Djurgården vann målvaktsmatchen: "Blev som en chock när man kom ut"


24 september 2022
STOCKHOLM. Fullsatt och stort publiktryck. Det avgjorde målvaktsvalet för Djurgården.
Carl Lindbom, 19, och Johan Gustafsson, 30, hade en svettig duell på Hovet.
– Sjukt coolt. Jättemäktigt. Det blev som en chock när man kom ut, säger vinnande Lindbom till HockeyNews.se.

Allsvensk hockeypremiär på Hovet och utsålt, vilket innebär 8 094 åskådare. Det fick Djurgårdens huvudcoach Joakim Fagervall att fundera över målvaktsvalet i matchen. Antingen Carl Lindbom, 19, eller den före detta collegemålvakten Matthew Galajda, 24, som gör sin första säsong i svensk hockey.

– Jag vaknade upp igår morse (torsdags) och kände att Calle ska stå. Svårare än så var det inte, säger Fagervall efter 5–3-segern.

Okej?

– Jag har ju den fördelen att jag kan välja. (Fredrik) Mikko (målvaktscoachen) höll med mig. Det är inte ofta vi är överens, men nu var vi överens. Calle känns het och båda har varit väldigt väldigt bra. Därav valet.

Carl Lindbom som är fostrad i Djurgården vet trots allt vad det kan innebära när det är fullsatt och laddat på Hovet. Fagervall förklarar:

– Det var det jag funderade på mest. Det är ändå en speciell atmosfär och kliva in och göra första matchen. Jag tänkte att Calle har varit här förut och sett matcher. Han har fått titta och velat stå i mål. Känslan är att båda är ganska jämbördiga målvakter och han har varit här fler gånger än Galajda när det har varit fullt. Sedan tycker jag att han är så lugn och trygg i sitt målvaktsspel. Jag var inte orolig för hans tekniska i matchen utan det var mer det här. Men det visade han nu att han kan stå i en avgörande match.

Carl Lindbom har spelat och vunnit medalj i U18-VM för Sverige. Förra säsongen var han utlånad till Västervik och fick ett gäng matcher i Hockeyallsvenskan. Men att kliva in – och spela – på Hovet i en premiär är något extra.

– På uppvärmningen också var det en massa folk, men inför första var det en chock när man kom ut, säger Lindbom.

LÄS MERBrodin: "Det bara small och så körde de tifo. Det var sån gåshud"

Han fortsätter:

– Man får bara tänka att det är som vilken hockeymatch som helst. Det är sjukt roligt att ha det stödet och det gör att man taggar till och man blir bättre. Det var riktigt kul.

Djurgården och Lindbom prövades i både den andra och tredje perioden då Västerås jagade en kvittering efter att ha legat under med 3–0 efter den första perioden.

Hur nära var det 3–3?

– De var ganska nära. De hade väldigt mycket press i andra perioden speciellt, men jag tycker att vi blockade mycket skott i andra och lyckades stänga ner dem lite på slutet. Det var viktigt att inte släppa till trean i andra och jag tror att det gjorde att vi taggade till till tredje och vann, säger Lindbom.

Men i tredje fick VIK spela fem mot tre mot er i nästan två minuter?

– Det var svettigt, men jag tycker vi gjorde det bra. Vi tar lite mycket utvisningar kanske så det får vi fila på. Det var jätteviktigt att ta tre poäng på hemmaplan inför alla fansen.

Både Carl Lindbom och Johan Gustafsson fick 28 skott på sig. Djurgården var helt enkelt effektivare.

Och starten, med 3–0 i första perioden i powerplay, lade grunden till hemmavinsten.

– Det är ett recept på hur man inte ska spela en förstaperiod på Hovet. Ett fullsatt Hovet. Elva minuter i boxplay leder sällan till något bra. Inte den här gången heller, säger Johan Gustafsson till HockeyNews.se.

Var det någon felaktig utvisning?

– Det är klart att ska du granska allihop kanske du kan hitta någon som är lite billigare, men vi visste att det är nytt för domarna och de har inte känt på den här atmosfären så många gånger. Man visste att armen skulle åka upp så fort de fick chansen. Det visste vi som lag också, säger Gustafsson.

Får de fördelar här, tycker du?

– Äh, nah. Jag tycker domarna gör en hyfsad match. Det är nån billig åt båda hållen, men absolut ingenting vi kan lägga på dem.

Men ni var nära 3–3 både i andra perioden och när ni hade numerärt överläge i fem mot tre i tredje perioden?

– Absolut. Vi har nästan två minuter i fem mot tre och får inte riktigt till det där. De vänder och de hugger upp ett slagskott i krysset. Så är det när man möter skickliga spelare. Man får inte ge dem nånting och tyvärr gav vi dem lite för mycket.

Djurgårdens storskytt Olle Liss blev tvåmålsskytt och matchen avgjordes definitivt när han pangade in 4–2 i tredje perioden efter avklarat tre mot fem.

– Jaa, nu fick han en bra träff så det är klart att det smäller till. Fint spel av dem. Driva in från kanten, flipp in i mitten och sedan direktskott. Cred till dem också. Det är skickliga spelare vi möter och de satte dit nån för mycket, säger ”JG”.

Västerås har värvat bra och siktar på en topplacering den här säsongen.

Hur står ni er?

– Vi får ta med oss att vi inte lägger oss ner och dör efter första perioden utan kommer tillbaka och spelar det spel vi vill spela. Nu fick vi inte till det, men som man såg tycker jag vi ändå biter på ganska bra i andra perioden när vi får spela fem mot fem och följer vår gameplan. Som sagt, första perioden skjuter oss lite i foten, menar Johan Gustafsson.