HockeyNews
PLUS

Finalfeber i Luleå: "Många vill prata hockey när man är ute på stan"

(23384) Erik Gustafsson / Luleå
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 28 april 2022

FacebookXWhatsApp
Luleå väntar på att få dra igång SM-finalen. Och då snackar vi om både SHL-laget och – den hockeygalna staden.
– Man märker framför allt att det är många som vill prata hockey när man är ute på stan och önskar lycka till, säger vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Det var i lördags som Luleå slog in matchbollen i semifinalserien mot Frölunda. Efter det har serietvåan på behörigt avstånd följt utgången av mötet Färjestad-Rögle. Sent i tisdags kväll sköt Färjestads lagkapten Linus Johansson sitt lag vidare när han prickade in 5–4 efter drygt 30 minuters förlängning i den sjätte SM-semin.

Luleå har sett fram emot finalen i en ”evighet”.

– Man hade gärna börjat. Vi har redan fått vila, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman smått otåligt.

LÄS MERNästa Lövencenter att skolas om till back: "Har gjort det förut och gillar det"

För när han blickar ut över Luleås lag är det, peppar peppar, ett väldigt bra skadeläge.

– Alla är hela och friska och fräscha. Det är nästan bättre än vad man kan hoppas inför en final. Det brukar ändå ha slitit lite på laget, men det ser väldigt bra ut, säger han till HockeyNews.se med två dagar kvar till den första SM-finalen.

Engman nämner inte ens några mindre skadebekymmer, så kallade skavanker.

– Det är faktiskt väldigt lugnt. Vi är väldigt fräscha. (Konstantin) Komarek och (Julius( Honka som har varit borta är med och kör för fullt. Alla ska vara pigga och krya till på lördag.

Konstantin Komarek har bara spelat tre slutspelsmatcher för Luleå, men uppges vara redo för SM-finalen mot Färjestad. Foto: Bildbyrån.

Komarek har varit med i tre av SM-semifinalerna mot Frölunda och hade två assist på de matcherna. Annars har den skicklige forwarden, som spelade slutspel med Luleå redan 2011, missat stora delar av vårvintern på grund av skada. Men nu ska han vara redo för SM-finalen på lördag hemma mot Färjestad.

– De säger det nu, så får vi se om det håller när det är matcher också. Han vilade från sista matchen så det blir tio tolv dagar som han har fått återhämta sig.

LÄS MERTimrås tuffa besked – stjärnforwarden opereras och blir borta flera månader

Vad säger du om att få möta Färjestad i SM-finalen?

– Jag tycker att Färjestad var värda att vinna den där serien. Jag har sett alla matcher och de har varit lite starkare än Rögle. Det var nog en rättvis seger.

Och som serietvåa får Luleå hemmaplansfördel mot sexan Färjestad.

– Det blir naturligtvis tufft. Samtidigt vill man gärna få börja hemma och få en hemmamatch mer. Det är positivt. Det är fantastiskt kul att spela inför hemmapubliken i slutspelet. Det har varit en fantastisk stämning och det har varit slutsålt i alla matcher i slutspelet och närapå i grundserien också. Stämningen trissas upp ju längre det går känns det som, säger Ulf Engman.

Luleå har spelat sex slutspelsmatcher och har haft maximala 6 150 åskådare per match, så än så länge har 36 900 pers sett Luleå i Coop Norrbotten arena på vägen till finalen.

Hur är slutspelsstämningen i stan?

– Lite grann ser man, men man märker framför allt att det är många som vill prata hockey när man är ute på stan och önskar lycka till. Det är ett otroligt intresse när det gäller slutspelet.

Får du några goda råd...?

– Ja, det kan man få ibland. Både kedjekombinationer, och powerplay, och hur vi ska göra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)