HockeyNews
PLUS

Genomgång: Här är de heta rekordspelarna i de 14 SHL-lagen

(22804) SHL-rekordspelare 2021/2022
Bildbyrån

Publicerad: 21 mars 2022

FacebookXWhatsApp
För många SHL-spelare har det här varit en rekordsäsong åtminstone på det personliga planet.
I denna genomgång som Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se har gjort, har han valt ut en rekordspelare i varje SHL-lag.

Brynäs: Oula Palve
49 matcher, 11 mål, 23 assist, 34 poäng

Kommentar: Efter bytet från LHC under förra säsongen har han fått en stabilare tillvaro i Brynäs. Han har också ökat både mål-, assist- och poängproduktionen som tack och blivit lagets nya poängkung.

Djurgården: Marcus Sörensen, f
47 matcher, 20 mål, 24 assist, 44 poäng

Kommentar: Djurgården har kämpat i botten av serien nästan hela säsongen, men Sörensen är med och slåss i toppen av poängligan. Nytt mål-, assist- och poängrekord i SHL och det som imponerar är att han endast vid två tillfällen har haft poängtorka. Och då har den varit i tre matcher. Stabilt!

Frölunda: Ryan Lasch, f
51 matcher, 12 mål, 52 assist, 64 poäng

Kommentar
: Han kom tillbaka till Frölunda och har satt ett nytt assistrekord i SHL. Förhoppningsvis inspireras den yngre generationen av hans enorma skicklighet att hitta sina lagkamrater med vältajmade och exakta passningar runt motståndarmålen. För 35-årige Lasch är de 64 poängen även ett personligt poängrekord som senior. Vilken superspelare!

Färjestad: Joakim Nygård, f
51 matcher, 16 mål, 25 assist, 41 poäng

Kommentar
: Precis som fler och fler i FBK tycks han ha prickat formtoppen lagom till slutspelstider. Visserligen fick man ett tacksamt dubbelmöte mot jumbon Timrå som bjöd frikostigt på mål och målchanser. Men Nygård har utvecklat sitt spel och utnyttjar sin fart även till att hitta sina medspelare med pucken. Nytt assist- och poängrekord för Nygård.

Leksand: Max Véronneau, f
50 matcher, 34 mål, 26 assist, 60 poäng

Kommentar
: Målskörden talar för sig självt. För första gången på 14 år i SHL har någon kommit i närheten av Mattias Weinhandls 35 mål för Linköping (på 54 matcher). Véronneau kan göra mål på det mesta och ingen kan mäta sig med att göra det han gör med pucken i den farten i SHL. Ett mäktigt genombrott som väl ger honom en ny NHL-chans?

Linköping: Markus Ljungh, f
50 matcher, 15 mål, 28 assist, 43 poäng

Kommentar
: Ljungh har satt nytt personligt assist- och poängrekord i SHL och har varit den genomgående mest pålitlige spelaren i Linköping. Klokt av LHC att förlänga hans kontrakt under den pågående säsongen – till 2027. Eftersom han bara är 31 år har han många starka säsonger framför sig.

Luleå: Linus Omark, f
50 matcher, 18 mål, 36 assist, 54 poäng

Kommentar: Han har varit svårstoppad hela säsongen. Och nu när han spelar ihop med Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson vräker han in poäng. Kanske tillräckligt många för att putsa till sitt personliga poängrekord i SHL från genombrottssäsongen för 13 år sedan. Två poäng till så har han ordnat till den saken även om han säkerligen har helt andra – och större – mål med den här säsongen i Luleåtröjan.

Malmö: Carl Persson, f
51 matcher, 11 mål, 14 assist, 25 poäng

Kommentar: Den kontringsstarka forwarden har nu satt ett nytt personligt assist- och poängrekord. För fyra år sedan gjorde han 24 poäng i Karlskrona i SHL och det har han nu överträffat. Skulle han göra två mål till så tangerar han även sin målbästa säsong 2017/2018.

Oskarshamn: Patrik Karlkvist, f
47 matcher, 25 mål, 25 assist, 50 poäng

Kommentar: Under sin första säsong i SHL har 29-årige Karlkvist skrivit in sig i IK Oskarshamns rekordböcker på många sätt. Han har gjort flest mål, flest assist och flest poäng under en säsong i klubbens unga SHL-historia. Till hösten kommer många att fråga sig om han kommer att kunna upprepa bedriften då IKO:s spelartrupp på många sätt kommer att se annorlunda ut.

Rögle: Leon Bristedt, f
45 matcher, 13 mål, 32 assist, 45 poäng

Kommentar: Tillbaka på toppen av sin förmåga och då är spelskicklige Bristedt ny poängkung i Rögle. Han kanske inte når upp till de 50 poäng som Daniel Zaar gjorde förra säsongen, men på det personliga planet har Bristedt satt ett nytt assist- och poängrekord i SHL den här säsongen. Precis som lagets skyttekung Adam Tambellini (24 mål) ger han RBK spetsegenskaper i guldjakten.

Skellefteå: Jonathan Johnson, f
49 matcher, 13 mål, 37 assist, 50 poäng

Kommentar: Han har mer än fördubblat sin poängproduktion från förra säsongen som var hans första hela säsong i SHL. Johnson har varit center i en av ligans mest spännande och lyckosamma kedjor tillsammans med Rickard Hugg och 24-målsskytten Linus Karlsson. Om 29-årige Johnson blir kvar i Skellefteå kommer laget att ha en otroligt stark centersida nästa säsong. Också.

Timrå: Ty Rattie, f
50 matcher, 21 mål, 26 assist, 47 poäng

Kommentar: Nykomlingen Timrå fick fina vitsord runt Rattie från den förra Timråstjärnan Anton Lander och snacka om att leva upp till förväntningarna. Ty Rattie har gjort sin poängbästa säsong sedan han flyttade till Europa från Nordamerika och nu ställer Timrå sitt hopp till att han fortsätter att vara het i det väntande kvalet mot Djurgården.

Växjö: Richard Gynge, f
50 matcher, 21 mål, 24 assist, 45 poäng

Kommentar: 35-årige Gynge har faktiskt gått och putsat till sitt poängrekord i elitserien och SHL. Det tidigare rekordet var 44 poäng och nu har han alltså fått till ytterligare en assist. Med tanke på att det är så sent på säsongen, och Gynges kontrakt med Växjö ännu inte har blivit förlängt, kan man misstänka att han kommer att vara någon annanstans än i Växjö Lakers till hösten?

Örebro: Robin Kovacs, f
50 matcher, 21 mål, 19 assist, 40 poäng

Kommentar: För första gången sedan Martin Johansson gjorde 24 mål för Örebro 2014/2015 har någon i ÖHK gjort fler än 20 mål under en SHL-säsong. Kovacs har fortsatt att utvecklas sedan han flyttade från Luleå till Örebro och har den här säsongen satt nytt personligt mål- och poängrekord i SHL. Gissningsvis har han kapacitet för ännu finare siffror framöver.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln