HockeyNews
PLUS

Draftades av Red Wings: "Familjen har aldrig hört mig så tyst som då"

(24172) Anton Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 10 juli 2022

FacebookXWhatsApp

Leksandsjunioren Anton Johanssons ishockeykarriär pekar spikrakt uppåt.
Han inledde den gångna säsongen i Leksands J18-lag och avslutade den i SHL. Med tålamod och kärlek till sporten belönades 18-åringen med att bli draftad av Detroit Red Wings i den fjärde rundan.
– Försökte få in det men det gick verkligen inte, säger Leksandsbacken till HockeyNews.se.

Leksandsbacken Anton Johansson kunde inte ha fått en bättre start på sommaren. Den 18-årige talangen inledde förra säsongen i Leksands J18 med mål att få vara med och känna på J20-spel. Johansson tog möjligheten han fick i J20 så pass bra att han lyftes upp i A-laget för spel i SHL. 

– Jag har haft en otrolig utveckling. Att få starta i J18 och avsluta i SHL trodde man inte i början av säsongen. Med tålamod och bra jobb har det lönat sig, säger Johansson till HockeyNews.se.

Detroitscouten Håkan Andersson är känd för att prioritera svenskar och fick nos på leksingen och tog kontakt med två månader kvar av säsongen. Trots bra snack med Andersson gick inte tankarna på att det var just Detroit Red Wings som skulle drafta honom.

– Jag var över på Arizonas combinecamp i Toronto i början av juni där intervjun med dom efter kändes otroligt bra. Arizona hade massa val och hörde av sig precis innan draften. Även Montreal var med i bilden. Men jag är otroligt nöjd med Detroit. Bara att gå i draften känns helt makalöst, säger Johansson.


Anton Johansson i sin SHL-debut mot Djurgården i vintras. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Berätta om din draftupplevelse?
– Först satt jag med min familj och sen kom mina vänner över senare på kvällen efter att det hade hänt. Det var helt sjukt.

Anton Johansson låg hemma i soffan och kollade när han hörde pappa Thomas "Tjomme" Johansson säga: "Leksand? Är det någon mer från Leksand som kan gå? Nej?".
Sen väntade familjen in namnet som kom upp på skärmen – Anton Johansson draftad som totalt 105 i den fjärde rundan av Detroit Red Wings.

– Min första tanke var glädje. Jag älskar hockey och vill gå så långt som möjligt så det var ren glädje. Efter att beskedet kom sa mina föräldrar att de aldrig sett mig så tyst som då. Jag kunde verkligen inte ta in det, säger Johansson.

Detroit Red Wings sommarcamp inleds idag men Johansson fick beskedet att han inte behöver stressa iväg med något flyg utan istället vara hemma och träna och hålla kontakt med den anrika NHL-klubben.

LÄS OCKSÅ: Här är alla svenskar som blev draftade i Montreal

För Leksandsbacken väntar träning med Leksands J20 i sommar och känner ingen stress alls inför framtiden.

– Jag känner ingen stress över det, minns ju vad som hände förra säsongen. Det tålamodet jag hade då måste jag hitta igen.

Vad är det för tålamod du menar?
– Det har ju kommit till en nivå när man ser andra yngre kliva upp och känna på. Trots de kände jag ingen stress av att stanna kvar i J18. Det har hjälpt mig väldigt mycket i min utveckling, säger Johansson till HockeyNews.se

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)