HockeyNews
PLUS

Lånar in SHL-tränare i Tre Kronor: "År två ska vi ha en permanent lösning"

(24737) Sam Hallam
Henrik Sjöberg

Publicerad: 28 september 2022

FacebookXWhatsApp

LINKÖPING. Sam Hallam kommer att låna in en SHL-tränare under en vecka i samband med Karjala Cup i november.

När Tre Kronor åker till Schweiz så kommer ett av alla svenska tränarnamn i NL få chansen ingå i den svenska ledarstaben.

– Det är planen. Sen får vi se hur vi gör längre fram mot VM, säger Hallam till HockeyNews.se.

Den trefaldige guldtränaren Sam Hallam har lämnat Växjö Lakers bakom sig och är på god väg att få presentera sin första trupp som Tre Kronors förbundskapten.

Först och främst väntar Karjala Cup i mitten av november och Hallam har påbörjat sin scouting runt om i landet.

– Man har väl en hyfsad bild på en bruttotrupp med spelare som man känner till och deras kvalitéer som man följer lite extra. Men det är en jäkla skillnad att titta på spelare och inte spelet. Man fastnar lätt i gamla vanor och man tittar på hur lag tar sig ur egen zon och hur man forecheckar även om det är sekundärt för mig just nu, säger Hallam när HockeyNews.se träffar honom i Linköping i samband med hemmapremiären mot Skellefteå AIK.

När Hallam tog över landslaget ville han ha in Josef Boumedienne i en roll som assisterande general manager och ett av valen när det gäller assisterande tränare föll på Stefan Klockare

Nu har förbundskaptenen bestämt sig för att testa nya svenska tränarnamn under säsongen för att på sikt fylla den öppna luckan i Tre Kronors ledarstab.

– Vi kommer att ha en rotation under året. Till Karjala i november kommer vi ta en assisterande tränare som är verksam i SHL just nu och låna in honom en vecka där. Och i andra turneringen som går nere i Schweiz så tittar vi på att plocka in en av alla svenska tränare som finns där nere. Sen får vi se längre fram mot Beijer, Czech Hockey Games och VM men det är planen nu, säger Hallam.

Det här är nye förbundskaptenens ettåriga plan för att sedan hitta en tränare som kan ta en roll fullt ut i framtiden.

– År två ska vi ha en permanent lösning, säger Hallam.

(Hela intervjun med Sam Hallam publiceras fredag 30 september)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!