HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-kaptenen om HV71:s dubbelvärvning från schweiziska ligan

(25742) Shore Tömmernes Kaski
Bildbyrån

Publicerad: 16 december 2022

HV71 har värvat den finländske backen Oliwer Kaski och den amerikanske OS-centern Nick Shore närmast från spel i den schweiziska ligan.
Tre Kronors lagkapten, Genève-Servette-backen Henrik Tömmernes har koll på HV-värvningarna.

Det var på Luciadagen tidigare i veckan som HV71 presenterade inte bara en, utan två, toppvärvningar från den schweiziska ligan NL.

Tre Kronor-kaptenen Henrik Tömmernes spelar till vardags i Genève-Servette och delar här med sig av sina intryck av Nick Shore och Oliwer Kaski.

– Kaski har jag sett förut och mött i landskamper. Jag tycker att han har varit väldigt skicklig och framför allt väldigt bra på blålinjen, säger Tömmernes till HockeyNews.se om den höger- och hårdskjutande backen.

Den 27-årige finländaren skrev efter VM-guldet med Finland 2019 på för Detroit, men tog inte plats i NHL utan hamnade i farmarlaget. De senaste två åren har han spelat för Avangard Omsk i KHL där han också har blivit mästare.

Däremot har hösten i Lugano varit stökigare. Den offensivt skicklige Kaski hade bara fyra assist på 20 matcher.

– Jag har inte mött dem så många gånger, men det är klart att byta liga och komma till ett lag där det går upp och ner och det är mycket som händer och byta coach, så kan det bli fel. Jag har sett att han inte har producerat kanske som tilltänkt, men vad jag har sett innan så har jag tyckt att det är en väldigt skicklig back och framför allt i det offensiva spelet, säger Tömmernes.

LÄS MERAndra värvningen idag – HV förstärker med världsmästare: "Oerhört skicklig"

Lugano bytte redan i början av oktober huvudcoach då Chris McSorley fick sparken och ersattes av Luca Gianinazzi. Kaski har spelat i snitt 18:32 i Schweiz. Under de två åren i Omsk gjorde han 67 poäng (26 mål, 41 assist) på 105 matcher.

– Han har inte fått ut det i Lugano och här i Schweiz kan det svänga fort. Man kan få kicken. Förhoppningsvis går det bättre där (i HV71), säger Tömmernes.

Tre Kronor-kaptenen, som är inne på sin sjätte säsong i Genève-Servette, har också koll på den högerskjutande centern Nick Shore.

– Jag vet att Nick Shore inte har spelat så mycket i år i Ambrì. Men när han var i Zug var han faktiskt riktigt bra. Framför allt en powerplay-spelare, säger Tömmernes till HockeyNews.se.

Nick Shore gjorde två mål och fem assist på 18 matcher för Ambrì-Piotta. Inte så mycket att skryta med, men den 30-årige amerikanen är välmeriterad. Han spelade för USA i OS i Peking i februari, var poängkung i KHL-klubben Sibir Novosibirsk förra säsongen (10 mål, 16 assist, på 49 matcher) i ett lag som slogs ut direkt i slutspelet.

Shore blev schweizisk mästare med Zug 2021 och gjorde 27 poäng på 22 matcher i grundserien plus ytterligare åtta poäng i slutspelet där han var en av toppspelarna. I höst har han spelat 15 minuter (14:59) per match och ingått i powerplay.

Inom kort kan HV71 räkna in sina senaste nyförvärv i truppen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS