HockeyNews
PLUS

Vilka spelare i SHL är i och ur poängform? – stor genomgång lag för lag

(26259) SHL-lista poängspelare i och ur form
Bildbyrån

Publicerad: 24 januari 2023

FacebookXWhatsApp
SHL är inne i den sista tredjedelen av grundserien. Dags att hitta öka!
Vilka är i toppform poängmässigt och vilka behöver kliva fram?
Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, gör här en genomgång – lag för lag.

Brynäs – senaste tio matcherna

I form: Backen Samuel Johannesson har gjort 12 poäng (4 mål, 8 assist) och forwarden Dima Timashov är näst bäst på tre mål och sex assist.

Behöver öka: Centern Linus Ölund hade bara gjort 1 + 0 de senaste nio matcherna och är nu skadad och borta tills efter landslagsuppehållet i mitten av februari.

Frölunda – senaste tio matcherna

I form: Forwarden Jan Mursak har kommit igång och har producerat fem mål och tre assist. Näst bäst är faktiskt backen Petteri Lindbohm på två mål och fem assist.

Behöver öka: Trion Linus Nässén, Joel Lundqvist och Max Friberg har var och en gjort ett mål och en assist och de ska kunna få ut lite mer av sitt spel. Olyckligtvis för Frölunda är Friberg, som är poängbäst i laget, fingerskadad och borta i fyra till sex veckor.

Färjestad – senaste tio matcherna

I form: Forwarden Joakim Nygård har varit snudd på ostoppbar och har bidragit med fem mål och fem assist och i snitt spelat över 19 minuter. Stjärnbacken Theodor Lennströms comeback efter skada var efterlängtad och på hans tio matcher efter återkomsten har det blivit fyra mål och fyra assist.

Behöver öka: Förhoppningen att spelare som Daniel Viksten (2+0) och Patrik Lundh (0+3) ska få upp produktionstakten finns där.

HV71 – senaste tio matcherna

I form: Forwarden André Petersson är tillbaka i landslagsform och har fått ihop fem mål och fem assist på åtta matcher på sistone och har sett mycket pigg ut efter en del sjukdomar.

Behöver öka: Inget snack om att HV förväntar sig att få ut mer än den assisten som nye powerplay-backen Oliwer Kaski har på fem matcher efter skadan. Skyttekungen Fredrik Forsberg har 0+2.

Leksand – senaste tio matcherna

I form: Oskar Lang ledde Leksand till seger i Växjö och har gjort fyra mål och tre assist på slutet liksom Jon Knuts.

Behöver öka: Med Marek Hrivik, Mikael Ruohomaa och John Quenneville på skadelistan hoppas Leksand att Carter Ashton ska komma igång. En assist på fem matcher på sistone efter frånvaro.

Linköping – senaste tio matcherna

I form: Patrick Russell har stått för tre mål och sex assist och Vilmos Gallo har öst in sju mål och en assist. Även sju assist för Oscar Fantenberg och sex mål för Christoffer Ehn sticker ut.

Behöver öka: En assist på tio matcher för Ben Maxwell, som fortfarande har svårt med poänggörandet. Örebrovärvningen Petrus Palmu har fått ihop två assist på sina elva matcher i LHC.

Luleå – senaste tio matcherna

I form: Brendan Shinnimin sköt Luleå till CHL-final och i SHL har han den hetaste formen med sina fyra mål och tre assist. Linus Fröberg (1+6) har också gjort sju poäng. Julius Honka har fixat fem mål.

Behöver öka: Mario Kempe kom till Luleå efter lång tids skadefrånvaro och har en lång startsträcka. Tre assist på elva matcher. Väntar fortfarande på att få spräcka nollan.

Malmö – senaste tio matcherna

I form: Marcus Sylvegård har gjort fem mål och två assist och ser till att komma i farliga lägen mest hela tiden. Att han är på glid till Växjö nästa säsong tycks inte störa i nuläget.

Behöver öka: Att Carl Söderberg är näst bästa poänggörare den senaste tiden – med ett mål och två assist – säger det mesta om kollektivets svaga form. Kim Rosdahl är poänglös senaste tio och har gjort 1+1 på 18 matcher efter flytten från Rögle.

Oskarshamn – senaste tio matcherna

I form: Patrik Karlkvist har öst in 12 poäng (5+7), poängligaledaren Antti Suomela har samtidigt gjort 11 poäng (7+4) och tredjelänken i kedjan, Ahti Oksanen, har chippat in 10 poäng (3+7). Vilken förstakedja!

Behöver öka: Johannes Salmonsson har inte i första hand poängproduktionen som sitt första ansvarsområde. Inga poäng på sistone och 1+1 över hela säsongen. Det blev två mål förra säsongen.

Rögle – senaste tio matcherna

I form: Oskar Stål Lyrenäs har haft fin form under 2023. 11 poäng (6+5) är han bäst på i Rögle före Adam Tambellinis 6+4 och Riley Sheen som har 0+10.

Behöver öka: Lagkaptenen Anton Bengtsson hade en assist i sin comeback efter en handfull matchers frånvaro. 4+4 den här säsongen är ett streck i räkningen. Kanske avslutar han starkt istället?

Skellefteå – senaste tio matcherna

I form: Tom Kühnhackl har fått en rejäl knäpp och det har blivit 11 poäng (7+4) efter en poängsval inledning. Kedjekamraterna Andreas Wingerli (2+6) och Max Lindholm (3+6) har också kommit igång ordentligt. Jocke Lindström är ett eget kapitel med sina fyra mål och fem assist. En evighetsmaskin!

Behöver öka: Adam Mascherin hade en assist i sin första match för säsongen men sedan har han varit poänglös i sju matcher. Inte att undra på. Han var borta från hockeyn i ett år. Här finns sparkapital.

Timrå – senaste tio matcherna

I form: Jonathan Dahlén har så mycket hockey i sig och sex mål och en assist visar att det bubblar bra.

Behöver öka: Inga poäng från Albin Lundins klubba och 3+4 på hela säsongen. Robin Alvarez har en assist på slutet och skulle behöva gasa.

Växjö – senaste tio matcherna

I form: Robert Roséns 14 poäng (7+7) är ramstarkt och då har han missat en av matcherna. Backen Hardy Häman Aktell har stått för två mål och sex assist och gör en väldigt bra säsong i SHL.

Behöver öka: Hugo Gustafsson hade en formtopp i oktober och november då han gjorde majoriteten av sina 14 poäng (7+7). Poänglös de senaste elva.

Örebro – senaste tio matcherna

I form: Lagkaptenen Rodrigo Abols leder laget på flera sätt, inte minst genom att han har gjort 14 poäng (7+7). Elias Ekströms 12 poäng (4+8) är också starka papper.

Behöver öka: Rihards Marenis övergång från Modo till Örebro har varit tuff poängmässigt. Noll poäng på de sju matcherna. Emil Larsson har efter sin långa skadetid under hösten inte heller gjort någon poäng på fem matcher, men har märkts desto mer med sitt fysiska spel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln