HockeyNews
PLUS

Eks SHL-lista: Ligans tio hetaste värvningar inför 2022/2023

(24443) Johansson Petersson Lander
Bildbyrån

Publicerad: 21 augusti 2022

FacebookXWhatsApp

SHL kommer att innehålla fler profiler och skickliga spelare än på länge. Hemvändarna är många. Värvningarna är dyra – och satsningarna enorma.

Här rankar Mattias Ek, krönikör och reporter för HockeyNews.se, de tio hetaste värvningarna inför 2022/2023.

10 Jesper Sellgren, b, Luleå
Kommentar: Det blev en lång sommar på is för Sellgren som för andra gången blev mästare i AHL. Luleå har tappat Sami Lepistö och kommer att behöva Sellgrens spelskicklighet och rörlighet. Ingen blir förvånad om han bultar på dörren till Tre Kronor redan i november då nye förbundskaptenen Sam Hallam ska presentera sin första landslagstrupp.

9 Ville Pokka, b, Färjestad
Kommentar: Jesse Virtanen är borta liksom Albert Johansson så här finns det många arbetsuppgifter att hugga tag i för väldigt meriterade Pokka, som var med och vann både OS-guld och VM-guld med Finland förra säsongen. Han är som bäst i defensiven, men med sin tunga högerslägga kan han även hjälpa till offensivt.

Kanske ska tilläggas att Pokka även blivit mästare i KHL och Finland (och vunnit JVM-guld).


Ville Pokka, ny stjärnback i Färjestad. Foto: Bildbyrån.

8 André Petersson, f, HV71
Kommentar: Det har gått elva år sedan Petersson spelade i SHL med HV71. Nu är han tillbaka efter bland annat åtta säsonger i KHL där han med 121 mål är Sveriges bästa målgörare genom tiderna.

Petersson kommer att hjälpa HV på många sätt, men just målskyttet blir ett av hans stora bidrag. Ska vi tippa på 20 mål?

7 Lukas Bengtsson, b, Växjö
Kommentar: En prestigevärvning från Lakers sida. Bengtsson var med i Tre Kronors OS-lag och har tre säsonger i KHL bakom sig varav två i storklubben SKA St Petersburg. Mycket talar för att han blir en av de ledande backarna i SHL igen och Växjö kan dra nytta av att ha två av de absolut bästa rajtbackarna i ligan. Den andra är ju Joel Persson.

6 Mathias Bromé, f, Örebro
Kommentar: Hur mycket betyder god sammanhållning för ett lags framgång? Massor, förstås. Och med Bromé tillbaka i Örebro, där han känner sig hemma, blir denna forwards återkomst en rejäl kick.

Bromés speed på isen och smittande glädje kan få andra spelare att växa och ta de kliv som inte togs förra säsongen.


OS- och VM-forwarden Mathias Bromé har lämnat Davos och är tillbaka i Örebro. Foto: Bildbyrån.

5 Lars Johansson, mv, Frölunda
Kommentar: 35-årige Johansson har flyttat tillbaka till Göteborg där han var med och vann SM-guld 2016. Mycket har hänt sedan dess och framför allt har han blivit bättre och bättre för varje säsong.

Han visade klass i OS i Peking i februari och har varit en av KHL:s bästa under lång tid. Ett lyft för Frölunda.

4 Pär Lindholm, f, Skellefteå
Kommentar: Hemma igen i Västerbotten efter ett gästspel våren 2021. Med Lindholm i laget har Skellefteå en imponerande centerbesättning. Kanske är han rentav en av anledningarna till att Joakim Lindström bestämde sig för att hänga i en säsong till? Med Lindholm är Skellefteå en guldkandidat.

3 Linus Hultström, b, Linköping
Kommentar: LHC får hem ”Hulta” i ett snudd på perfekt läge. Hans skytte och offensiva spel håller hög internationell klass och har tagit honom till OS med Tre Kronor. Hans defensiva egenskaper har blivit bättre med åren och med honom tillbaka på Östgötaslätten får kapten Junland bästa möjliga assistans.

2 Johan Larsson, f, Brynäs
Kommentar: Här får Brynäs väldigt mycket i en och samma person. En ledartyp, en mångfacetterad forward, en grovjobbare med fina spetskvaliteter för offensiven. Larsson kommer att kunna avlasta lagkaptenen Anton Rödin på en rad olika sätt. NHL-klass i SHL!

1 Anton Lander, f, Timrå
Kommentar: Med alla nyförvärv av hög klass till SHL-klubbarna vilket kommer att höja lagens slagstyrka blir det här förmodligen den enskilt mest betydelsefulla. Timrå kommer att kunna ta rygg på Lander i alla lägen. Hans svarta ögon lämnar ingen oberörd. Lander behöver inte skrika för att få fram sitt budskap till med- och motståndare.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln