HockeyNews
PLUS

Efter tre raka finalmissar: "Nu är det fan på tiden tycker jag"

(24663) Fredric Andersson
Henrik Sjöberg / Bildbyrån

Publicerad: 22 september 2022

FacebookXWhatsApp

SOLNA. Björklöven har tagit sig hela vägen till finalen i Hockeyallsvenskan senaste tre åren – utan att lyckas ta steget upp i SHL.

Nu börjar en ny jakt på att nå finrummet i svensk hockey.

– Jag har bott och spelat i Umeå i snart sex år och vet väldigt väl vad det skulle betyda här, säger Björklöven lagkaptenen Fredric Andersson till HockeyNews.se.

33-årige Fredric Andersson flyttade till Umeå 2017 och tog direkt över rollen som klubbens nye lagkapten.

Björklöven har blivit ett stadigt topplag i Hockeyallsvenskan och senaste tre åren har man lyckats lägga beslag på en plats i Hockeyallsvenskans final men det där sista lilla har saknats och klubben har gång på gång fått ladda om.

En inställd finalserie mot Modo, covid-utbrott i truppen mot Timrå och ett HV71 som i slutändan var för bra har varit hinder som Björklöven inte lyckats ta sig förbi.

– Jag har fått den här frågan förr och många tror att det är svårare nu när man varit nära men jag tycker det är lite tvärtom. Man är så otroligt nära sitt mål och får känna alla dom där känslorna, nästan hur det skulle vara men vi har inte kommit hela vägen. Det driver oss ännu hårdare faktiskt, säger Andersson.

– Det är några dagar så klart när man måste smälta allt men sen får det undan tycker jag om man får nytt driv, tillägger han.

Fansen i Umeå drömmer om att ta steget upp i SHL och äntligen få ta upp kampen rivalerna Skellefteå som än så länge står på toppen i Västerbotten.

Hur mycket skulle det betyda i Umeå om ni lyckas med ert mål nu?

– Ja, jag tror inte...jag tror inte jag besitter orden för att förklara det. Jag har bott och spelat i Umeå i sex år snart och vet väldigt väl vad det skulle betyda för dom allra flesta. Det är något speciellt, dom har väntat i 22-23 år nu och det är fan på tiden tycker jag.

I vanlig ordning har det rört på sig i spelartruppen och en stor nyheten inför den kommande säsongen är att målkungen Olle Liss har lämnat Björklöven och i stället skrivit på för toppkonkurrenten Djurgården som degraderades från SHL i våras.

– Det är rätt vanligt nu för tiden. Man byter lag då och då av olika anledningar och det är inget konstigt med det. Jag hade gärna haft kvar Olle i mitt lag, man ser hellre att han gör mål än att man måste stå där och täcka hans skott på något sätt. Och han är en grym snubbe, så är det men det är inga problem, säger Andersson.

Hur ser du på truppen ni har i år?

– Det ser bra ut på papperet. Dom flesta säger att det känns bra här och nu och det gör jag också. Vi har fått in bra karaktärer men också en bredd på backsidan. Vi har många bra backar och vi har fått in spets i Scott Pooley och Maxime Fortier som är ruggigt allround och har bra tryck i åkningen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)