HockeyNews
PLUS

Doldisbacken i JVM-truppen: "Detta var inget som jag hade som mål"

(25785) Hugo Jonasson
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 21 december 2022

FacebookXWhatsApp

ARLANDA. Han har inte gjort en enda landskamp, men är med i JVM-truppen.
Samtidigt har han samlat utvisningsminuterna på hög i juniorlaget och spelat i SHL under hösten.
Oskarshamnsbacken Hugo Jonasson är en av de mer okända spelarna i Juniorkronorna. 

ANNONS

Efter att det blivit klart att Detroitbacken Simon Edvinsson inte kommer till JVM den här gången valde förbundskaptenen Magnus Hävelid att ta ut en backsida bestående av åtta backar, där bara sju av dem kommer anmälas till spel i mästerskapet. En av de åtta är Oskarshamns Hugo Jonasson.

En i sammanhanaget orutinerad backtalang.

ANNONS

– Jag är fortfarande lite chockad faktiskt. Jag har inte varit med någonting tidigare förutom en camp med tolv backar i somras där jag blev inringd som reserv, så detta var inget som jag hade som mål eller förväntningar inför säsongen, men det ska bli riktigt kul. Man har sett fram emot att kunna få representera Sverige och sett upp till alla som spelat JVM, säger han till HockeyNews.se.

Jonasson kommer till JVM med tolv matcher i SHL under hösten för Oskarshamn, där det blivit två assist. I snitt har det blivit drygt sex minuter match i serien, efter att han under försäsongen fått spela desto mer.

I förra veckan skrev han också på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2025 med IKO.

ANNONS

Och när han blickar tillbaka på hösten är han mer än nöjd.

– Det har varit som förväntat, men ändå över förväntan på något sätt. Jag gick på försäsongen med inställningen att jag skulle göra mitt bästa och se hur långt det räckte, och det gick ju bra då jag fick spela mellan tolv och 18 minuter per match. Jag känner att jag haft en stabil utveckling under hela hösten och fått mer förtroende i serien än vad jag trott. De är bra på att utveckla spelare i IKO så det är kul att spela där, säger han.

För de som inte har koll på dig, du har som sagt inte gjort några landskamper, vad är du för typ av back?

– En tvåvägsback skulle jag säga, som förlitar sig mycket på min skridskoåkning och spelförståelse där ute, samtidigt som jag har ett rätt hårt skott. 

ANNONS

Under förra säsongen blev det strax över två minuter per match på botbänken i J20-laget för Jonasson. Den här säsongen har det på 16 matcher blivit 99 utvisningsminuter i J20 samtidigt som han i SHL hunnit med att vara avstängd en sväng för en knätackling på Jonathan Dahlén.

Frågan måste ställas.

Är du en buse?

ANNONS

– Det skulle jag inte säga att jag är, säger Jonasson med ett leende innan han fortsätter:

– Men jag spelar hårt och ibland kanske det blir lite feltajmat och då sitter man där istället. Men det är inget som jag är stolt över direkt. Det har varit tacklingar, ett slagsmål och så en konstig incident där jag slog på en klubba efter avblåsning och fick game misconduct.

Det är som sagt bara sju av de åtta backarna i truppen som kommer anmälas till spel i Kanada för Juniorkronorna. Och Jonasson vet vad han själv behöver göra för att vara en av de sju som anmäls.

– Egentligen bara som jag gjort i Oskarshamn. Jag har inte haft så stora förväntningar på mig utan verkligen kämpat för att knipa en sjundeplats i Oskarshamn och slåss om speltid, det är samma sak som jag ska göra här. Komma till hallen med ett leende på läpparna, köra och göra mitt bästa så får man se hur långt det kan ta mig. Att få hänga med alla här och vara en del av det svenska juniorlandslaget känns riktigt roligt, säger han.

ANNONS
Om han tar plats bland de sju tror han sig veta vad som väntar när det väl vankas match.

– Jag har snackat med (David) Quenneville hemma i Oskarshamn som har sagt att det kommer bli en jäkla inramning med en massa folk som är helt galna där borta, säger Jonasson.

***

LÄS OCKSÅ
Forwarden inför JVM: "Ska kunna vinna hela skiten"
Flytten räddade JVM-platsen: "Verkligen bara gått uppåt"
Redo att utmana ettan: "Den bästa hockey jag någonsin har spelat"

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln