HockeyNews
PLUS

Nilsson: "Råder ingen tvekan om att det är han som varit MVP"

(25177) Allsvenska listan
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 30 oktober 2022

FacebookXWhatsApp

De flesta allsvenska lagen har spelat en bit över tio matcher nu.
Därför har HockeyNews.se:s Alexander Nilsson tagit ut de spelare han tycker varit viktigast för respektive lag hittills.

AIK
Eric Norin, back

Kommentar: AIK hade hoppats på mycket mer än vad man fått ut den här hösten såhär långt. En som dock levererat är Eric Norin. Med Norin på isen gör AIK dubbelt så många mål (14) som man släpper in (7) med lika många spelare på isen, och det är också med Norin på isen som AIK:s utdelning sett till skottprocent och även räddningsprocent är som bäst. 

Almtuna IS
Marcus Karlström, back

Kommentar: Går det att blunda för att Oskar Asplund är på väg mot sitt rejäla genombrott, frågan är bara om han är viktigast? Markus Karlström lyfter otroligt många minuter och ser allt som oftast till att det är Almtuna som kommer till fler avslut än vad motståndarna gör när han är på inne på isen. Så jag landar nog i att Karlström varit viktigast ändå.

BIK Karlskoga
Marcus Hellgren Smed, målvakt

Kommentar: Jag skulle egentligen vilja slänga in både Markus Hellgren Smed och Lars Volden här, för målvaktsparet ser ut att vara formtoppat även denna säsong i Karlskoga. Men det blir Hellgren Smed som får fronta laget i den här kategorin då det är han som har bäst siffror, även om han spelat en match minde än Volden.

Djurgårdens IF
Carl Lindbom, målvakt

Kommentar: Linus Klasen kanske? Skämt å sido, även om han direkt visade spetskompetens i spelet med puck, så råder det ingen tvekan om att det är Carl Lindbom som är säsongens viktigaste spelare hittills för Djurgården. När spelet lämnat en del att önska för Djurgården har den unge målvakten funnits där och bommat igen sitt mål fullständigt.

HC Vita Hästen
Andreas Söderberg, back

Kommentar: Norrköpingslaget har fått en tuff start på säsongen, men jag tycker att Andreas Söderberg har vuxit steg för steg de senaste säsongerna i takt med att han fått större roll i de klubbar han varit i. I Vita Hästen får han många minuter och stort förtroende. Har dessutom fått rejäl fart på poänggörandet det här säsongen och ser ut att storma mot sin bästa säsong i karriären på den biten.

IF Björklöven
Nick Schilkey, forward

Kommentar: Hämtad till Björklöven för att göra mål och poäng efter en bra säsong i tyska ligan, och Schilkey har gjort precis det. Målklubban har varit glödande med tolv mål på 14 matcher, där han dessutom adderat åtta assist till sitt konto. Det råder ingen tvekan om att han med råge betalar tillbaka kostnaden Umeåklubben lagt ut för att säkra hans signatur.

Kristianstads IK
Filip Larsson, målvakt

Kommentar: Kristianstad verkar på nytt ha hittat en yngre målvakt som man får att ta nästa steg under målvaktstränaren Joel Gistedts guidande vingar. Förra säsongen var det Frederic Dichow och nu har Filip Larsson tagit över stafettpinnen efter att han inte fått följa med HV upp till SHL. 

Modo Hockey
Josh Dickinson, forward

Kommentar: Sam Vigneault skulle ersättas, och det har Dickinson gjort med den äran. Är inte liga stor som sin föregångare, men tar samma plats framför mål och är lika stark över hela banan och vid tekningspunkterna. En fullträff i värvningsarbetet från sportchef Henrik Gradin.

Mora IK
Johannes Johannesen, back

Kommentar: Mora har inte alls fått den start på säsongen som man önskat, där det främst är offensivt man inte fått utdelning. Defensivt har man däremot varit starka, med ett starkt målvaktspar längst bak, men jag fastnar gång efter gång på Johannes Johannesen. Han spelar mycket och får ofta spelet att luta i Moras favör så att säga. En riktigt solid back.

Södertälje SK
Nikola Pasic, forward

Kommentar: Är det här året som det lossnar rejält för Nikola Pasic, som gör att han tar nästa steg i sin karriär? Det har i alla fall börjat väldigt bra. SSK har inte fått önskat effekt på sina importvärvningar, då har istället Pasic klivit fram och levererat poäng på löpande band. Åtta mål och lika många assist på 13 matcher är starka papper

Tingsryds AIF
Anton Gradin, forward

Kommentar: Tingsryd har gått tungt och inte fått det att stämma. En som däremot vuxit ut och visat sig vara viktig i framför allt offensiven är Anton Gradin. Sex av lagets 22 mål kommer från Gradin, där två av dem varit matchvinnande. Han nämndes inte som en av toppspelarna inför säsongen, men när det lämnats plats för att ta plats så har Gradin tagit den.

Västerviks IK:
Daniel Brickley, back

Kommentar: Kanske hela seriens bästa spelare hittills under hösten och lär kunna välja och vraka bland buden från klubbar i högre ligor när det är dags för nytt kontrakt, och frågan är om han avslutar säsongen i Västervik ens. Det pratas om att andra svenska lag redan efter ett par omgångar meddelade intresse för att köpa loss honom. En kalasbra back och ett rejält fynd, på nytt, på den nordamerikanska marknaden av Västervik.

Västerås IK
Mikael Frycklund, center

Kommentar: Västerås har i trogen vana tagit plats bland de främsta lagen i tabellen, men man har inte gjort så mycket väsen av sig egentligen trots att man har det näst högsta poängsnittet i ligan. Mest noterbart är nästan Johan Gustafssons siffror som inte sett bra ut hittills, men när det händer något offensivt så kan man ge sig katten på att Mikael Frycklund är inblandad. Två mål och nio assist hittills. En klasscenter i Hockeyallsvenskan.

Östersunds IK
Isak Mantler, målvakt

Kommentar: Det finns några att välja på här, men det är svårt att komma ifrån att Isak Mantler hållit nollan i två matcher och vunnit fem av de sex matcher Östersund vunnit hittills, även om hans siffror i övrigt inte tillhör ligatoppen så har han kunnat kliva fram och vinna matcher för ÖIK. Alexander Anderberg och Kimi Koivistio är två andra namn som varit viktiga.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln