HockeyNews
PLUS

Nylander: "Varje gång jag har varit med har gruppen varit riktigt skön"

(23776) William Nylander/Tre Kronor VM jubel
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 23 maj 2022

TAMMERFORS. William Nylander gav Tre Kronor och sig själv en pangstart när han gjorde sin första match i VM.
Efter ett mål och två assist var Toronto-stjärnan ödmjuk:
– Jag tycker alltid det är lika kul att komma in och varje gång jag har varit med så har gruppen varit riktigt skön och gjort det enkelt för alla att göra sitt och vara den man är. Det gör det jättekul.

Det blev en lång kväll för William Nylander under sitt andra dygn i Tammerfors. Alla ville prata med världsspelaren som presenterade sig genom att göra mål och två assist och vara inne på alla fyra Tre Kronors mål i powerplay.

Han fick nämligen spela hela tiden då Tre Kronor hade sina powerplay fast i två olika enheter. Efter 7–1-vinsten var Nylander rätt belåten.

– Jag tyckte det var bra jobb. Lite seg start, men vi byggde vidare som lag och framför allt i andra perioden tog vi över matchen, säger han.

LÄS MEREkman-Larsson riskerar missa VM-kvartsfinalen: "Klart vi blir oroliga"

Då gick Tre Kronor från 1–0 till 5–0.

– Det var kul och framför allt roligt att båda PP:na klickade på bra och gjorde två mål var tror jag det var.

Johan Garpenlövs stab placerade Nylander i en första PP-enhet med Rasmus Dahlin, Lucas Wallmark, Emil Bemström och Rasmus Asplund.

Och Nylander fick även spela med Erik Gustafsson, Jacob Peterson, Carl Klingberg och Anton Bengtsson.

– De gav oss lite om var vi skulle stå någonstans och så surrade vi ihop oss i varje femma och jag tyckte det var bra och vi kan bygga vidare på det här för det kommer att vara viktigt framöver, säger Nylander.

Garpenlöv:

– Vi sätter ihop dem som ska spela så pratar de ihop sig. De körde ena gången med honom på vänstersidan och nästa gång var han på högersidan. De känner nog efter lite grann hur motståndaren spelar och var de hittar bäst möjligheter att göra mål.

Nylander gjorde sitt mål när han var på högersidan.

– Han tekar på högersidan som är hans starka sida och så har vi Wallmark på den andra sidan och det är också bra. Då får du möjlighet att starta med pucken, säger Garpenlöv.

Var det här något mer än en Nylander-effekt?

– Det var lite sämre motstånd än vad USA är. Det är en del i det. Sedan får man vara ärlig. Nylander har en offensiv spets. Hans skott, han kommer in och sätter den i första krysset. Det är många som kan skjuta och missar många gånger. Det är det som är skillnaden mellan de som producerar över tid och de som inte gör det.

LÄS MEREk: Nylander ger Tre Kronor guldvibbar – men en skada oroar

Hur är det att släppa ifrån sig kreativiteten till spelarna?

– Det måste jag göra. Jag kan inte stå och tala om att de ska passa dit och dit. Det är motståndare vi möter och de agerar inte alltid som jag vill att de ska agera. Då måste spelarna lösa det. Vi sätter ihop de killar som vi tycker ska spela powerplay. Sedan pratar de ihop sig och utefter vad de säger har vi video och kan visa dem så att de kan titta och se. Vi hjälper och coachar dem i det powerplayet, säger Garpenlöv.

William Nylander har i sina tidigare två VM gjort hela 32 poäng (12 mål, 20 assist). Och nu är han uppe i 35 poäng (13 + 22). Inte illa.

– Man tänker inte så mycket på att göra poäng tycker jag. Det blir att komma in och jobba och skapa lägen och göra det man ska ute på isen. Att göra poäng är bara en bonus, men jag tyckte det var en bra start för mig att komma in på det sättet i laget.

Att komma in sent i VM – vad är utmaningen i det?

– Det är att få kemi i fem mot fem-spelet och i PP. Nu klickade det i PP och fem mot fem kan bli lite bättre. Men det är det vi jobbar på, säger Nylander.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS