Domarsamarbete mellan toppligorna – SHL-domare i SDHL: "Hoppas vi kan bidra"

23 juni 2022

Hockeyallsvenskan, SDHL och SHL påbörjar nu ett domarsamarbete.
Något som bland annat innebär att hälften av SDHL:s seriematcher kommer dömas av fyra domare.
– Erfarenhet och utveckling är av lika stor vikt för domare precis som för spelare och med detta samarbete utvecklar vi domarna i de högsta serierna vilket också ökar den sportsliga kvalitén, något vi tror kommer ge många ringar på vattnet, säger David Bergman, domaransvarig Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.


I SHL och Hockeyallsvenskan har det sedan ett tag tillbaka varit fyra domare på isen under matcherna.

I SDHL har det däremot endast varit i slutspel som det varit fyrdommarsystem.

Det kommer det nu alltså bli ändring på.

Under den kommande säsongen kommer hälften av SDHL:s grundseriematcher dömas av fyra domare, där 24 av dem kommer dömas av SHL-domare.

– Det blir lättare för befintliga damdomare att ta steget över till att bli huvuddomare och herrdomare får möjlighet till praktisk utbildning i 4-domarsystemet. Detta ger också en möjlighet att genomföra matcher med hjälp av coachning av 4-domarutbildade domare med praktisk erfarenhet från till exempel SHL och HockeyAllsvenskan, säger David Bergman.

En av domarna i SHL som kommer dyka upp på SDHL-isen i vinter är Tobas Björk.

– Jag hoppas och tror att vi SHL-domare kan bidra med mycket av vår erfarenhet av såväl 4-domarsystemet som domarrollen i stort till våra kollegor i SDHL och samtidigt få samma utväxling tillbaka genom att få sätta sig in i deras utmaningar och förutsättningar, säger Björk.

Även domare som knackar på den allsvenska dörren kommer att döma i SDHL under den kommande säsongen.