HockeyNews
PLUS

Redo att utmana ettan: "Den bästa hockey jag någonsin har spelat"

(25775) Ian Blomquist
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 19 december 2022

FacebookXWhatsApp

ARLANDA. Juniorkronorna har en uttalad förstemålvakt i Carl Lindbom.
Bakom honom finns bland annat Ian Blomquist, som är van att pusha från en uttalad roll som backup.
– Jag har förhoppningar om att få spela matcher, det är ju därför jag hänger med, men det är klart att jag haft lite liknande situation i Västerås där jag varit uttalad tvåa och kunnat jobba från det, säger Blomquist till HockeyNews.se.

ANNONS

När förbundskaptenen Magnus Hävelid presenterade den svenska JVM-truppen så var han snudd på ovanligt öppen när det kom till hierarkin på målvaktssidan. Djurgårdens Carl Lindbom är uttalad förstemålvakt, där Ian Blomquist och Marcus Brännman finns med och ska vara redo om det behövs. 

För Blomquist är det en inte helt ovan situation. Målvaktstalangen fick nämligen inför den här säsongen att han skulle vara tvåa bakom Johan Gustafsson i Västerås. Blomquist har dock varit allt annat än fastklistrad som dörrvakt i Västerås. Av lagets 26 matchar har han vaktat kassen i tio av dem medan Gustafsson fått chansen i 15, där ett av Blomquists framträdanden är ett inhopp mot Björklöven efter att Umeålaget gjort två snabba mål i inledningen av andra perioden.

– Det har gått väldigt fort. Vi hade en tydlig dialog i VIK om hur det skulle se ut och jag har försökt göra det bästa jag kan av de chanser jag har fått och därför har det väl också blivit fler chanser än vad jag trott hittills. Det är bara positivt att spela, det är ju matcherna man blir bättre av, säger Blomquist.

ANNONS

Och nu väntar alltså en på förhand liknande roll i JVM-laget.

– Jag har förhoppningar om att få spela matcher, det är ju därför jag hänger med, men det är klart att jag haft lite liknande situation i Västerås där jag varit uttalad tvåa och kunnat jobba från det. Jag vill spela så mycket som möjligt och ta chansen när den kommer, sedan får vi se hur många matcher det blir i slutändan men det ska bli en häftig resa att få vara med på, säger Blomquist till HockeyNews.se.

LÄS MER: Forwarden inför JVM: "Ska kunna vinna hela skiten"

ANNONS

Två av matcherna Blomquist spelat under hösten har har stuckit ut, ur flera perspektiv. Västerås hemmamatcher mot Djurgården har varit målsnåla sådana. I den första vann Djurgården med 1–0 medan det i den andra blev 2–1 till Djurgården.

Gemensamt för de två har också varit att Blomquist vaktat Västerås mål medan Carl Lindbom stått mellan stolparna för Djurgården och de båda har hyllats rejält för sina insatser i matcherna.

– Båda matcherna mot Djurgården är väl den bästa hockey jag någonsin har spelat, och att få göra det inför ett i stort sätt fullsatt Rocklunda, med den inramningen, har varit speciellt. Det har var otroligt häftiga matcher och när jag blickar tillbaka så hade jag nog inte kunnat göra mycket annorlunda i de två matcherna. Och det var extra kul att få möta Calle, säger Västeråsaren.

ANNONS

LÄS MER: Flytten räddade JVM-platsen: "Verkligen bara gått uppåt"

I mellandagarna kommer en fullsatt arena i Västerås att bytas mot ett fullsatt Scotiabank centre i Halifax. 

Juniorkronorna inleder JVM med match mot Österrike på annandag jul innan man via Tyskland och Tjeckien tar sig fram till match mot Kanada på nyårsafton.

ANNONS

– Det blir häftigt alltså. Man har ju följt detta i många år, så det ska bli kul att få vara en del av det. Är det någon turnering man vill representera Sverige i så är det väl ett JVM egentligen, så därför var det ju en väldigt skön känsla när man fick beskedet. Bara det att det är i Kanada är ju otroligt häftigt, och med det laget de har också. Det blir häftiga matcher, säger Blomquist.

Om Blomquist får chansen går han i in i matcherna med bra känsla från landslaget. Under hösten har han gått vinnande ur de två matcher han spelat.

– Det har varit nyttigt, det blir lite annorlunda mot seniorhockeyn, sedan är det väldigt kul att få spela med jämnåriga. Jag tycker att jag har kunnat prestera på en bra nivå när jag varit med och jag vill kunna ge laget chansen att vinna, och jag fick vinna i båda de matcher jag varit med så jag får säga att jag är klart nöjd.

ANNONS

***

LÄS OCKSÅ
Forwarden inför JVM: "Ska kunna vinna hela skiten"
Flytten räddade JVM-platsen: "Verkligen bara gått uppåt"
Doldisbacken i JVM-truppen: "Detta var inget som jag hade som mål"

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln