Övertidsdrama när Björklöven tog första matchen i grinigt möte

Bildbyrån (montage)

Publicerad: 2 april 2023

Skador, irriterat och ett avgörande på övertid.
Första semifinalen mellan Björklöven och Djurgården innehöll det mesta.
Stor hjälte blev Charles David Beaudoin som avgjorde 17 minuter in på övertiden.
– Det är tajt och hårt därute, på ett väldigt tillfredsställande sätt när man vinner, säger Björklöventränaren Viktor Stråhle till C More.

Grinigt, fysiskt och intensivt. Inledningen av den första semifinalen mellan Björklöven och Djurgården blev precis så som många trott. Domarna satte en hög nivå från start och höll sig länge från att ta några utvisningar. När de till slut kom var det i form av en dubbelutvisning – ett gruff mellan Marcus Krüger och Jacob Andersson framför mål. I fyra mot fyra-spelet åkte Edvin Hammarlund ut två minuter för holding the stick och i efterföljande powerplay kom Björklövens ledningsmål. Jens Lööke fick oceaner av tid mitt framför Carl Lindbom och pricksköt i krysset. Ledningen stod sig perioden ut.

En som var i händelsernas centrum i perioden var Fredric Weigel. Allt som oftast irriterade han Djurgårdsspelarna efter avblåsning med sitt snack. Han satte också in en slashing i knävecket på Lukas Vejdemo som missades av domarna. Vejdemo stod med rejäl smärta i båset efteråt men kunde vara tillbaka i spel efter några minuter. I pausintervjun med C More var Weigel mycket nöjd.

– Det är kul med lite hetta. Jag känner att de har fokus på mig så jag har fått dem dit jag ville.

Vad säger du om slashingen?

– Det är så där i början. Man slashas lite ibland. Det är inte så farligt tycker jag.

C More:s expert Fredrik Söderström hade inte samma syn som Weigel:

– Jag tycker den är ful. Jag tycker inte alls den är något som ska viftas bort. Jag tycker den är ful helt enkelt.

I mitten av den andra perioden tvingades Djurgården till ett målvaktsbyte efter att Carl Lindbom åkt på en otäck smäll. Matthew Galajda hann knappt stå en minut i kassen innan han tvingades att kapitulera – Jacob Andersson ökade på till 2–0 för Björklöven.

Innan perioden var över skulle Djurgården dock reducera genom Noah Östlund. Östlund som gjorde sin första slutspelsmatch efter lång skadefrånvaro.

Den tredje perioden fortsatte i samma stil som de två tidigare – fysiskt och irriterat. Djurgården fick chansen i powerplay efter fem minuter men drog strax därefter på sig en utvisning själva så det blev spel fyra mot fyra. I det spelet kom Fortier loss till ett friläge. Han var på väg att runda Galajda men fälldes utan åtgärd från domaren.

Björklöven såg länge ut att hålla ledningen intakt men efter 57:10 klev en ny junior fram för Djurgården. Liam Öhgren kom loss med pucken vid Björklövens bås, utnyttjade ett stillastående försvar och satte dit kvitteringen vid första stolpen när han kom fri.

Med 30 sekunder kvar drog Nick Schilkey på sig en slashingutvisning. Djurgården tog timeout och efter att Marcus Krüger vunnit tekningen fick Olle Liss ett läge i sin drömposition i vänstra cirkeln med sju sekunder kvar. Men han sköt rakt i magen på Joona Voutilainen och matchen gick till övertid.

Där avgjordes matchen efter 17:28. Charles David Beaudoin skickade iväg ett backskott från blålinjen som tog sig förbi all trafik och hittade nätet.

– Självklart är det skönt att vinna första matchen men vi försöker bara fokusera på nuet. Vi vet att det kommer bli en lång serie, säger matchhjälten Beaudoin.

IF Björklöven – Djurgårdens IF 3–2 efter övertid (1–0, 1–1, 0–1, 1–0)
Mål, IFB: Jens Lööke, Jacob Andersson, Charles David Beaudoin.
Mål, DIF: Noah Östlund, Liam Öhgren.
Skott: 36–37 (11–8, 6–12, 10–13, 9–4)
Björklöven leder serien med 1–0 i matcher.