HockeyNews
PLUS

Coach's challenge på väg in i SHL – så reagerar Tre Kronors förre coach

(26063) Johan Garpenlöv OS Peking
Bildbyrån

Publicerad: 11 januari 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Tre Kronors förre förbundskapten Johan Garpenlöv reagerar på HockeyNews.se nyhet om att coach’s challenge ser ut att vara på väg in i SHL.
– Internationellt tycker jag inte att det har funkat, för de har inte haft tekniken, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

SHL kan vara på väg att införa coach’s challenge i SHL nästa säsong, vilket bekräftas av ligans sportchef och vice vd Johan Hemlin. Syftet är att få ner antalet videobedömningar under matcherna.

– Jag vill trycka på att vi tror att vår publik skulle vara positivt inställd till att ha färre antal videobedömningar. Det är det som är andemeningen i det här. Kan vi få bort ett antal videobedömningar tror vi det är bra, har Hemlin sagt till HockeyNews.se.

Det gäller främst situationer där målvakten störs i sin målgård. Situationsrummet är då inte inkopplat såvida inte coacherna utmanar domslutet. Domarna kan inte själva ringa på målvaktsinterference utan dömer efter vad de ser på isen.

Den tidigare förbundskaptenen för Tre Kronor, Djurgårdscoachen Johan Garpenlöv, har själv varit med om att utmana domarbeslut på isen i samband med internationella turneringar där massor har stått på spel. Men det har funnits brister med tekniken.

LÄS MERSHL närmar sig coach’s challenge – vill få ner antalet videobedömningar

– Det är många gånger som man inte har fått bilder och det är dåliga bilder. Och de bilder som de tittar på stämmer inte överens med de bilder vi tittar på. Då är det meningslöst för då vågar man inte ta (coach’s challenge), säger Garpenlöv.

SHL har ännu inte fattat beslut om att införa coach’s challenge till nästa säsong och teknikbiten måste först vara löst på samtliga SHL-arenor. Men om tekniken finns på plats tror Johan Garpenlöv att det kan vara rätt väg att gå.

– Om tekniken finns där och när man väl tar den här (coach’s challenge) och det inte tar fem minuter varje gång, då tycker jag att det kan vara bra. Det kan vara rätt viktiga saker som händer där ute som domarna missar. Då kan man chansa, eller chansa, man gör ju inte en chansning för det kommer att kosta en utvisning gissar jag? Då är det bara de solklara som man kan titta på och då kommer det förmodligen inte hända så ofta heller, säger Garpenlöv.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)