tom kasse. Otroligt kul att se Lucas. De gör som vanligt ett bra jobb med utvecklingen i Frölunda. Det här är en kille som förutom sina offensiva skills jobbar hårt, han backcheckar när han behöver och han vill ligga i skottlinjen. Även om det finns en enorm offensiv skill hos Lucas så är det också en kille som är beredd att jobba för det.

Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks
– En ledare för oss. En kille som kommer in och omgående sitter på bänken och hjälper till och pushar. Jag tror för varje dag som går och han får vara ute på den större rinken så kommer han att hitta mer och mer tajming i det. Det såg vi förra veckan. Han kommer att vara en kille som väldigt tidigt i våra special teams, framför allt i vårt PK, är det som när jag nämnde Patrik Nemeth förut en kille som spelar mycket. Jakob Silfverberg är i topp i ligan på forwardssidan i penalty kill och det kommer att vara otroligt värdefullt för oss.

Marcus Sörensen, HC Fribourg-Gottéron
– Var mig ett litet wild card redan när vi tog med honom till truppen till Schweiz i december. Där kom han in och jag tyckte han var bäste forward i hela turneringen. Han har en enorm skridskoåkning och en arbetskapacitet. Man kanske förknippar ”Sören” med mjuka fina handleder och ”skillade moves”, men jag har sett en bild som gör att jag känner att det här är en kille som jag kan använda djupare ner i laguppställningen som verkligen tar det arbetet, tar den uppgiften. Han har också visat hos oss i alla matcher han spelat att han är otroligt användbar i boxplay.

Fabian Zetterlund, San Jose Sharks
– En härlig karaktär både på och utanför isen. Det smäller där ute. Otroligt kraftfull i sitt spel. Utan att han är den som åker och söker saker, så finns det en närkamp och en tackling så tar han den. Det är ingen som flyttar på honom. Ytterligare en av många rightfattade forwards som ger oss ganska många bra alternativ både för powerplay men också för fem mot fem.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)