HockeyNews
PLUS

Mälarberg: "Det ska bli intressant med nya tacklingsregeln"

(24623) Apollponia Mälarberg-SDHL
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 16 september 2022

FacebookXWhatsApp

Ikväll inleds SDHL-säsongen.
Därmed påbörjar även Apollonia Mälarberg, till vardags på C More, sin roll som ny SDHL-reporter på HockeyNews.se.

Hur sugen är du på att säsongen ska dra igång?
– Supersugen så klart. Det ska bli intressant att se vad nya tacklingsregeln och fyrdomarsystemet kan addera till ligan. Sen också en del nya importspelare som jag tror kan ge en extra injektion. Hela vårt gäng med experten Pernilla Winberg, kommentatorn Linus Eklund och producent Stina Flodin är supertaggade. Jag rekommenderar alla som inte är på plats på Hovet att titta på sändningen från 08-derbyt. Vi startar uppsnacket 18.45 och så släpper vi pucken 19.00 i C More och Sportkanalen. 
Varför vill du skriva om SDHL?
– Den liga som finns i Sverige idag är en av de bästa i Europa. Jag tycker det är värt ett större utrymme. Jag har följt ligan under flera säsonger och det finns så mycket att lyfta som försvinner i hockeybruset. Sedan är det framför allt en sjukt sevärd sport och underhållande. Kan jag bidra med att fler vill titta och följa ligan så gör jag gärna det.
SDHL inför tacklingar till den här säsongen, vad tycker du om det?
– Jag har så klart en åsikt. Jag tror inte att det kommer att gynna svensk damhockeys framtid, baserat dels på det jag såg under VM men också under träningsmatchen mellan Djurgården och AIK i förra helgen. Men jag tycker det är viktigast att man frågar spelarna, det är faktiskt många som vill ha tacklingar, men också många som inte vill ha men kanske inte vågar uttrycka sin åsikt. Därför är det arbetet som görs kring tacklingarna oerhört viktigt, både från spelarna, klubbarna, ligan och förbundet. Jag vet redan nu spelare som fått lättare hjärnskakningar under på grund av tacklingar. Därför är det viktigt att försäsongsmatcherna också bokförs i förbundets rapportering. Men någonstans hoppas jag att det förbundet gör är för att utveckla damhockeyn, så att damhockey inte blir någon slags laboratorieverksamhet där spelarna agerar labbråttor. Men det får tiden utvisa.
Förhandsfavoriten är Luleå, vilken är din guldkandidat?
– Jag måste ändå säga Luleå. De var inte favorittippade under förra säsongen men ändå går de och vinner i en femte avgörande match. Det är ruggigt starkt och de har inte gjort några större förändringar nu. I år har de dessutom stärkt upp med tre bra pjäser.i Lisa Johansson, Emma Nordin och Daniela Pejsova. Jag tror att Lisa kommer flyga i den miljön, sedan är det en supersugen Nordin och en stjärnback i Pejsova, som nyligen vann VM-brons. De kommer bli tunga att möta.
Du arbetar på TV4/C More som programledare och producent, ni inleder med Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK. Vad har ni laddat körschemat med inför premiäromgången?
– Vi kommer ta ett grepp om nya regeländringen, vi har träffat en av Djurgårdens viktigaste spelare i form av Fanny Rask och så har vi tagit tempen på nya sportchefen i SDHL, Oscar Alsenfelt. Han berättar om vilka frågor han vill driva för att utveckla damhockeyn. Sedan får vi besök av Daniel Bergman, ny domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet, som dömt i SHL och Hockeyallsvenskan i 14 år. Han ska prata om den nya tacklingsregeln och det nya fyrdomarsystemet. Dessutom kommer vi visa mål från de andra matcherna och det ger extra krydda. Sedan kommer vi naturligtvis också bjuda på en massa bra hockey och jag tror att AIK kan överraska många trots att de har ett nästan helt nytt lag.
FAKTA/ Apollonia Mälarberg
Gör: Programledare/reporter/producent C More/TV4Sport, ansvarig för SDHL på C More/TV4, redaktör för magasinet Wikegård vs. reporter SHL och ska börja kommentera SDHL i höst på C More.
Aktuell: Ny SDHL-reporter på HockeyNews.se
Onödigt vetande: Avdankad före detta innebandyspelare i IBK Björndammen, före detta personlig tränare och spinninginstruktör, fått utmärkelsen årets sportjournalist i Stockholm, sitter i Stockholms rek-utskott damhockey, Spelar idag hockey med Huddinge Hurricanes, har vunnit Ankracet i Stockholm och lever i en hockeyfamilj.

Alla SDHL-matcher sänds på C More.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!