HockeyNews
PLUS

KHL-stjärnan nobbas – så tänker Tre Kronor-ledningen inför VM

(23297) Karlsson Dahlin Pilut
Bildbyrån

Publicerad: 22 april 2022

FacebookXWhatsApp
Tre Kronors VM-lag håller på att ta form. Då nobbas en toppback i KHL medan dörren står öppen för Henrik Tömmernes.
Och landslagsledningen hoppas fortfarande på San Jose-stjärnan Erik Karlsson.

Tre Kronor har besegrat Danmark två gånger (6–1 och 3–2 på straffar) den här veckan i Halmstad.

Laget samlas igen på måndag för att åka till Ostrava och spela Czech Hockey Games mot Finland och Tjeckien. Det ryska laget har bytts ut mot Österrike. Tre Kronor möter Tjeckien den 30 april och Finland den 1 maj.

– Det är tveksamt om vi får med spelare från SM-semifinalerna. Det är svårt att se att det kanske kommer in nånting till nästa vecka. Det blir inga större ändringar i alla fall, säger assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson till HockeyNews.se.

I den nuvarande Tre Kronor-truppen är samtliga spelare från SHL utom fyra från KHL och Mathias Bromé från schweiziska Davos. Spelare från SM-semifinallagen Frölunda, Färjestad, Luleå och Rögle kan ta plats inför Beijer Hockey Games i Stockholm i början av maj. 

– Tycker vi att någon är bättre än det vi har vill vi gärna gå med det bästa som är tillgängligt, säger Ragnarsson.

Även från de schweiziska finallagen Zug och Zürich finns OS-spelare som Carl Klingberg, Marcus Krüger och Anton Lander. Dörren står öppen för Genèves stjärnback Henrik Tömmernes, som rehabtränar efter en skada i slutspelet. Tömmernes var lagkapten i förra årets VM-lag.

– Han kan vara någon som tillkommer framöver. Riktigt när är väl oklart. Men han är sugen på att komma och så fort han får klartecken från medical team så kan det vara aktuellt. Det är inget beslut taget än, säger Marcus Ragnarsson.

Däremot är inte VM-meriterade KHL-backen Lawrence Pilut aktuell trots bra spel i KHL-slutspelet med Traktor Tjeljabinsk.

– Nej, som vi känner nu så har inte vi tagit någon kontakt med honom. Vi är nöjda med det vi har, och med det vi förhoppningsvis får in framöver, säger Marcus Ragnarsson.

LÄS MERNHL-svenskarna som tros komma till VM – och de som väntas tacka nej

Tre Kronor-ledningen räknar med att få återbud från NHL-svenskar med utgående kontrakt, som Adam Boqvist, Jesper Bratt och Victor Olofsson.

– Det är det här med att de har utgående kontrakt. De brukar tacka nej. De som tjänar väldigt mycket blir också väldigt dyra att försäkra om man skulle göra det. Som det har sett ut tidigare brukar de tacka nej på grund av kontraktsförhandlingar, så de vi har riktat in oss på eller har haft mest kontakt med är de som har kontrakt och är i såna lag som missar slutspel. De är prio för oss, säger Ragnarsson.

Buffalo-backen Rasmus Dahlin står högt på Tre Kronors önskelista.

– Han har varit positiv till att komma och spela VM.

San Jose-stjärnan Erik Karlsson är också positiv, men skadade sig nyligen.

– ”Garpen” har haft kontakt med honom och där får vi se vad som händer längre fram, hur pass allvarlig skadan är. Jag vet inte hur pass långt borta han är ifrån att spela just nu.

Nästa vecka avslutas NHL:s grundserie och veckan därefter spelar Tre Kronor hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Globen då laget samlas den 2 maj.

Hinner ni få in några NHL-spelare till Globen?

– Det får vi se hur snabbt de kan ta sig till Stockholm när de ska ha exitsamtal med klubbarna. Det kan bli att någon kommer loss snabbt. Det blir nog olika från spelare till spelare.

Marcus Ragnarsson tror på en rad NHL-svenskar till VM i Finland som börjar den 13 maj.

– Vi var över i början på mars och många är väldigt positiva till att spela VM. Nästa steg är att få ett definitivt besked från de vi har. Vi ska ta kontakt och så får vi gå nedåt på den listan.

Fakta/Tre Kronors nuvarande trupp inför VM i Finland.
Målvakter: Oscar Dansk, Jhonas Enroth, Marcus Högberg
Backar: Carl-Johan Lerby, Anton Lindholm, Adam Ollas Mattsson, Joel Persson, Jesper Pettersson, Jonathan Pudas, Filip Roos, Calle Själin.
Forwards: Mathias Bromé, Filip Cederqvist, Glenn Gustafsson, Sebastian Hartmann, Patrik Karlkvist, Linus Karlsson, Joel Kellman, Oskar Lang, Albin Lundin, Joakim Nordström, Kim Rosdahl, Henrik Törnqvist, Lucas Wallmark, Nils Åman.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!