HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Ny slutspelsmiss för Linköping – så ser läget ut inför nästa säsong

(26942) Genomgång Linköping
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 mars 2023

FacebookXWhatsApp

För femte året i rad missade Linköping slutspel – trots att man spände bågen rejält inför säsongen.
Och till nästa säsong har nästan alla i årets lag kontrakt.

– Att vi har ganska många på kontrakt vill jag vända lite på och säga att jag ser det positivt, för jag vet att många av dem kan spela mycket bättre hockey än vad de har gjort i år, säger LHC:s sportchef Peter Jakobsson till HockeyNews.se.

LHC spände bågen för att ta sig till SM-slutspel för första gången sedan 2018, men det sprack. En toppforward som Ty Rattie hämtades från Timrå och visst har han levererat offensivt. Med sina 18 mål och 33 poäng inför den sista omgången har han sett till att vara poängbäst i LHC.

Men i spelet fem mot fem har det gått tungt och Rattie har minus 22 i plus/minus. Bottenplats i SHL. Även Markus Ljungh och Jesper Pettersson har svår minusstatistik.

– Det är inget att hymla om. Ska vi gå till slutspel nästa år kan inte våra ledande spelare ha de siffrorna. Det är självklart att vi behöver titta på det och diskutera det och jag hoppas verkligen att det finns ett enormt driv och ett enormt sug och en hungrigt i de här killarna som kommer att vara kvar här i Linköping, säger Linköpings sportchef Peter Jakobsson till HockeyNews.se.

Det är inget fel på hans revanschsug inför nästa säsong.

– Redan när vi träffas, om det blir i slutet av mars eller början på april, och drar igång så ska det vara från första dagen i gymmet ska det vara en attityd och en inställning som gör att det tar oss till slutspel nästa år. Det är klart vi vill göra det och vi behöver göra det för oss själva. Det är inte vi nöjda med och det är inte killarna själva nöjda med. Absolut inte.

Ser man då till spelartruppen så har LHC målvaktsparet Marcus Högberg och Jesper Myrenberg kontrakt. 22 spelare har Jakobsson och Linköping under kontrakt.

LHC släppte under säsongen iväg Jasse Ikonen, som var inne på ett korttidskontrakt, till Färjestad. Däremot plockade LHC in Petrus Palmu som hade misslyckats i Örebro och lyftet har inte kommit i Linköping heller. Och frågan är om LHC måste köpa ut några spelare för att ha handlingsutrymme med truppen.

– Där har vi inte hamnat ännu. Jag har fått den frågan, men vi vill sätta oss ner och prata med killarna i individuella samtal och höra lite hur de känner och tänker, så får man ta det utifrån där, säger Peter Jakobsson.

Han vidareutvecklar:

– Att vi har ganska många på kontrakt vill jag vända lite på och säga att jag ser det positivt, för jag vet att många av dem kan spela mycket bättre hockey än vad de har gjort i år. Det är vår skyldighet att se till att de får förutsättningar att göra det. Jag tror att de knyter näven i fickan och verkligen vill göra bättre saker. Jag ser det på ett lite annorlunda sätt.

Jakobsson andas revanschlusta och går till sig själv under spelarkarriären.

– Jag har varit med om det själv några gånger tidigare där man kanske har haft förväntningar på sig, men inte lyckats. Det har tagit ett år längre tid helt enkelt. Det är vår målsättning att så ska fallet bli här också.

Spelare med kontrakt

Marcus Högberg, mv, 2025, Jesper Myrenberg, mv, 2024, Oscar Fantenberg, b, 2026, Linus Hultström, b, 2026, Mattias Hävelid, b, 2025, Jonas Junland, b, 2024, Jonathan Myrenberg, b, 2024, John Nyberg, b, 2024, Jesper Pettersson, b, 2024, Elias Sjöström, 2024, Filip Bystedt, fw, 2025, Arvid Costmar, fw, 2024, Christoffer Ehn, fw, 2027, Vilmos Galló, fw, 2024, Broc Little, fw, 2025, Markus Ljungh, fw, 2027, Petrus Palmu, fw, 2024, Ty Rattie, fw, 2025, Patrick Russell, fw, 2025, Sebastian Strandberg, fw, 2024, Henrik Törnqvist, fw, 2025, Fabian Wagner, fw, 2025.

Kommentar: Snudd på smockfullt redan nu.

Spelare utan kontrakt:
Craig Schira, b
Markus Hännikäinen, fw
Ben Maxwell, fw
Georg Weigelt, fw

Kommentar: Med 22 spelare under kontrakt kommer det inte hända speciellt mycket i LHC såvida inte man lånar ut några av de unga backarna Elias Sjöström och Jonathan Myrenberg (som har varit i Mora den här säsongen). Enligt Expressen har LHC i alla fall gjort klart med BIK Karlskoga-backen Arvid Aronsson, 25, som spelade juniorhockey i Frölunda. Mycket talar för att Petrus Palmu köps ut från sitt kontrakt och han lär vara eftertraktad i Finland. Förra säsongen vräkte han in mål och poäng i Jukurit där han också var lagkapten.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!