HockeyNews
PLUS

Brynäs powerplay var sämst – nya coachen får nu nyckelroll: "Ansvar"

(24483) Brynäs Kalle Kaskinen
Bildbyrån

Publicerad: 25 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
Brynäs var sämst i SHL i powerplay förra säsongen.
Huvudcoachen Mikko Manner har en plan för hur tränarstaben ska få den detaljen att lyfta när säsongen drar igång.

Det är ett par nya ansikten i Brynäs tränargäng den här säsongen. Huvudtränaren Mikko Manner och hans sidekick Ari-Pekka Pajuluoma är kvar. In kommer Kalle Kaskinen som är Mikael Holmqvists ersättare och förra målvaktsstjärnan Johan ”Honken” Holmqvist tar rollen som målvaktstränare.

Manner reder ut vem som gör vad i båset.

– ”Pajen” (Pajuluoma) fortsätter med backarna och med penalty kill (boxplay). Kalle tar över powerplay och tekningar och individuell utveckling för forwards, säger Brynäs huvudcoach Mikko Manner till HockeyNews.se.

Förra säsongen gjorde Gävlelaget näst minst antal mål i powerplay (25). Och sett till hur många powerplay Brynäs hade var man faktiskt sämst i ligan genom att bara utnyttja 18,52 procent av lägena.

LÄS MERDetaljen i nya NHL-avtalet – då ska spelaren skickas tillbaka till SHL

– Om vi tittar tillbaka på förra året enkelt och tittar på statistiken så var det noll måls skillnad mellan powerplay och boxplay. Vi gjorde 25 mål och vi släppte in 25 mål. Det var noll. Om du vill ta nästa steg och tävla med de bästa sex i ligan så måste vi ha ett plus på tio. Vårt boxplay var bra, men vårt powerplay måste upp tio mål den här säsongen, säger Mikko Manner.

Det är ett stort steg?

– Det är ett stort steg, men samtidigt tror jag att vi har möjlighet till det. Det är inte så att man måste göra några speciellt stora förändringar utan vi måste jobba med att hitta bra roller och hjälpa spelarna som får den rollen att fokusera lite mera. Därför måste Kalle (Kaskinen) ta större ansvar och får jobba med effektiviteten. Och även fem mot fem framför mål.

Brynäs har haft en knölig start resultatmässigt på försäsongen med fyra förluster på fyra matcher. Situationen snackas igenom och blicken är riktad framåt. Mot SHL.

Och det är där Kaskinen har ett tydligt mål, enligt Manner. Kalle Kaskinen har varit huvudcoach i slovakiska Kosice såväl som i TPS hemma i Åbo. Han har också varit assisterande tränare i Jokerit och i våras var han i en biträdande roll till Kari Jalonen i Tjeckiens VM-bronsvinnande lag.

– Det var också meningen att han får ett tydligt arbete att jobba med. Han har många styrkor och har varit riktigt bra med killarna i de områdena, säger Manninen om Kaskinen.

LÄS MERHemvändarna lockade även amerikanen till Timrå: "En bra plats för mig"

Mikko Manner fortsätter:

– Både ”Pajen” och Kalle, som var med Tjeckien i VM, har studerat vad vi gjorde förra säsongen och tittat på hur vi ska utveckla vårt fem mot fem-spel. Det är inte bara spelarna utan även vi tränare som måste utvecklas och lita på att vi bygger upp lagandan och värdena. Om vi lyckas med det kanske vi kan ta nästa steg. Men tävlingen är hård och alla måste lyfta stenar igen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!