HockeyNews
PLUS

Skellefteå vill ha hem stjärnan: "Tacksamt att de är intresserade"

(19530) Oscar Lindberg/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 28 april 2023

FacebookXWhatsApp
UMEÅ. Skellefteå har den dubble världsmästaren Oscar Lindberg, 31, högt på sin önskelista inför kommande säsong.
Det finns hinder för att han ska flytta hem. Men det är inte uteslutet.
– Det är tacksamt att de är intresserade och vill ha mig, säger Lindberg till HockeyNews.se.

NHL-meriterade Oscar Lindberg har vunnit VM-guld med Tre Kronor både 2013 och 2017. Bern-stjärnan är nu hemma i Västerbotten för att knipa en plats i förbundskapten Sam Hallams lagbygge till VM i Tammerfors som börjar om två veckor.

Lindberg har spelat i landskamperna mot Danmark, men spelade inte i dubbellandskampen mot Norge. Nu är han tillbaka.

– Vi hade en semester inplanerad sedan långt tillbaka så det var svårt att ta sig ut ur den. Han (Hallam) var schyst och gav mig några dar ledigt, säger Lindberg till HockeyNews.se på plats i Winpos arena i Umeå.

Oscar Lindberg tog med sig sin fru till New York där han han har spelat med Rangers.

– Det var kul att komma tillbaka dit och se gamla trakterna. Vi hann med en match i Garden. Det var coolt.

Lindberg har spelat tre VM med Tre Kronor och var senast med 2021 i Riga.

– VM är alltid kul och det är ändå en kort turnering med ett kort slutspel så det gäller att få ihop ett bra lag och tajma formtoppen i slutspelet.

Tre Kronor kommer att fylla på med fem NHL-spelare nästa vecka i Czech Hockey Games och även med spelare från SM-finalen mellan Växjö och Skellefteå.

– Som vi jobbar nu med ett lag som jobbar ihop ett bra tag och man hinner bygga lite kemi och så klart, får man spets och bra spelare från Nordamerika, så en bra mix är ofta ett bra sätt att forma ett lag, säger Lindberg.

LÄS MEROfficiellt: Åtta spelare lämnar Skellefteå – Stanley Cup-mästaren flyttar

I klubblaget Bern var han näst bästa poänggörare under sitt första år i klubben och stod för 42 poäng (16 mål, 26 assist) på 51 matcher. Den schweiziska storklubben sparkade svenske coachen Johan Lundskog och det var en aning rörigt.

– Det var väldigt mycket nytt med mycket nya spelare. Jag tror det var 13 nya som kom in i laget. Det tog väl ett tag att få ihop allting och sedan hade vi coachbyte mitt i som rörde runt lite kanske. Men med nya coachen kom vi ihop och lyckades knipa en ”kvalplats” och en kvartsfinalplats. Som helhet fick vi ihop det över hela säsongen, men det var upp och ner också.

Var fansen nöjda?

– Jag tror både och. Jag tror de förstår att det är en liten process ändå att bygga upp nånting. De har haft en liten storhetstid innan och att bygga nånting nytt med yngre killar och de börjar förstå det. Samtidigt har de höga krav och de vill att det ska gå bra för laget och det märker man definitivt av när det går tyngre.

Oscar Lindberg har ett år kvar på sitt kontrakt med Bern. Samtidigt står dörren öppen till moderklubben Skellefteå AIK.

– Som det ser ut nu så har jag kontrakt med Bern. Det är det jag går på. Sedan vet man aldrig vad som händer, säger Lundberg kryptiskt.

För med den säsong som har varit och utan ny huvudcoach på plats kan en del hända.

– Det känns som de håller på att ändra lite importplatser nu, men som det ser ut ska jag tillbaka dit.

Hur ser du på att Skellefteå vill ha hem dig?

– Ja, det är tacksamt att de är intresserade och vill ha mig. Det hade kunnat vara att de inte är intresserade heller. Vi får se.

Vad säger du om Skellefteås SM-slutspel?

– Jag tycker att de gnuggade på bra. Det var väl inte mycket som de fick gratis utan allting fick de förtjäna. Jag tycker att när de klurade ut Örebro var de det bättre laget. Sedan känns det mot Växjö som att de hade stunder då de var bättre, men kunde liksom aldrig riktigt ta över. De hade bra målvakt också Växjö. Han stod i vägen för mycket för dem, säger Oscar Lindberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)