HockeyNews
PLUS

Guldvinnaren lämnade KHL för Timrå: "Försöka ta klubben till en ny nivå"

(24027) Emil Pettersson
Alexander Nilsson/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 juni 2022

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Knappt hade Timrå hunnit säkra SHL-kontraktet innan hemvändarna presenterades.
Anton Lander, Anton Wedin och Emil Pettersson skrev alla på långa kontrakt med klubben.
– Innan kvalet var klart så hade vi nog alla en väldigt bra bild av vad vi ville göra, säger Pettersson till HockeyNews.se.

Säsongen 2014–15 vann Emil Pettersson Timrås interna poängliga i Hockeyallsvenskan, innan han avslutade säsongen i Modo.

Sju år senare är han nu tillbaka i Timrå.

Den nu 28-årige forwarden är alltså en av tre meriterade hemvändare som innan förra säsongen ens var slut bestämt sig för att flytta hem till Medelpad igen.

Med sig från KHL tar han Anton Wedin, och de två pratade en del framtid när de stötte på varandra i Moskva. Och från spel i Schweiz återvänder alltså Anton Lander.

– Jag och "Wedda" bodde rätt nära varandra i Moskva så vi var ut lite och käkade och började prata om att kunna vända hem nu och hur man kände för det. Innan kvalet var klart så hade vi nog alla en väldigt bra bild av vad vi ville göra, säger Petterson till HockeyNews.se efter att han återhämtat sig från veckans sista försäsongsträning och fortsätter:

– Det är jäkligt roligt att vara tillbaka med alla gamla polare. Vi är många som kom upp genom hockeygymnasiet tillsammans och som man har spelat med i juniorerna och under mina första år i A-laget, så det ska bli jäkligt roligt att få vara med och tävla med dom igen. Det ska bli kul att få vara med på resan och försöka ta klubben till en ny nivå

Anton Lander var i vintras lagkapten för Tre Kronor i OS och blev schweizisk mästare och Timråsonen kommer att få väldigt stor betydelse för klubben nu när han vänt hem spår Pettersson.

– Otroligt mycket, han är den som varit mest av oss alla. Han har vunnit med och vunnit i både Ryssland och Schweiz, har varit bra i alla ligor och är en bra ledare. Men det ska inte bara vara upp till honom att vara en bra ledare utan vi har många som ska vara med och dra, men han är förmodligen den som kommer stå längst fram och det har han gjort ypperligt hittills i sin karriär, säger han.

Pettersson kommer närmast från en säsong med Spartak Moskva där det på 42 matcher blev 24 poäng, innan det blev ytterligare fem matcher och en poäng i slutspelet.

Forwarden, som var på plats under den fjärde och sista kvalmatchen för Timrå mot Djurgården, bestämde sig tidigt för att det inte skulle bli mer spel i Ryssland efter säsongen.

– Det är väl inget att hymla om att det har mycket att göra med vad som händer i Ukraina. Jag hade en bra tid i Spartak och det var jätteschyssta människor i klubben, men det är hemskt det som händer. Man förstod ganska fort att man inte ville vara kvar där nästa säsong och då var det bara Timrå som gällde, så jag var riktigt nervös under kvalet. Det var riktigt starkt gjort av dem att greja det, säger han och fortsätter:

– Det var häftigt, vilket jäkla tryck det var på läktarna och laget gjorde en fantastiskt bra match. Det var en jäkligt häftig upplevelse. Det var högljutt från det att vi kom och skulle äta lite mat innan, det var jäkligt roligt. Det var rysningar när 3–0 kom och trycket bara ökade hela tiden.

LÄS MER: Lista: Så matchar de 14 SHL-lagen på försäsongen– klubb för klubb

Pettersson har varit med om att både åka ur SHL och vinna SM-guld.

Rutin som han tror sig kunna ta med sig och dra nytta av när Timrå nu ska etablera sig i högsta ligan.

– Det jag kan ta med mig om hur fort det kan vända om man gör rätt saker och är noggrann är från sista två åren i Växjö, där vi kom tia året innan och det kändes som att ingenting funkade och man bankade huvudet mo väggen varje dag utan att få till det. Sedan året efter så hade vi lite lägre målsättning från början men var jäkligt noggranna med allting och tog steg och höjde kraven ju längre säsongen gick när vi kände att vi var mogna för det och det slutade väldigt bra, säger forwarden.

Någon lätt resa räknar han däremot inte med.

Timrå är nämligen inte ensamma om att ha rustat upp laget jämfört med förra säsongen, där flera svenska spelare lämnat KHL bakom sig och kommer att spela i SHL nästa säsong.

Något som gör att kommande säsong på många håll spås bli den bästa sedan lockouten 2004–05.

– Det kommer bli tufft såklart. Jag tycker att vi på pappret har ett bra lag, men det är steg att ta. Det är många lag, i många olika ligor och sporter, som har gått i den fällan att man tycker att man har ett bättre lag än tidigare och så respekterar man inte de steg man måste ta för att kunna klättra i tabellen och som lag, säger Pettersson och fortsätter:

– Det gäller att vara väldigt noggrann från start och vara ödmjuk inför uppgiften. När det går bra måste man kunna hålla huvudet kallt och likadant när det går dåligt, då måste man kunna se nyktert på det och inte bara gräva ned sig. Så det gäller att vi hittar en bra nivå i laget mentalt och så ta steg ju längre säsongen går.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)