HockeyNews
PLUS

Shinnimin vill se Rydahl avstängd – sågar Färjestadspubliken: "Mår illa"

(23447) Brendan Shinnimin /Luleå
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 2 maj 2022

FacebookXWhatsApp
KARLSTAD. Luleåforwarden Brendan Shinnimin vill se tre matchers avstängning på Färjestads OS-forward Gustav Rydahl.
– Vi får se vad de som håller på med spelarnas säkerhet och disciplinnämnden är gjorda av. Vårt lag har råkat illa ut när det handlar om avstängningar, säger Shinnimin efter Luleås 4–0-förlust i SM-final 2.

Det blev en rejält het andra SM-final mellan Färjestad och Luleå och det var hemmalaget som var effektivast och mest fysiskt. FBK delade ut 20 tacklingar mot Luleås åtta.
Luleå började bäst, men när backen Sami Lepistö fick två minuter i utvisningsbåset bröt Färjestads OS-back Theodor Lennström det mållösa läget och skickade in 1–0.

– Vårt lag kom ut väldigt starkt. Vi var över dem. Sedan var det en suspekt slashingutvisning. Det är som det är. De fick momentum och gjorde ett par mål, ett i powerplay och ett direkt efter. Det tog ifrån oss momentum, men vi avslutade perioden bra och hade våra chanser att göra mål men fick inte dit den, säger Luleåforwarden Brendan Shinnimin.

Strax efter det att Färjestads Martin Johansson gjorde 3–0 i den andra perioden delade lagkamraten Gustav Rydahl ut en tuff och sen tackling på Shinnimin som flög till isen. Rydahl fick fem minuter för charging, men klarade sig undan matchstraff.

LÄS MEREk: Färjestad gjorde som Rydahl och tog ett nacksving på Luleå

– Det är en tydlig huvudtackling. Jag vet ärligt talat inte varför det inte är en femminutersutvisning och matchstraff. Om vi tittar på vad som hänt under slutspelet och vi fick Pontus Andreasson avstängd i två matcher för att han kladdade till ett visir så måste det ge minst tre matcher. Det är inte svårare än så, säger Shinnimin upprört och hänvisar till en tackling som Andreasson delade ut mot Frölundas Ryan Lasch i SM-semin.

Brendan Shinnimin var också arg på Färjestads supportrar som skanderade filmare mot honom.

– Det är från blinda sidan och rakt i huvudet. Som tur är jag inte skadad. Det är rätt sjukt att fansen skanderar (”filmare”). Vi behöver inte sånt i hockeyn. När det är farliga tacklingar eller spelare blir skadade. Det här med att skrika filmare när en spelare blir skadad.

Shinnimin sätter också press på SHL:s säkerhetsansvariga.

– Vi får se vad de som håller på med spelarnas säkerhet och disciplinnämnden är gjorda av. Vårt lag har råkat illa ut när det handlar om avstängningar.

– Alla som vet något om hockey vet att det var en blindside-tackling i huvudet. Jag antar att om jag hade lagt mig ner hade det blivit fem minuter och matchstraff. Men jag reste mig upp och tog mig till båset. Nu är det bäst av fem matcher och vi hade våra chanser att göra mål.

Gustav Rydahl hamnade i händelsernas centrum på grund av femminutaren.

– Jag tycker att det är konstigt att det blev fem minuter. Jag tycker att han förstärker, men gjort är gjort.

Han hävdar att det är en blindsidetackling och vill ha mer än en femminutare?

– Jag försöker bara gå på pucken. Jag trycker nästan, i bröstet. Jag tycker inte den tar honom. Man ser efter att han slänger med huvudet. Det var jävligt bra boxplayspel av ”Della” (de la Rose), Linus (Johansson) och backarna. Grymt jobb idag.

Färjestad var nöjt med segern och har nu kvitterat SM-finalen inför tisdagens retur i Luleå.

– Vi hade ett slarvigt powerplay i andra. Det var lite bättre i tredje men totalt sett var det inte tillräckligt bra. De är ett bra hockeylag också och det är skönt att vi får en ny match imorgon, säger Brendan Shinnimin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)