HockeyNews
PLUS

Skyttekung Asplund inför Finland: "Kommer att vara en stor nyckel"

(23670) Rasmus Asplund/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 18 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Rasmus Asplund är i delad topp i VM:s skytteliga och har fått en flygande start på turneringen.
Inför mötet med Finland vet han vad Tre Kronor behöver se upp med.
ANNONS

Det tog 13 sekunder för Rasmus Asplund att hitta målet mot Storbritannien. Han höll sig framme och petade in en retur på skott från Rasmus Dahlin och styrning från Joel Kellman.

– Vi gjorde en push. Vi får några mål. Inte heller i den första gör vi någon jättematch egentligen. Vi får jobbet gjort, vi tar med oss tre poäng och vi laddar för (Finland), säger Asplund.

Det var 5–0 till Tre Kronor efter en period och redan då var Rasmus Asplund tvåmålsskytt. Han fördubblade därmed sin målskörd och har gjort fyra mål på tre matcher i VM. Med det toppar Buffalo-forwarden VM:s skytteliga ihop med den kanadensiske Winnipeg-forwarden Pierre-Luc Dubois.

LÄS MERDahlin om Lidköpingsvännen: "Trodde aldrig vi skulle spela VM ihop"

– Det är skönt för självförtroendet att bara veta att man kan få lite studsar och att de kan gå in om man rör sig runt mål. Det är klart det är skönt för självförtroendet. Men som sagt, det viktigaste är att vi tar de tre poängen som vi vill ha i varje match.

Rasmus Asplund spelade 25 minuter i VM-premiären mot Österrike och följde upp med 24 minuter mot Tjeckien. Mot Storbritannien blev det mer normala 19:46.

Om det är för mycket istid?

– Nej, det känns bra. Jag har haft en jättebra känsla hela säsongen, är van att spela mycket matcher så det är nånting jag tar med mig från Buffalo-säsongen, att man har lärt sig ta hand om kroppen, att man har lärt sig att spela mycket matcher och tätt. Det känns bra.

Tre Kronor har i väntan på förstärkningar spelat med nio forwards mot Österrike, elva forwards mot Tjeckien och tio mot Storbritannien då Lucas Wallmark inte kunde spela. Då ryckte Skellefteåbacken Jonathan Pudas in och spelade forward.

– Jag tycker att vi har gjort det väldigt bra. Absolut kan det påverka, men jag tycker att vi har gjort ett väldigt bra jobb så att det inte påverkar oss. Det ska gruppen ha cred för att vi hanterar det så pass bra som vi gör.

Det var bara lite drygt 3 000 åskådare på Sveriges match mot Storbritannien. På onsdagskvällen blir det utsålt mot Finland vilket innebär 11 500 pers och ett jäkla drag.

LÄS MERGarpenlöv bekräftar HockeyNews.se:s uppgifter – NHL-trion på väg till VM

– Det blir jätteroligt. Det är väl ingen bättre match man kan få. Finland har hemmapublik och de har vunnit alla sina matcher och vi har vunnit alla våra matcher. Det kommer att bli en riktigt rolig match.

Vad blir nyckeln mot Finland?

– Att komma tillbaka till Tjeckienmatchen. Jag tycker vi imponerar. Vilken lagmaskin vi bevisar att vi kan vara. Det kommer vi att behöva vara igen om vi ska ha någon chans mot ”finnarna”. De är starka.

En titt i powerplayligan visar att Finland ligger tvåa efter Kanada och har gjort mål på 40 procent av sina numerära överlägen. Sex mål på 15 försök är flest gjorda mål i powerplay.

– Det är klart, powerplay och boxplay kommer att bli en nyckel. De har varit väldigt heta i powerplay så det kommer att vara en stor nyckel, säger Rasmus Asplund.

Finland är dessutom bäst i boxplay och har inte släppt in något mål på 14 minuter i numerära underlägen. Tre Kronor är fyra i boxplay med ett insläppt mål på åtta.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln