HockeyNews
PLUS

Leksandsbasen kritisk om säsongen: "Underpresterade väldigt mycket"

(27541) Claes Borgström
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 15 april 2023

FacebookXWhatsApp

För tredje året i följd misslyckades Leksand att vinna en slutspelsrunda. 

Ordförande Claes Bergström vill nu se en förbättring till nästa säsong. 

– Vi en hel del att utvärdera då vi har långt högre krav än att åka ut i en åttondel, säger han till Siljan News

Leksand gjorde den gångna säsongen sin fjärde raka säsong i SHL efter uppflyttningen 2019. Efter en tuff första säsong, 2019/2020, men där laget slapp spela negativt kval på grund av Covid19-pandemin, har laget etablerat sig som ett lag på den övre halvan under de tre senaste säsongerna. I slutspelet har det dock inte varit någon lycka. När Leksand tappade 1–0 till 1–2 i matcher i åttondelen mot Rögle var det tredje året i rad som Dalalaget föll i den första slutspelsrundan. 

Claes Bergström är ordförande för Leksands IF Ishockey AB, det bolag som ansvarar för elitverksamheten med representationslagen i SHL och SDHL, de olika juniorlagen samt Tegera arena. I en intervju med Siljan News ger han sin syn på den gångna säsongen och hur planen ser ut för framtiden. 

– Tar vi det rent sportsliga tycker jag att damerna efter en något turbulent säsong krigade på men vi har betydligt högre krav på den delen framöver. Herrarna underpresterade väldigt mycket i sin helhet, där har vi en hel del att utvärdera då vi har långt högre krav än att åka ut i en åttondel. Etableringsfasen är över, nu ska det levereras. Just nu lägger vi hoppet till juniorerna, säger han till tidningen. 

Just arbetet med juniorerna är något som Bergström vill trycka extra på. Och att det alltid ska finnas en lokal förankring i klubben. 

– Det jag kan säga är att jag inte vill vinna til vilket pris som helst. Jag vill vinna på rätt sätt och med ”Leksandstouchen”, där är det viktigt just vilka vi har med på oss resan. Samma sak gäller för vårt intag till hockeygymnasiet. Står vi inför ett val mellan en spelare som kan flytta hit eller en lokal talang, då ska vi välja den lokala talangen även om den spelaren där och då kanske bedöms något längre bak i sin utveckling. Det finns något, du kan kalla det romantiskt, när grannens dotter eller son är ute på isen. Med det sagt behövs också en mix med kvalité utifrån eftersom vi tävlar i den yttersta eliten men det går att göra hand i hand om man har en bra ungdomsverksamhet som slussar upp spelare till juniorverksamheten och som sedan kan ta en tröja i något av våra representationslag.

Bergström menar att Leksand lagt grunden för en ekonomi som nu gör det möjligt att ta nästa steg.  

– När jag klev in som ordförande var min uppgift någonstans att stabilisera något som under en ganska lång tid varit tämligen ostabilt. Vi har de senaste åren fokuserat mycket på att bygga upp en struktur rent organisatoriskt men samtidigt, något som vi inte behöver hymla om, haft stort fokus på att etablera vårt herrlag i SHL vilket är den ekonomiska motorn. Just nu mår vi bra då vi fått väldigt många viktiga bitar på plats vad gäller styrande dokument och rätt besluts- samt rapportvägar, vi har en betydligt hälsosammare ekonomi än tidigare och någonstans har vi nått en form av platå.

LÄS MER: GENOMGÅNG: Ny kraschlandning för Leksand – så ser läget ut inför nästa säsong

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!