Rögles Chris Abbott på värvarresa i USA: "Ska göra några ändringar"

24 november 2022
Seriesegrande Rögle har skadeproblem och riskerar på allvar att bli indraget i bottenstriden i SHL.
General managern Chris Abbott är i USA för att försöka värva förstärkningar för både nutid och framtid.
– Vi har en jättebra grupp av killar som jag har stort förtroende för. Vi ska göra några ändringar, men vi behöver behålla tålamodet och vara skärpta, säger Abbott till HockeyNews.se.


Det har varit och är fortfarande en skakig tid i Rögle. Ängelholmsklubben blev seriesegrare i SHL i våras och vann också Champions Hockey League vilket var den första stora titeln i klubbens stolta historia. Men när den första tredjedelen av SHL-säsongen har spelats är Rögle just ovanför kvalstrecket i en haltande tabell.

Den här veckan är general managern Chris Abbott tillsammans med sin assistent Hampus Sjöström och klubbens amerikanske analytiker Zach Ellenthal och scoutar i Chicagoområdet.

– Det är kyligt, men soligt och det är ingen snö, hälsar Chris Abbott bortifrån Chicago.

Resan har varit inplanerad sedan länge och till helgen träffas SHL:s sportchefer i Los Angeles så för Abbott är det en kombinerad resa med mycket innehåll.

– Ska se ett antal matcher i olika ligor och besöker en del människor som jag känner här i området, säger han till HockeyNews.se.

Tidigare i veckan blev det klart att Rögles värvning från Oskarshamn, högerforwarden Kim Rosdahl, bryter tvåårskontraktet för att flytta hem till rivalen Malmö där han har sitt ursprung.

– Vi hade absolut velat ha ett annat utgång av det här för man skriver kontrakt med en spelare och hoppas inte på nåt annat än att det ska bli framgångsrikt. Det är inte första och det kommer inte att vara den sista gången som det händer. Det var ett beslut som var tvunget att fattas och att hantera det så bra som möjligt. Jag tackar honom innerligt för hans arbetsmoral och professionalitet. Jag skulle inte säga att jag önskar honom det bästa, för jag hoppas att klubben han ska till inte vinner en enda match till i år, haha.

LÄS MERTuff skada för Ted Brithén – Röglestjärnans säsong riskerar vara över

Mitt i misslyckandet och allvaret försöker Chris Abbott ha lite distans även om han just nu är påpassad och till viss del ifrågasatt trots tidigare framgångar i Rögle.

Abbott jobbar för att hitta en ersättare till Rosdahl, men det lär inte bli en högerforward efterkoms Rögle plockat in Linus Sandin och har både Oskar Stål-Lyrenäs och Daniel Zaar sedan tidigare.

– En av sakerna som vi har letat efter sedan i somras är en center, en toppspelare, men det har inte gått ännu så det jobbet fortsätter. Det är inte så lätt som att gå till en marknad som om den vore en buffé och bara beställa något…

Abbott fortsätter:

– Det är det vi jobbar på. Vi utvärderar möjligheter och spelare och vi ska definitivt se till att förstärka vårt lag.

Kan du rentav få med dig någon spelare hem från USA?

– Vårt jobb är både att leta i nuet, men också för framtiden. Vår resa har varit planerad liksom en rad andra under hösten för att rekrytera både i nuläget och när vi går framåt. Jag skulle gärna ha in en spelare en timme från nu och det jobbar vi på får vi se om det är möjligt.

Rögle har centern Ted Brithén långtidsskadad efter en handledsoperation. Daniel Zaar blir också borta i tre till sex veckor. Theodor Niederbach har blivit utlånad till Modo säsongen ut. Och det är lite oklart hur det blir den närmaste tiden med välmeriterade toppforwarden Dennis Everberg.


Dennis Everberg (t v) har inte spelat i SHL sedan den 29 oktober på grund av skada. Foto: Bildbyrån.

– Dennis har varit borta och kommer inte tillbaka den här veckan utan det dröjer nog ett längre tag än så. Han är en stor del av vårt lag, men det stora är att vår grupp återfår självförtroendet och hittar tillbaka till den hockey som vi har kapacitet för. Det gäller att individerna inser sin fulla potential och vi har inte nått upp till den nivå som vi hade hoppats på oavsett om vi tittar på målvakterna, backarna eller anfallsspelarna.

LÄS MERRöglestjärnan opererad – missar flera veckor: "Det bästa för Daniel"

Har ni analyserat orsaken till det försämrade självförtroendet?

– Det jobbet pågår genom hela säsongen och jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att du aldrig är så bra som du tycker, jag menar vi blev etta förra året och vi var inte nöjda och ville göra förändringar och gjorde det också och i år är vi inte heller så dåliga som vi tycker att vi är. Visst behöver vi förbättra oss, men med självförtroende kommer vi att göra det och vi har två tredjedelar kvar av säsongen på oss att det blir så, säger Chris Abbott.

Så mycket hänger på självförtroendet?

– Helt klart. Helt klart. Det gäller att hugga i. Jag är stolt över laget och hur alla har kommit samman med hjälp av den karaktär vi har och ingen pekar finger eller blir frustrerad. Det är ett gott tecken. Självförtroende återvinner man genom att jobba ännu hårdare och hitta sätt att ha roligt och tävla.

Rögle lyckades med kniven mot strupen vända och vinna åttondelsfinalen i CHL mot Salzburg och är klart för kvartsfinal. Ett steg i rätt riktning för att återfå självförtroende. På torsdagskvällen väntar match mot Linköping som är två hack ovanför i tabellen. Chris Abbott håller sig inte undan på sin scoutingresa i USA utan har gått att nå hela tiden för media.

– Jag vill vara tillgänglig även när jag inte är i arenan eller framför kamerorna och jag står framför det här, det är min roll. Jag vet att som spelare vill du ha det så också. Vi har en jättebra grupp av killar som jag har stort förtroende för. Vi ska göra några ändringar, men vi behöver behålla tålamodet och vara skärpta.

Chris Abbott avslutar från Chicago:

– Vi har de bästa supportrarna i Sverige och jag älskar deras förväntningar som de har på klubben och det är vad vi vill ha som lag. Vi ska fortsätta att jobba för att möta de förväntningarna.