HockeyNews
PLUS

Stortalangerna håller liv i Djurgårdens SHL-dröm: "Ska göra allt"

(27720) Lekkerimäki Öhgren
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 26 april 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgårdens stortalanger Jonathan Lekkerimäki, 18, och Liam Öhgren, 19, är några av det allsvenska slutspelets mest produktiva spelare.
Nu hoppas tonåringarna hålla liv i SHL-kampen mot Modo.
– Vi är i final och det här är långt ifrån klart. Vi ska göra allt för att gå upp, säger Öhgren till HockeyNews.se.
ANNONS

Vancouvers förstaval i NHL-draften 2022, Jonathan Lekkerimäki, har kommit igång rejält i slutspelet för Djurgården. Den vasse högerskytten stod för fyra assist i den vilda 7–6-segern för Modo i söndags och har gjort poäng i tre raka finalmatcher. Lekkerimäki är uppe i 13 poäng (4 mål, 9 assist) på tolv slutspelsmatcher och är fyra i poängligan.

Han har toppat formen och spelar med ett stort självförtroende. Det var värre i höstas, före JVM, och i grundserien fick han ihop tre mål och sex assist på 29 matcher.

ANNONS

– Det gick inte som vi hade tänkt riktigt, men jag fick ta lärdom av det och bygga vidare, säger Lekkerimäki till HockeyNews.se inför final 5 mot Modo i Örnsköldsvik.

Han har stundtals varit utanför laget under säsongen och var inget självklart val för huvudcoachen Johan Garpenlöv när slutspelet drog igång.

– Jag tycker att det har gått bra. Jag kom in efter två matcher mot BIK, så det känns bra, säger Lekkerimäki lågmält och ödmjukt.

ANNONS

Johan Garpenlöv hoppas att Jonathan Lekkerimäkis fina form ska hålla i sig. Det skulle i sig kunna vara en nyckel för Djurgården att ta sig ur ett pressat läge eftersom stockholmarna ligger under med 3–1 i matcher.

– Senaste matchen och sista perioden gillade jag. Han är en spetsig spelare framåt, men jag gillar jobbet, tävlingen, närkamperna, så han höjde sig rejält. En bra match, säger Garpenlöv om Lekkerimäkis fyra assist mot Modo i söndags.

Jonathan Lekkerimäki kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som att det har vänt upp och går bättre i spelet på sistone. Men en vändpunkt kan ha varit när han valde att spela ett par matcher i juniorlaget med sin jämnåriga lagkamrater.

– När jag inte fick spela med A-laget tog jag tillfället att köra med J20 och skapa lite självförtroende, säger han.

På de två J20-matcherna gjorde han två mål och tre assist. En knuff i rätt riktning. Precis som när Lekkerimäki hade ett finger med vid fyra av fem Djurgårdsmål i kvitteringsjakten i tredje perioden i 7–6-förlusten.

– Vi måste komma ut och köra som vi gjorde i tredje. En match, ett byte i taget, så att vi gör vårt yttersta varje sekund där ute.

Lekkerimäki fortsätter:

– Vi har varit bra stundtals i matcherna och vi har varit nära varje gång. Det är bara att fortsätta, inte tänka så mycket, bara köra.

Liam Öhgren, 19, som också är född 2004, och som var Minnesotas förstaval i NHL-draften förra sommaren, är med sin fysiska styrka och förmåga att hålla i pucken i båda ändar av banan betydelsefull för Djurgårdens spel. Han ger och tar stryk. Senast mot Modo tacklades han blodig i ansiktet, men ruskade av sig smällen och körde vidare.

– Det är lugnt. Jag fick en liten blindside i huvudet, men det är lugnt, säger han till HockeyNews.se utan att göra någon grej av det.

LÄS MERDjurgårdens skador och läget inför måstematchen – lägger pressen på Modo

Öhgren har gjort sex mål i slutspelet. Bara Modos toppback David Bernhardt är bättre i slutspelet med sina tio mål. Djurgården är i ett prekärt läge med tanke på 3–1-underläget, men Liam Öhgren verkar rätt oberörd.

– Vi har ingenting att förlora nu. Det är bara ut och köra. Jag tror att de kanske tänker att det är klart nu när de leder med 3–1 i matcher. Men det är långtifrån klart. Det är fyra matcher man ska vinna och vi är grymt taggade för nästa match och vinner vi den är det tufft för dem att komma till Hovet. Och vinner vi den har vi game seven. Allt kan hända. Det är slutspel och det är hockey. Det är kul! säger Öhgren.

Djurgården har till stora delar spelat sin bästa hockey för säsongen i slutspelet. Öhgren instämmer i påståendet:

– Jag tycker att vi har växt hela säsongen och blivit bättre och bättre, framför allt i slutspelet. Jag tycker att vi har steppat upp riktigt rejält och gjort det riktigt bra. Sedan är det klart, vi har våra dippar också, som alla lag, men överlag har vi gjort en bra säsong. Vi är i final och det här är långt ifrån klart. Vi ska göra allt för att gå upp.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln