HockeyNews
PLUS

Flytten räddade JVM-platsen: "Verkligen bara gått uppåt"

(25752) William Strömgren
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 18 december 2022

FacebookXWhatsApp

ARLANDA. Flytten från Örnsköldsvik till Ängelholm blev ingen hit.
Flytten från Ängelholm till Gävle ledde till JVM.
– Det här visar väl att jag gjorde rätt val, säger William Strömgren till HockeyNews.se.

ANNONS

Efter lovande insatser under säsongen 2020–21 i såväl Hockeyallsvenskan som J20 för Modo Hockey, i Hockeyettan för Örnsköldsvik och på U18-landslagsnivå tog William Strömgren beslutet att inför förra säsongen flytta söderut till Ängelholm och Rögle. Förhoppningarna var att flytten skulle resultera i spel i SHL, vilket den också gjorde.

Strömgren noterades för sex grundseriematcher i SHL samt två slutspelsmatcher under förra säsongen, men fick bara speltid i tre av matcherna.

ANNONS

Två dagar innan SHL-premiären i år stod det sedan klart att Strömgren skulle flytta norrut igen, till Gävle för spel i Brynäs.

– Det gick inte som jag riktigt ville i Rögle, men sedan jag flyttade till Gävle så har det verkligen bara gått uppåt och jag har utvecklats jättemycket. Det blev verkligen positivt och det här visar väl att jag gjorde rätt val. Att jag får spela JVM nu hade jag kanske inte fått göra annars om jag inte flyttat och spelat lika lite som jag gjorde i Rögle, säger Strömgren till HockeyNews.se.

Det gick fort när Brynäs väl kom på tal?
– Det gick jättefort, det var bara några dagar innan jag gjorde den långa resan från Ängelholm till Gävle. Men jag såg fram emot det, och det har som sagt gått bra och man har fått förtroende från tränarna så jag är nöjd.

ANNONS

I Brynäströjan har det blivit 26 SHL-matcher, fem poäng och i snitt drygt elva minuters istid per match, där han noterats för så mycket som 20 minuters speltid i en match. Samtidigt har Strömgren, tillsammans med lagets övriga yngre förmågor, fått mycket beröm av tränarna med Mikko Manner i spetsen.

– Vi har unga spelare som får chansen och får spela istället för att sitta på sidan och det gör att man bygger självförtroende. Man blir en bättre spelare då, det är en självförtroendesport, man vågar spela sitt spel och göra det man är bra, säger forwarden.

Den 19-årige forwarden har varit med på alla landslagsnivåer, förutom i U19-landslaget, men har inte gjort några landskamper under hösten.

ANNONS

JVM har ändå varit målet hela tiden och beskedet om att en plats i truppen var hans var såklart välkommet.

– Det var jättekul. Det är en stor ära att vara med i landslaget och det är ju ett kvitto på att man gjort något bra så det är jättekul. Man har ju sett fram emot det här ett tag nu, eller ja, inte jättelänge, men man har ju alltid drömt om att spela JVM så det känns jättekul att få chansen nu, säger han.

Om vi bortser från medaljmålsättningar för laget, vad vill du lämna JVM med?
– Jag vill känna att jag gett allt och fått ut allt av vad jag kunnat bidra med. Det viktigaste är att man har kul och slappnar av och känner att man gjort allt man kan för att göra laget bättre. Det är den känslan jag vill ha efteråt.

ANNONS

Under hösten i Brynäs har Strömgren kunnat studera namn som Anton Rödin och Johan Larsson, två spelare som under lång tid varit på högsta nivå och som vet vad som krävs. Den sistnämnde återvände till Brynäs efter tio raka säsonger i NHL, där den sista var hans bästa sätt till poängen. 

Att dagligen vara i närheten av sådana spelare har gjort honom gott menar Strömgren.

– Man lär sig hur man är ett riktigt proffs. Det är inte många som håller sig kvar där borta i så många år som Johan gjorde så man lär sig hur mycket som helst, både på och utanför isen. Både i spelet men också det mentala. Det är bara att lyssna och lära, man sitter där och är tyst och lyssnar på de gamla rävarna, säger han.

ANNONS

Under förra sommaren draftades Övikssonen av Calgary Flames, en klubb som till den här säsongen anställde David Åkerblom som scout. En scout med starka kopplingar till Brynäs då han varit U16-tränare i klubben.

Och dialogen är tät mellan Strömgren och NHL-klubben.

– Jag hänger mycket med David och så har vår development coach, Ray Edwards, varit över mycket till oss, så jag har bra kontakt med dem. Vi kollar igenom varje match, det är jättebra. Det är jätteviktig tid att vara med dem och de bryr sig verkligen om ens spel och hur man agerar, säger forwarden.

ANNONS

***

LÄS OCKSÅ
Forwarden inför JVM: "Ska kunna vinna hela skiten"
Redo att utmana ettan: "Den bästa hockey jag någonsin har spelat"
Doldisbacken i JVM-truppen: "Detta var inget som jag hade som mål"

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln