HockeyNews
PLUS

NHL:s förslag: World Cup 2025 – bara månaderna före VM i Sverige

(22937) Gabriel Landeskog/World Cup
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 6 februari 2023

FacebookXWhatsApp
NHL vill att nästa World Cup spelas i februari 2025.
Bara tre månader före ishockey-VM i Sverige. Och det är av förklarliga skäl inte helt problemfritt.

Senast den stjärnfyllda turneringen World Cup ägde rum var hösten 2016 i Toronto. Sedan dess har världens bästa hockeyspelare inte mötts i något stort internationellt sammanhang. NHL-spelarna har inte varit med i OS sedan 2014 i Sotji.

NHL ville ha World Cup i februari 2024, men idén sprack.

Istället föreslår NHL tillsammans med spelarfacket NHLPA att World Cup spelas i februari 2025 – bara tre månader före VM i Sverige och Danmark.

Det säger Internationella ishockeyförbundet (IIHF) nej till.

– Det är inte möjligt. Vi lägger fram våra fakta och säger att vi inte kommer att samarbeta om World Cup arrangeras i februari. Vi föreslår september och hoppas att de har förståelse för vårt önskemål, säger IIHF-presidenten Luc Tardif till Yle Urheilu.

LÄS MERNHL vill ha kvalspel till World Cup 2024 – diskussionerna i full gång

Formatet för World Cup kommer av allt att döma förändras och det har diskuterats att gruppspelsmatcher ska spelas i Europa. Men att spela World Cup i februari, mitt under pågående ligasäsong i Europa, och kort före ett VM, är ingen bra idé menar IIHF.

– Med undantag av 2008 har vi inte haft herr-VM i Nordamerika eller konkurrerat med Stanley Cup-finalserierna. Vi hoppas på respekt för vår VM-turnering, säger Tardif.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!