HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om nya spelidén i Djurgården: "Det som är målet med resan"

(25704) Johan Garpenlöv Djurgården
Jonathan Näckstrand/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 december 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården har två raka hemmasegrar med Johan Garpenlöv som huvudcoach.
Men arbetet med att få spelet att höjas några nivåer pågår och fortsätter.
– Man strävar efter att de bara ska agera utan att tänka. Det är det som är målet med resan. Och där är vi inte än, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.
ANNONS

Sedan Djurgården bytte huvudtränare från Joakim Fagervall till Johan Garpenlöv har Stockholmslaget vunnit tre av fyra matcher och tre raka hemma på Hovet.

Garpenlöv kom in i båset i samband med mötet med Tingsryd (2–1) så han har coachat laget i tre av de fyra matcherna. Nu är det hans spelidé som gäller för spelarna och lite nya direktiv att lära sig.

ANNONS

– Jag har sagt det jättemånga gånger förut. Om du går till alla tränare och frågar efter deras spelidé så ser de ungefär likadana ut. Sedan använder man lite andra ord och det kan vara lite olika regler i olika situationer om du ska åka höger eller vänster. Det är smågrejer. Men så fort någon ny kommer in och börjar prata så vill spelarna göra rätt utifrån vad han säger, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

Det här är första gången på klubbnivå som Garpenlöv, 54, är huvudcoach i svensk hockey. Och han har inte haft mycket tid på sig under pågående säsong att nöta in de nya detaljerna hos sina i många fall väldigt erfarna spelare.

– När man kommer i de situationerna ”Skulle jag åka höger? Skulle jag åka vänster?”. Det tar inte lång tid, men tillräckligt lång tid för att det ska se lite konstigt ut. Man strävar efter att de bara ska agera utan att tänka. Det är det som är målet med resan. Och där är vi inte än.

ANNONS

Förväntningarna på ett namnkunnigt Djurgården med spelare som Marcus Krüger, Daniel Brodin, Linus Klasen, John Norman med flera är högt uppskruvade.

LÄS MERDjurgården värvar meriterat – och så är läget med de skadade spelarna

– Jag har suttit vid sidan om och sätt dem spela. Vad folk tycker i, omkring och runt om vem som ska göra vad så tittar inte vi riktigt så. Jag ser det mer som att man har olika roller och framför allt ska man hitta rätt i vårt sätt att spela. Om Krüger gör 20 mål eller om han gör tio, den kravbilden sätter inte jag. Det gör man utifrån vilket kanske ibland är lite fel bild, säger Garpenlöv.

ANNONS

Han fortsätter:

– Men som svar på din fråga så är jag jättenöjd med alla så här långt. De kommer till varje träning och vill bli bättre. Sedan naturligtvis så spelar man olika roller. En del är i powerplay och då vill man att de producerar. Sedan om det är på en spelare eller alla fem, det får vi se.

Djurgården har via seger mot Vita Hästen på tisdagskvällen en möjlighet att klättra upp till andra plats i Hockeyallsvenskan. Vad Garpenlöv vill se i matchen?

ANNONS

– Att vi vinner den! Och att vi fortsätter att bygga vidare på vårt spel. Senaste matchen vann vi målmässigt ganska stort (6–1 hemma mot Östersund), men jag tycker att periodmässigt var det en som inte var tillräckligt bra och det måste vi bli bättre på. Vi måste göra tre bra perioder utifrån vårt sätt att spela. Det är väl det som är grejen, att få dem byte efter byte efter byte att göra rätt saker, säger Johan Garpenlöv.

Djurgården presenterade på måndagen välmeriterade Nicklas Danielsson som nästa nyförvärv på forwardssidan. 38-årige Danielsson spelar inte mot Vita Hästen, men kanske mot BIK Karlskoga på fredag.

Enligt uppgift till HockeyNews.se utreds John Norman för ”en skavank”.

ANNONS

– Norman har en liten känning, säger sportchefen K-G Stoppel.

Knäskadade Alexander Ytterell har ett par veckor kvar innan han är redo för spel, men tränar på is liksom centern Ludvig Rensfeldt och backen Johan Alm.

– Ytterell ligger en bit bort. Vad gäller Rensfeldt så ligger det lite närmare, men en bit bort. Alm är från dag till dag, det är skumt, säger Stoppel om Alms oklara status.

ANNONS


Ludvig Rensfeldt, Johan Alm och Alexander Ytterell är på väg tillbaka i Djurgården efter skador. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

På fredag väntar BIK Karlskoga på bortais. Då hoppas Djurgården att Daniel Brodin är tillbaka efter sjukdom.

– Och vi hoppas att Rensfeldt inte är alltför långt borta.

ANNONS

Djurgården jobbar vidare på att få in ytterligare en forward.

– Vi tittar fortfarande om vi kan låna någon (antingen från Hockeyettan och SHL).

Djurgården hade 14 forwards från början och kalkylerade med att Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund skulle åka på junior-VM och vara borta en handfull matcher.

ANNONS

– Så skulle alla tre försvinna som vi räknade med skulle vi vara elva forwards och då räknade vi med att ha en eller två att jobba med. (Junioren) Mika Ounasvuori kan bära lite istid om det skulle vara så, förklarar K-G Stoppel.

Jonathan Lekkerimäki spelar inte mot Vita Hästen på grund av sviterna efter en hjärnskakning, men säger sig må tillräckligt bra för att åka iväg på JVM.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln