HockeyNews
PLUS

Djurgårdens sportchef om den dubbla planen för framtiden

(22774) K-G Stoppel/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 20 mars 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Blir det spel i SHL eller Hockeyallsvenskan till hösten?
Djurgårdens sportchef K-G Stoppel har planer och spelare för båda scenarierna.
– Med en SHL-trupp ligger vi lite längre fram. Med en allsvensk trupp så har vi lite mer att göra, säger han till HockeyNews.se.

På lördag börjar SHL-kvalet. Djurgården ställs mot Timrå.

Vid sidan om kampen på isen om vem som ska vara kvar i SHL håller båda klubbarna att planera för hösten.

SHL eller Hockeyallsvenskan. Det är frågan. Hemvändande Marcus Krüger har skrivit på ett fyraårskontrakt med Djurgården och är på väg hem från Schweiz. Likadant med OS-kollegan Daniel Brodin.

Spelare som Ludvig Rensfeldt och Tim Söderlund har förlängt sina kontrakt med Djurgården och de blir kvar om klubben håller sig kvar i SHL. Samma sak med amerikanske backen Cameron Schilling.

– Ja, så ser det ut i och med att det är en helt annan ekonomi. Sedan är det ett antal som vi ändå tror, som dels har till båda ligorna, men också ett antal som vi ser att det kan finnas en möjlighet att de blir kvar om det nu skulle bli allsvenskan, säger Djurgårdens tillförordnade sportchef K-G Stoppel.

LÄS MERUppgifter: OS-backen återvänder till SHL – lämnar KHL-klubben

– Med en SHL-trupp ligger vi lite längre fram. Med en allsvensk trupp så har vi lite mer att göra. Å andra sidan är den marknaden lite långsammare. Vi känner oss komfortabla och fokuserar här och nu.

K-G Stoppel har kalkylerat för de olika scenarierna. Ett Djurgården i SHL är lockande för ett stort antal spelare både från KHL och från Nordamerika, men i och med ovissheten runt seriestatus till hösten har hastigheten saktats ner på marknaden.

Rysslands invasion av Ukraina har redan gjort att ett 20-tal importspelare vänt ligan ryggen. Och nu behöver spelarna hitta jobb på annat håll i Europa.

– Jag tror att det är ganska många spelare där bortifrån som är stressade. De vill också ha ett arbete. Det är nordamerikaner och finnar också. Marknaden kommer att se väldigt annorlunda ut mot tidigare, säger Stoppel.

Han har kontakt spelare som Olle Alsing och Linus Hultström (som enligt Aftonbladet är klar för LHC) och andra från KHL.

– Det förs dialoger där med, både spelare i Ryssland men på andra ställen också där spelarna har en identitet starkt kopplad till Djurgården.

Djurgården blev klart för kval i och med tisdagens förlust i Malmö. Det ger tio dagar, och två SHL-matcher, som förberedelser inför kvalet mot Timrå.

– Det är bättre att veta nu än att kastas in två dar senare (efter sista omgången). Det här är nånstans nånting som vi har haft med oss väldigt länge. Vi har gjort en fantastisk resa efter jul och är ett av ligans bästa lag efter jul, men tyvärr var gapet för stort före, säger K-G Stoppel.

– Sedan var det väl en del som sprang iväg framför allt ni i media och trodde att vi kunde bli ett slutspelslag, och det hade vi väl kunnat bli om det hade studsat lite rätt. Men jag känner mig trygg med den grupp vi har nu som har gjort ett jävla jobb. Jag ser med tillförsikt på det som kommer. Hur det än är så ska Timrå slå oss i fyra matcher. Det ska väl bli en jävla utmaning.

Djurgårdens sportsliga ledning säger sig ha bra koll på Timrå, som man nyligen besegrade två gånger i ett dubbelmöte.

– Det pågår hela tiden när man tittar och analyserar matcher. Vid det här laget vet man ganska mycket om våra motståndare. Det är klart man tittar en hel del mer på detaljer nu när man vet exakt vilket motstånd det blir. Men vi ska göra två bra matcher och se till att positionera oss helt enkelt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)