HockeyNews
PLUS

CHL görs om – så blir turneringen efter förändringarna

(25256) Rögle CHL
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 4 november 2022

FacebookXWhatsApp

Färre antal lag och nytt spelformat. Det är några av förändringarna när CHL görs om till säsongen 2023/2024, det meddelar turneringen i ett pressmeddelande

Champions Hockey League kommer att införa ett nytt tävlingsformat från säsongen 2023/2024, det meddelar turneringen i ett pressmeddelande. Bland annat sänks antalet lag från 32 till 24 stycken från och med den kommande säsongen. 

Sverige har i nuläget fem lag med men det krymper till tre lag. Den nation som har CHL-mästarna får en extra plats och kan då få med fyra lag i turneringen.

Även delar av spelformatet förändras då klubbarna kommer att möta sex olika motståndare under den första delen av turneringen, lagen spelar bara en gång mot varandra, istället för tre motståndare i vad som tidigare kallades för gruppspel. 

"Med vetenskaplig hjälp av experter inom tävlingsdesign har CHL nu presenterat ett anpassat format som fokuserar på konkurrensbalansen och maximerar attraktiviteten och underhållningen av Europas ishockeytävling för elitklubbar", står det i pressmeddelandet.

Lagen kommer att rankas i en totalställning från 1 till 24 istället för grupper och de 16 bäst placerade lagen går vidare till slutspel. Slutspelsformatet förändras inte men lagen kommer att möta varandra utifrån placering i grundserien.

"Den anpassade strukturen gör det möjligt för CHL att anordna en balanserad, attraktiv och underhållande tävling. Lag kommer att kämpa om varje enskild poäng för att hjälpa dem att ta sig upp i den totala ställningen ända fram till den allra sista matchdagen – antingen för att ta sig till slutspelet eller för att komma till en bättre position inför slutspelet", står det i pressmeddelandet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)