HockeyNews
PLUS

Europakollen: Här är svenskarna som är i topp i sina ligor

(24824) Andersson Rasmussen Tömmernes
Bildbyrån

Publicerad: 4 oktober 2022

FacebookXWhatsApp

Europakollen är tillbaka här på HockeyNews.se.

Vår reporter Mattias Ek synar insatserna i ligorna i Schweiz, Finland och Tyskland och har här sammanställt senaste nytt.

Frölunda gjorde sig av med den tjeckiske OS-spelaren Michael Spacek inför den här säsongen och kontraktet bröts. I sin nya klubb Ambrì-Piotta har den 25-årige skytten fått en hygglig start och är just nu på en tionde plats i poängligan i Schweiz med sina fyra mål och fyra assist på åtta matcher. Ex-leksingen Peter Cehlarik snittar också en poäng per match för Zug och står på två mål och sex assist på åtta matcher.

Och som vanligt tillhör den svenske OS- och VM-backen Henrik Tömmernes elitskiktet i poängligorna. Den 32-årige värmlänningen är bäst av svenskarna poängmässigt och är inne på sin sjätte säsong i Genève-Servette efter flytten från Frölunda 2017. På 225 matcher i NL har han gjort 184 poäng (50 mål, 134 assist), vilket ger ett poängsnitt på 0,82 i över fem år. Otroligt bra!

Tömmernes har tre gånger tagit plats i både medias All Star-lag och av media utsetts till ligans bästa back. Efter den senaste säsongen blev han dessutom korad till MVP av schweiziska medier. Han spelar nu på ett utgående kontrakt och frågan är om han förlänger det ytterligare eller om det är dags att flytta tillbaka till Göteborg och Frölunda till nästa säsong?

I Davos har NHL- och VM-meriterade Dennis Rasmussen inlett med att göra sex mål på sju matcher och är med i delad ledning i skytteligan.

De fem bästa svenska poänggörarna i den schweiziska ligan
Henrik Tömmernes, b, Genève-Servette, 8 matcher, 3 mål + 4 assist, 7 poäng
Dennis Rasmussen, f, Davos, 7 matcher, 6 mål + 0 assist, 6 poäng
Leon Bristedt, f, Davos, 7 matcher, 3 mål + 3 assist, 6 poäng
Niklas Hansson, b, Zug, 8 matcher, 2 mål + 4 assist, 6 poäng
Robin Kovács, f, Lausanne, 8 matcher, 4 mål + 1 assist, 5 poäng

***

Hur bra är den finska ligan jämfört med SHL? En ständigt återkommande fråga utan något hundraprocentigt rättvisande svar. Men det går inte sällan rätt bra för svenska spelare i Finland efter det att de har haft problem med att producera poäng i SHL. Senaste exemplet är forwarden Linus Andersson, som kom till Djurgården från allsvenska Vita Hästen med förhoppningar på sig att kunna göra en hel del mål även i SHL.

Det gick lite så där med den saken i Djurgården och han bytte till Leksand. Men där blev det inte heller någon fortsättning så den 23-årige högerskytten provar lyckan i Kouvola-laget KooKoo.

I den finska ligan har tidigare de båda svenska högerskyttarna Malte Strömwall och Sebastian Wännström lyckats alldeles utmärkt. Strömwall blev hela ligans skyttekung och poängkung 2018/2019 då han spelade för just KooKoo och sköt 30 mål (57 poäng) på 52 matcher.

Wännström blev skyttekung i finska ligan 2020/2021 då han öste in 33 mål på 58 matcher för Ässät. Och nu har Linus Andersson startat bra i KooKoo där han har gjort fyra mål och fem assist på åtta matcher och är både mål- och poängbäst av svenskarna. Han ligger fyra totalt i poängligan.

De fem bästa svenska poänggörarna i den finska ligan
Linus Andersson, f, KooKoo, 8 matcher, 4 mål + 5 assist, 9 poäng
Simon Hjalmarsson, f, Sport, 8 matcher, 3 mål + 4 assist, 7 poäng
Axel Holmström, f, Sport, 8 matcher, 3 mål + 4 assist, 7 poäng
Linus Nässén, b, Jukurit, 9 matcher, 1 mål + 6 assist, 7 poäng
Emil Molin, f, KooKoo, 8 matcher, 0 mål + 4 assist, 4 poäng

***

I den tyska ligan är det den här säsongen bara fem svenskar. Målvakten Joacim Eriksson, 32, gör sin tredje säsong för Schwenningen och han har ligans bästa räddningsprocent, 93,3 efter sex spelade matcher. Den tidigare Brynäs- och Skellefteåmålvakten har varit på en hög och stabil nivå under sin tid i den tyska ligan och jobbar från och med den här säsongen med Markus Ketterer som målvaktscoach. Den 55-årige finländaren blev svensk mästare med Färjestad 1997.

Den förre Oskarshamns- och Leksandsbacken Philip Samuelsson, 31, har fått en flygande start i Fischtown från Bremerhaven som toppar tabellen efter sex matcher. Den vanligtvis defensive Samuelsson har gjort sex assist på sex matcher och är med det poängmässigt bäst av svenskarna. Förra säsongen gjorde Samuelsson tio poäng för Oskarshamn i SHL.

***

Johan Pennerborn har flyttat från Färjestad till österrikiska Graz där han numera är huvudcoach. Laget har i inledningen störts av en del skador och svenske backen Gustav Bouramman blir borta i fyra till sex veckor enligt prognosen. Desto roligare start för förre LHC- och Mora-målvakten Christian Engstrand som toppar målvakternas räddningsliga med en procent på 93,2 på sex matcher.

Det är även svenskt i ledningen av poängligan. Gävlesonen Hampus Eriksson, 26, har gjort fyra mål och fyra assist på sju matcher för Pioneers Vorarlberg. Eriksson lämnade Brynäs juniorer 2016 för collegestudier och hockey i Nordamerika. Nu verkar han trivas utmärkt i Feldkirch.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln