HockeyNews
PLUS

Almtuna satte stopp för SHL-klubbarnas försök att värva i sista minuten

(26642) Almtuna Tony Mårtensson
Bildbyrån

Publicerad: 16 februari 2023

FacebookXWhatsApp
Almtuna besegrade Modo och tog ett stort kliv mot allsvenskt slutspel.
Samtidigt försökte SHL-klubbarna in i det sista värva spelare från Almtuna för att förstärka inför slutspurten.
– Hade vi fått ett riktigt bra bud på nån spelare hade vi kanske valt att göra annorlunda. Nu blev det inte så och då blev det den här vägen i stället, säger sportchefen Tony Mårtensson till HockeyNews.se.

Uppsalalaget Almtuna är under ledning av huvudcoachen Robert Kimby och sportchefen Tony Mårtensson på väg mot sin bästa allsvenska säsong på fem år. Almtuna är på sjunde plats och via två raka trepoängare inklusive 2–0-vinsten mot Modo på onsdagskvällen är en slutspelsplats inom räckhåll.

– Grabbarna har satt sig i en riktigt bra position inför slutet. Vi har det i egna händer så vi ska göra allt vi kan för att nå åttondelsplatsen eller playin eller vad de kallar det. Det blir en spännande och rolig avslutning, säger Tony Mårtensson i bussen på väg ner till Tingsryd.

Almtuna har tolv poäng ner till kvalstrecket med sju matcher kvar att spela och sex poäng ner till Västerås under slutspelsstrecket.

Är ni rustade för slutspel?

– Ja, jag tycker det. Det var väl därför vi valde också att inte göra oss av med någon spelare. Vi släppte (Georgs) Golovkovs (till Södertälje) för några veckor sedan och valde den här gången att behålla laget. De har gjort det jäkligt bra under hela året och ska få fortsätta visa vilket härligt gäng det är här i slutet också, säger Mårtensson.

SHL-klubbar har hört sig för om det fanns några tillgängliga toppspelare för försäljning innan transferfönstret stängde.

– Det var väl en del förfrågningar, men att bara skicka iväg nån spelare bara för att, det var inte aktuellt. Nu kör vi på det här, säger Mårtensson.

Rögles sportchef Chris Abbott var på besök i Uppsala under matchen mot Modo.

– Ja, han var där och scoutade inför nästa säsong. Det var inget som var aktuellt nu, säger Mårtensson.

Har Almtuna kunnat reda ut det ekonomiska trasslet?

– Ekonomin är väldigt ansträngd, det har den varit under många år. Det är klart att vi måste ta hänsyn till den. Vi kommer väl inte att öka budgeten till nästa år. Det tror jag inte. Vi kommer att ha ett lag på papperet i alla fall. Sedan får vi se.

LÄS MERFinansiär ska hjälpa Almtuna mot toppen – kan få in 27 miljoner kronor

Hur stor spelarbudget har ni nu?

– Det är ingenting jag vill kommentera. Den har varit liknande de sista fyra fem åren här för oss. Det är det vi får rätta oss efter. Det är inget konstigt med det. Jag vet att marknad jobbar så gott de kan för att vi ska få in mer pengar och förhoppningsvis kunna lägga lite mer pengar på budgeten i framtiden. Men det här är vår verklighet. Jag har varit här några år så jag vet hur det är, och det gäller att anpassa sig efter den också. Vi får trixa lite men det funkar helt okej, säger Mårtensson.

Almtunas sportchef har i nuläget målvakten Oliver Håkanson, backarna Victor Aronsson och Jakob Ragnarsson på kontrakt bortom den här säsongen. På forwardssidan har William Eriksson och Hampus Harlestam gällande avtal.

– Vi har fått ihop en jäkla bra grupp och det är många som driver varandra. Det är många som har haft en fin utveckling och vill verkligen något med sina karriärer och tränar extra och ligger i. Vi har gjort några förlängningar, (Jakob) Ragnarsson har skrivit på nytt kontrakt och det är ett par till som är klara för nästa år. Det jobbet körs på för fullt också så vi ska nog få ihop ett spännande gäng nästa säsong också, helt klart.

Tony Mårtensson hyllar den hemvändande huvudcoachen Robert Kimby, 38.

– Självklart en otroligt kompetent och duktig tränare och vi jobbade ihop för ett par år sedan också. Det är nog vårt viktigaste nyförvärv till den här säsongen. Både han och Jimmy (Anderström) gör ett härligt jobb och ”PW” (Fredrik Pettersson Wentzel) på målvaktssidan. Våra målvakter har spelat väldigt bra. Det är ett bra gäng, både spelare och ledare runt laget. Vi trivs att jobba ihop och vi jobbar hårt. Då kommer också resultatet.

Hur har ni det med skador?

– Det är lite småskavanker. (William) Proos har varit borta fyra fem veckor och kommer att vara borta tre fyra veckor till tror jag. De som spelade igår är tillgängliga till match imorgon. Vi kör vidare.

Almtuna har både lånat ut, men också fått låna spelare av SHL-klubbarna Brynäs och Örebro.

– (Oscar) Birgersson har åkt tillbaka till Brynäs. (Adam) Hofbauer har åkt tillbaka till Örebro och var inte med igår heller. Birgersson får inte spela mer hos oss den här säsongen. Han är fast i Brynäs. Hofbauer kan gå lite fram och tillbaka.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!