HockeyNews
PLUS

"AIK kommer bli en darkhorse i SDHL den här säsongen

(24622) AIK-Djurgården
Bildbyrån

Publicerad: 16 september 2022

FacebookXWhatsApp

SDHL-säsongen sparkar igång med bland annat ett glödhett 08-derby under fredagskvällen.
Ett derby som Apollonia Mälarberg fokuserat lite extra på och ger er här sina tankar kring lagbyggena.

Inget är sig likt i AIK. Solnagänget har tappat trotjänarna i laget. Sabina Küller, Erica Udén Johansson och Minatsu Murase och Lisa Johansson, som var loket i Solnalaget, har lämnat och dessutom har man tappat duktiga coachen Jared Chipparone. Där kommer de få det svårt att ersätta Lisa Johanssons poängproduktion.

Men: Efter att jag haft AIK under lupp i förra helgens träningsmatch mot Djurgården så tror jag att AIK kommer att överraska många. AIK kommer bli en darkhorse i SDHL den här säsongen.

Dels det fysiska inslaget i spelet och dels har de riktigt bra nyförvärv. 

Nya coachen Carl Wendt som gör debut i SDHL-sammanhang har plockat med Agáta Sarnovská som han hade i Malmö. ”Aggi”, som hon kallas, tog VM-brons med Tjeckien och kommer bli en av målskyttarna i det ”nya” AIK. Sedan finns också Eve Savander, en stark tvåvägsback, som kommer vara viktig i AIK:s powerplay inte minst. Sara Säkkinen, lagets kapten, är en ettrig spelare med stark skridskoåkning och samtidigt en playmaker som kommer vara viktig för AIK:s offensiv.

En viktig spelarna som AIK fått behålla är Sanna Valkama, hon kommer att ta kliv med sina nya lagkamrater. Målvakten Ellen Jonsson som spelade final i fjol med Brynäs är ligans bästa om man tittar till senaste statistiken. Hon kommer få ta ett stort ansvar och med Ellen på topp kommer AIK att klättra i tabellen.

Djurgården avslutade förra säsongen riktigt bra trots många skador på nyckelspelare. Djurgården har den här säsongen inga namnkunniga spelare men här är det laget, tillsammans med importerna, som ska göra att man klättrar i tabellen. Ungdomarna Lova Blom och Nicole Hall har redan visat att de inte ber om ursäkt på isen. Duon är som två häxpipor på isen med sinne att hitta rätt i nätmaskorna.

Tyska syskonparet Eisenschmid, Tanja och Nicola, samt landsmanninan Marie Delarbe ansluter till laget första oktober, men här tror jag att Djurgården har gjort fynd ihop med Maddie Posick och Brette Pettet. Ida Boman har haft en fin utveckling, som den håller i sig kan hon blomma ut till en toppmålvakt i ligan.

Djurgårdens rutin består av Josefine Holmgren, Josefine Jakobsen och Fanny Rask. Rask som anslöt sent kommer att vara en av de viktigaste kuggarna i ett ungt Djurgården tillsammans med Jakobsen och Holmgren. Djurgården har inför den här säsongen dessutom stärkt upp med fler forwards, 14 stycken, för att inte vara lika skadekänsliga som i fjol.

KOMMENTAR TILL KVÄLLENS MATCHER:
HV71–Luleå: ”Toppmöte men jag tror att HV71 kommer få det svårt mot ett starkt Luleå”
Göteborg–Modo: ”Nya Modo kommer att göra processen kort med Göteborg”
Leksand–Brynäs: ”Brynäs må ha tappat toppspelare men ser fortsatt starka ut. Därför satsar jag på Brynässeger i afton”
Linköping–SDE: ”Här kommer kvällens skräll. LHC inte lika starka som tidigare och SDE kommer bli svårstoppade”

DERBY STATISTIK 21/22:
Djurgården-AIK 3-1
AIK-Djurgården 1-0
Djurgården-AIK 2-3 efter förlängning
AIK-Djurgården 2-1 efter straffar

SÅ SLUTAR GRUNDSERIEN:
1. Luleå Hockey
2. Brynäs IF
3. Modo Hockey
4. Djurgårdens IF
5. HV71
6. AIK
7. Linköping HC
8. Leksands IF
9. SDE Hockey
10. Göteborg HC

Alla SDHL-matcher visas på C More.

C More

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!