HV71-coachen behåller lugnet trots förlusten: "Det måste vi finjustera"

27 april 2022
JÖNKÖPING. HV71:s coach Tommy Samuelsson behåller lugnet. Förlusten hemma mot Björklöven har ändrat hans plan lika lite som storsegern i lördags.
– Jag försöker påverka våra spelare och få dem att fokusera på sin prestation, säger Samuelsson till HockeyNews.se.


Det svänger om finalserien mellan HV71 och Björklöven. Efter HV:s klara 6-1-vinst i den första matchen på hemmaplan var det inte många som trodde att Björklöven skulle orka resa sig eftersom laget dessutom spelat en sju matcher lång semifinalserie mot Modo dagarna före.

Men Löven kom tillbaka och vann med 3–1 efter ett ryck i den tredje perioden. Då hade HV redan i den första perioden tvingats till ett målvaktsbyte då Jonas Gunnarsson blev skadad och ersattes för första gången i slutspelet av Filip Larsson.

– Jag sa före att det troligtvis skulle bli aggressivare från bägge håll och så blev det ju i första perioden. Problemet är att vi sätter oss i en situation där vi spelar sex minuter boxplay. Även fast vi är fantastiska där och har varit hela slutspelet så kostar det lite kraft i alla fall, säger HV-tränaren Tommy Samuelsson.

LÄS MERMålvakten missar resten av finalserien – HV71 förstärker från SHL

Björklöven hade 1–0 från den första perioden, men i den andra ökade HV71 trycket och skapade chans på chans och Myles Powell var den som kunde kvittera till 1–1.

– Det jag är mest imponerad över är hur vi pushar tillbaka i andra perioden och då ska vi göra mer än ett mål. Så är det ju. Men så funkar hockeyn. Har man varit med lite grann så vet man att det kan vända åt fel håll i det momentum man har eller pushen man har i laget. Två lite dåliga insorteringar och det står 3–1. Vi har själva varit i den situationen. Det blir ganska lätt att spela på en 3–1-ledning, säger Samuelsson.

Björköven-coachen Viktor Stråhle ville efter förra matchen ha sett ett matchstraff för HV71-forwarden Tommi Huhtala som knätacklade nyttige backen Charles-David Beaudoin ur matchen. HV-tuffingen fick en tvåminutersutvisning, men inget mer.

LÄS MERHV-Huhtala efter Löven-kritiken: "I huvudsak allt jag har att säga..."

– Åter igen, jag försöker påverka våra spelare och få dem att fokusera på sin prestation. Som jag sa, vi kan inte sätta oss i dåliga situationer och göra det lätt för våra domare att ta utvisningar på oss för vi behöver ha våra spelare på banan.

HV71 drog på sig ett par så kallade onödiga utvisningar, bland annat blev Tyler Kelleher frustrerad och delade ut en slashing som kostade två minuter.

– Det är det jag säger. Sätt dig inte i de situationerna och riskera att få en tvåa på dig. Det måste vi finjustera och putsa bort givetvis.

HV71 har kallat in målvakten Adam Åhman från Växjö eftersom han även är registrerad för spel i HV. Det kan bli han som spelar i HV:s mål i Umeå på onsdagskvällen. Åhman tränade med HV71 igår och är spelklar, men han har inte spelat match på tre veckor.