HockeyNews
PLUS

Örebro slopar engelskan – den här säsongen är det svenska som gäller

(24867) Jonas Arntzen Örebro
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 7 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
Örebro skippar engelskan i omklädningsrummet.
Den här säsongen sköts snacket nästan uteslutande på svenska.
– Förra året var det, skulle jag säga omöjligt, att prata svenska för i slutet på säsongen hade vi väldigt många importer, säger Örebros huvudcoach Niklas Eriksson till HockeyNews.se.
ANNONS

Genom 3–0-segern hemma mot HV71 är Örebro tvåa i SHL efter sju matcher i en något haltande tabell. Närkingarna har den här säsongen dragit ner på antalet importer och den enda som är ny är den finländske forwarden Petrus Palmu.

Med den norske målvakten Jonas Arntzen och den numera svensktalande lettiske lagkaptenen Rodrigo Abols och de fem finländska spelarna Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen, Jani Lajunen, Robert Leino och Petrus Palmu har tränarstaben i Örebro möjlighet att prata svenska för att ge instruktioner till spelarna.

ANNONS

I slutet av förra säsongen var 42 procent av Örebros trupp importspelare.

– Vi pratar mer svenska. Ibland blir det lite svengelska. Vi har trots allt några finska spelare varav vissa av dem förstår svenska bra, vissa av dem lite sämre. Det blir en mix, men det är mer svenska i år än vad det har varit tidigare, så kan jag säga, säger Örebro-coachen Niklas Eriksson.

I våras spelade Nick Ebert, Libor Sulak, Petr Zamorsky, Kristaps Zile, Daniel Audette, Nick Halloran med flera i Örebro.

ANNONS

LÄS MERStjärnans första och vasst powerplay – HV71 nollade: "Klasskillnad"

– Ja, det var det och sedan hade vi några fler finländare ifjol, säger Eriksson och syftar på Juuso Puustinen och Miikka Salomäki.

Örebro har kommit samman som lag och det behövs i SHL som inför den här säsongen spås ha blivit ännu bättre då de flesta har valt bort KHL på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Har du noterat om SHL är ännu bättre den här säsongen?

– Det är en ganska svår fråga. Det enklaste sättet är att titta på lineupen i alla lag. Sedan tror jag, att många av de här spelarna som kommer från andra ligor, det tar ett tag att anpassa sig till SHL, som är en liga där det krävs jäkligt mycket i fysisk kraft. Man ska slå sin gubbe och alla är både välcoachade och vältränade, så det är inte så himla enkelt. Även om man är en skicklig spelare så måste man också vara beredd att jobba jäkligt hårt, säger Niklas Eriksson.

ANNONS

Flera SHL-coacher som HockeyNews.se har talat med menar att de flesta spelare som kommer till ligan i Sverige behöver en omställning oavsett om de är svenskar eller utifrån.

– Ja, jag skulle ändå vilja säga det att de spelare som kommer ifrån KHL, det blir en omställning för dem. Även från andra ligor, som Schweiz och även NHL. Det blir en omställning. Kanske lite hur man tränar också. Det är en ganska hög kravbild på hur man tränar i Sverige, upplever jag att spelare kan tycka, säger Eriksson.

Han tillägger:

ANNONS

– Det är inte så enkelt alla gånger och det tycker jag att man har fått från spelarna som kommer ifrån KHL, vi fick in några ifjol i slutet av säsongen, och de sa: ”Jädrar, här är det intensitet på ett annat sätt”, säger Eriksson och syftar på Daniel Audette, Libor Sulak och Kristaps Zile.

– Det är ingen lätt liga att göra poäng i och få fria ytor. Man måste jobba för det.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)

Ämnen i artikeln

ANNONS