HockeyNews
PLUS

Morahjälten inför Modo: "Vi har alltid varit underdogs, men kom ändå trea"

(27265) Måns Carlsson
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 28 mars 2023

SÖDERTÄLJE. Med sitt första slutspelsmål för säsongen och sitt tredje i karriären sköt Måns Carlsson sitt Mora vidare med ett Foppamål.
Och nu ska Mora passande nog möta – Modo.
– Vi har alltid varit underdogs, men vi kom ändå trea. Ändå pratas det inte om oss. Det är ändå ett läge vi gillar, säger Moras hjälte.

Södertälje hade chansen att ta kvartsfinalen mot Mora till en sjunde match, men tappade en 2–1-ledning och föll på övertid.

14.52 in på förlängningen kom Moraforwarden Måns Carlsson fri och han gjorde ett Foppamål när han drog pucken runt SSK-målvakten Nikita Talapila.

– Det var den sista rushen jag hade i mig tror jag. Det kändes så. Jäkligt skönt. Vi kände att vi ville stänga den här matchserien idag. Vi spelade solitt i två perioder i alla fall. Jag tycker att de äter upp oss i andra men får ett viktigt psykologiskt mål i slutet av andra som vi bygger på och spelade okej, tycker jag, säger Måns Carlsson.

Seriesegrande Modo fick chansen att välja motstånd och då stod valet mellan Mora och Djurgården. Modocoachen Mattias Karlin valde Mora.

– Det var väntat. Det kändes som det stod mellan oss och Södertälje. Djurgården har börjat trumma igång så man fattar att Modo är lite skraja för dem, säger Måns Carlsson.

Nu blir det att ladda om. På lördag den 1 april tar Modo emot Mora i Örnsköldsvik och Modo har två hemmamatcher. Måns Carlsson har bra koll på vad som väntar i den allsvenska semifinalen.

– Jag känner Pontus Näsén väldigt bra så jag brukar följa honom och pratat mycket med honom. Det är ett grymt skickligt lag framför allt så det är väl det vi ska se upp med. Sedan ska vi vara glada fram tills vi börjar planera de matcherna.

Blir det som tändvätska att Modo valde er?

– Jag vet inte. Inte än. Inte idag… Jag har ingen tändvätska kvar. Det kanske kommer i dagarna så klart, säger Carlsson och ler brett.

Modo och Mora vann två matcher var i inbördes möten i grundserien.

– De har haft mycket skador vet jag, på många viktiga spelare. Det är svårt att säga nu, men de är grymt skickliga. Mycket är runt (David) Bernhardt och (Pontus) Näsén och Riley Woods och den femman. Man har koll på dem så klart.

Hur ska ni ta Modo?

– Vi får se. Johan börjar väl analysera rätt snart gissar jag. Vi måste vara oerhört noggranna. Misstag, då kommer det att smälla direkt. Det är de spelarna de har. Vi måste vara fysiska och vara med från början så klart.

Är du förvånad att Modo tappade två matcher i kvartsfinalen mot AIK?

– Jag vet inte. Jag tycker vi har haft lite strul med AIK, de har många spelare som passar just i slutspelstider, tycker jag, när man har kollat matcherna. Svårt att säga.

Topp fyra i Hockeyallsvenskan är vidare till semifinal. Men det pratas väldigt lite om – Mora.

– Det brukar vara så. Så har det varit de senaste tre åren i varje fall. Vi har alltid varit underdogs, men vi kom ändå trea. Ändå pratas det inte om oss. Det är ändå ett läge vi gillar.

Måns Carlsson, 25, är själv från Lysekil och är inne på sin fjärde säsong i Mora. Att nå semifinal är bästa prestationen med laget i hans karriär. SHL har aldrig varit närmare för honom…

– Om vi inte ville gå upp är det svårt. Vi måste se det nånstans. Vi kan inte bara gå in och tänka att vi ska vara nöjda här. Vi vill ju vidare så klart. Vi har varit här i fyra år. Det är klart man har bundit sig till förening och ort, jag vet inte vad man säger, stad. Det är drömmen i alla fall att gå upp med Mora.

Det har Mora gjort förut?

– Exakt. Man har sett Youtube-klipp från det där. Fruktansvärt häftigt!

Vad har du för personligt mål?

– Det är klart att det är SHL. Det måste jag säga. Annars är det konstigt. Man kan inte vara nöjd att spela i allsvenskan. Om man gör det bra i allsvenskan och laget går bra så… Men nu är målet att gå upp med Mora. Det är drömmen. Så är det.

Flera av Måns Carlssons lagkamrater placeras i SHL-lag efter en stark säsong och ryktena är många.

– Det är inga konstigheter. De har gjort det ruggigt bra av en anledning. Det är klart att folk kollar på dem. Man ser vilken utvecklingskurva många har haft. Det är inga konstigheter. De spelare som det har ryktats om ger allt i varje match och ger allt för oss andra också. Vi strävar alla efter samma mål, säger Moras slutspelshjälte.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS