HockeyNews
PLUS

AIK-coachen om segersviten – tonar ner "Roger Melin-effkten"

(26136) Anton Blomqvist Roger Melin
Bildbyrån

Publicerad: 13 januari 2023

FacebookXWhatsApp
AIK har fyra raka segrar sedan Roger Melin kom in som rådgivare.
Huvudcoachen Anton Blomqvist är tacksam för stödet, men pekar ut andra förklaringar till vändningen.
– Det fins lite andra datum och händelser som vi tycker har varit viktiga för oss. Utåt sett blir det de andra grejerna, säger Blomqvist till HockeyNews.se.

Timmarna före AIK:s andra derby i mellandagarna mot Djurgården presenterades den förre AIK-tränaren, erfarne coachen Roger Melin, 66, som rådgivare till huvudcoachen Anton Blomqvist och till den sportsliga ledningen.

Då blev det vinst mot Djurgården i Avicii Arena och det har följts upp med ytterligare tre segrar, vilket har gjort att AIK lämnat den absoluta bottenstriden i Hockeyallsvenskan och börjar få kontakt med topp sex-lagen.

– Vi tycker att det började i Tingsryd. Även om vi släpper lite mål så var de rätt billiga. Det var en liten karaktärsvändning. Vi tar (ut) målvakten och gör två mål och lite såna grejer, säger AIK:s huvudcoach Anton Blomqvist till HockeyNews.se inför fredagens hemmamöte med Modo.

I Tingsryd den 18 december vände AIK och vann med 5–4 på straffar efter att ha legat under med 4–2. Det var AIK:s andra bortaseger fram till dess. Sedan kom de två derbymatcherna mot Djurgården (2–5 och 2–1).

– Djurgården vann första derbyt rätt rättvist, men vi var inte jättedåliga utan det var det att vi bjöd dem på alldeles för enkla mål. Jag tycker att prestationerna från Tingsryd och framåt har hållit en hög nivå, säger Blomqvist.

LÄS MERDubbla skadesmällar för Björklöven – lånar in SHL-forward

AIK har efter 2–1-segern mot Djurgården tagit ytterligare tre trepoängare. Blomqvist menar att Gnaget har jobbat hårt länge och det finns ett nyckeldatum under hösten.

– Den 26 oktober tog vi ett rejält möte där vi verkligen gick igenom och satt länge och verkligen vände och vred på allting. Man kunde rätt lätt konstatera att vi spelade rätt okej hockey, men vi blev extremt hårt straffade där vi tycker att vi hade ett alldeles för dåligt försvarsspel. Egentligen allt spel utan puck. Det var inte så att det var jättedåligt, men det var några små detaljer i de olika momenten som gjorde att vi inte hittade stabiliteten som vi kanske sitter på nu idag, säger Blomqvist.

Efter det mötet i oktober vann AIK mot Kristianstad med 7–3. Och jobbet har fortsatt.

– Det är det som har gett oss skjuts och lite vind i seglen. Statistiskt om man delar upp det och tar september-oktober som en månad var vi sämst i ligan i underliggande siffror i att släppa till mest målchanser. Från och med november till idag tror jag att vi kanske ligger femma. Och tittar man de senaste fem matcherna tror jag vi ligger tvåa. Det är nånting som vi har jobbat med väldigt länge.


AIK-målvakten Claes Endre är tillbaka i storform och nu har Gnaget fyra raka segrar i Hockeyallsvenskan. Foto: Bildbyrån.

Målvaktsspelet har blivit klart bättre. Claes Endre har storspelat sedan 2–1-vinsten mot Djurgården och hittat sin tidigare storform.

– Nu har vi fått ihop nån form av helhet och har kunnat ta med hemmaspelet, som faktiskt har varit bra, till att vi också har kunnat sätta in den prestationen på bortaplan, säger Blomqvist.

Och vad är Roger Melins roll i det här?

– Jag har känt Roger i några år och haft en dialog med honom från och till. Sedan har den blivit mer intensiv senaste tiden. Tanken bara slog mig, vi var i en allvarlig situation och man vet inte om man ska titta upp eller ner, framför allt vill man vara här och nu, då kände jag att kan vi få in den erfarenheten tror jag att det kan hjälpa oss, säger Blomqvist.

AIK-tränaren vill betona:

– Vi har inte gjort några förändringar i vårt sätt att spela. Han har ingen kontakt med laget, så det är mer att han är på plats två till tre dagar i veckan och tittar på nån träning. Framför allt sitter han med i ledarrummet och är med i diskussioner och ger sin syn på saker.

I övrigt vill Anton Blomqvist tona ner Roger Melins roll i AIK:s starka trend och svit med segrar.

– Media vill gärna säga ”Roger Melin-effekten”. Jag tycker, vad ska man säga, att det är lite synd om mina kollegor som har jobbat så extremt hårt så länge och framför allt spelarna. Han är viktig och han har hjälpt vår ledarstab, absolut. Men det är jag som har kontakt med honom. Att credda honom, det vet jag inte, men jag tycker att det känns jättebra att han är här och åter igen, oavsett vilken position du har, om du är journalist eller tränare, att ha någon som gör det du gör och har gjort den resa du vill göra, att ha honom på plats och kunna rådfråga tror jag bara är jäkligt positivt.

Roger Melin har inte haft något med spelarna att göra?

– Fram till nu har han egentligen inte haft någon kontakt med spelarna mer än att han har varit inne och presenterat sig så de vet vem det är som springer runt här.

Vad säger du om Claes Endres nyfunna form?

– Jag har haft ”Classe” tidigare och jag vet att han kan spela på den här nivån. Det har väl varit en frustration både från vår sida, men givetvis framför allt för honom. Han känner att han inte har kommit upp till den nivån. Det har alla som sett honom spela sett också. Han har gjort någon bra match och sedan fallit tillbaka och varit väldigt ojämn. Men han har hittat en hög nivå och ser väldigt bra ut.

AIK har också fått tillbaka målvaktskollegan Niklas Lundström efter några veckors skadefrånvaro. Och på fredagen väntar då serieledande Modo på Hovet.

– De har väl fullt lag, kanske något frågetecken på någon spelare, men det ska bli roligt att mäta sig med ligans bästa lag i den form vi är nu. Jag tycker att vi gjorde en bra match mot dem senast hemma på Hovet där vi gjorde en bra prestation. Men det är ligans bästa lag och har varit det över säsongen så det kommer bli oerhört tufft, säger Anton Blomqvist.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!