HockeyNews
PLUS

HV71 bygger lag för både SHL och allsvenskan: "Skiljer jättemycket"

(22460) Myles Powell Johan Hult Emil Andrae HV71
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 27 februari 2022

FacebookXWhatsApp

Serieledande HV71 förbereder sig för två scenarier till hösten:

Spel i SHL.

Fortsatt spel i Hockeyallsvenskan.

– Precis som när man åker ut så skiljer det jättemycket om man skulle hamna i ett läge där man går upp, säger HV:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.


HV71 åkte ur SHL förra våren och bara en enda spelare, Jonathan Wikström, hade då ett kontrakt som gällde även i Hockeyallsvenskan.


Ombyggnaden för ett liv i Hockeyallsvenskan gick blixtsnabbt när det blev klart att sportchefen Johan Hult skulle få fortsätta på sitt jobb även den här säsongen.


Och inför deadline för övergångar den 15 februari värvade HV71 in backen Oliver Bohm och forwardsduon Tyler Kelleher och Hunter Shinkaruk innan lagbygget var färdigrustat för det allsvenska slutspelet.


Det allsvenska lag som vinner finalen som spelas i bäst av sju matcher får den enda SHL-platsen.


Men eftersom vi nu närmar oss mars månad pågår lagbygget parallellt inför kommande säsong.


– Det är någonting som vi måste se över hela tiden. Om man kollar från Hockeyallsvenskans perspektiv, oavsett om det är vi eller något annat lag, så vet man inte förrän efter sista matchen vilken serietillhörighet man har, för alla vi i Hockeyallsvenskan tävlar om att gå upp i SHL, konstaterar sportchefen Johan Hult i en intervju med HockeyNews.se.


LÄS MERPoängkungen stannar i Almtuna – kontrakt även över nästa säsong


– Både när vi bygger laget och organisatoriskt måste vi jobba med två olika scenarion och vara så förberedda som möjligt oavsett vilket utfall vi får. För hockey ska vi spela nästa år.


HV71 har elva spelare under kontrakt över kommande säsong.


Gäller de kontrakten även vid ett SHL-avancemang?


– Det är lite olika. Vi har en del spelare som har färdiga SHL-avtal om vi skulle gå upp, säger Johan Hult.


Skadade lagkaptenen Simon Önerud är en av elva spelare i HV71 som har kontrakt över nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


– Sedan lever man I Hockeyallsvenskan med att man kan tappa även kontraktsbundna spelare till SHL fram till ett visst datum (15 juni). 


Så även om HV71 skulle avancera till SHL i april finns det tid för SHL-klubbarna att plocka till sig spelare från HV:s lag om spelarna själva vill flytta från Jönköping vill säga.


– Det är också en aspekt när vi ska titta framåt, att försöka ha en bra kontakt med våra spelare och se vartåt det lutar. Just nu är väl alla fokuserade på här och nu vilket är väldigt viktigt, men ändå att vi har en beredskap för vad som kan hända om vi blir kvar.


LÄS MERRattie om McDavid och relationen till Lander: "Snus?! Hon skulle döda mig"


– Vi tycker själva att vi har en del duktiga spelare som definitivt kan spela i SHL.


Blir det omförhandling med vissa spelare som har kontrakt till 2023?


– Så kan det vara. Och det kan vara spelare som vi kanske bara har avtal med den här säsongen som vi skulle vilja se både hos oss i Hockeyallsvenskan men även i det utfallet att vi skulle gå upp.


Exempelvis har Västerviks-värvningen Myles Powell visat stora kvaliteter sedan han köptes loss från den småländska konkurrenten.


Som allsvensk klubb får HV71 numera också leva med ett visst hot om att SHL-klubbar under pågående säsong norpar russinen ur kakan.


De senaste åren har en rad allsvenska spelare skrivit kontrakt med SHL-klubbar under pågående allsvensk säsong, men med klausul att bli kvar i den allsvenska klubben i händelse av avancemang till SHL.


Får HV71 behålla Philadelphia-draftade toppbacken Emil Andrae en säsong till? Foto: Bildbyrån.


I HV71 skulle toppbacken Emil Andrae, 20, kunna hamna i ett sånt läge eftersom intresset från SHL-klubbar för honom är stort.


– Det är inte ovanligt att det är så, men de signalerna är inget som jag tror att vi får ta del av i såna fall, säger Johan Hult.


– I Emils fall, som blev draftad för några år sedan, är säkert Philadelphia med kan jag tänka mig. För Emil har varit kapten för juniorlandslaget och haft ett riktigt bra år. Sedan kanske inte Philadelphia behöver stressa med honom sett i det perspektivet, men det är klart att de är med i bakgrunden i det hela.


Det är ingen hemlighet att HV71 hoppas få behålla spelskicklige Emil Andrae ett tag till.


Och så är det där med serietillhörigheten.


– Vi får nästan bygga två olika lag, eller det är klart att de sitter ihop på ett eller annat sätt med vissa spelare, men vi måste ha en beredskap för bägge. Det är inget unikt för oss utan det är likadant för alla allsvenska lag.


HV71 var heller inte ensamt om att förstärka sitt lag fram till deadline den 15 februari i hopp om att ta klivet upp till SHL. Eller för att hänga kvar i Hockeyallsvenskan.


– Jag tycker att det är flera lag som ser starka ut. Det var väl i stort sett alla lag på den övre halvan som förstärkte. Modo, BIK Karlskoga, Västerås, Björklöven, Kristianstad, så det var merparten av lagen som plockade in något. Västervik har plockat in sedan tidigare.


Det blev en mäktig slutspurt tills det att transferfönstret stängde 2022. Så har det inte varit på länge.


– Om man tittar både på Hockeyallsvenskan och SHL så hände det rätt mycket sista veckan. Framför allt sista dagarna var det väldigt mycket som hände på en och samma gång nästan, säger HV71:s sportchef Johan Hult.


Fakta/Spelare i HV71 med kontrakt till 2022/2023


Målvakt: Jonas Gunnarsson.


Backar: Daniel Bertov, Oliver Bohm, Victor Sjöholm, Nichlas Torp, Alexander Ytterell.


Forwards: Fredrik Forsberg, Måns Lindbäck, Taylor Matson, Christoffer Törngren (optionsår), Simon Önerud.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)