HockeyNews
PLUS

Jokerits supporterrepresantant om beskedet: "Vi är klara med det här"

(22439) Jokerit
(c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov

Publicerad: 22 februari 2022

FacebookXWhatsApp

Dagens uppmärksammade supporterbrev har orsakat stor uppståndelse i hockeyvärlden. HockeyNews har pratat med representanter och fans om beskedet.


Svaret på supportrarnas brev kom ikväll. Jokerit lämnar inte KHL. Det uppger laget på sin hemsida. Man uppger bindande avtal som orsaken.

– Eftersom situationen är exceptionellt svår, känner vi inte att Jokerit i egenskap av en idrottsklubb, är rätt person att i starka ordalag beskriva sina åsikter om situationen, skriver Jokerit på sin hemsida.

HockeyNews har kontaktat såväl supporterrepresentanter från laget som vanliga fans. När HockeyNews ringer upp Roope Räty, vice ordförande för supporterföreningen Eteläpääty, har Jokerit ännu inte publicerat sitt svar.

Kan du förklara för folk utanför Finland om vad som pågår i Jokerit just nu?
– Jokerit har spelat i KHL ganska länge nu. Vi drar strecket här. Vi kan inte stödja det här projektet längre. Inte efter vad vi har sett i Ukraina. Inte efter vad vi sett vad ryssarna har gjort där, säger Roope Räty till HockeyNews.

Ni har tidigare gjort liknande uttalande när Jokerit har spelat i Belarus mot Dinamo Minsk, vad skiljer det här uttalandet från tidigare uttalanden?

Det vi krävt tidigare är att Jokerit inte ska delta i spel mot Dinamo Minsk i Belarus på grund av situationen med mänskliga rättigheter där. Historien där är liknande som den som är nu. Vi vill att Jokerit representerar värden som vi kan stå bakom. Vi tyckte att Minsk inte är ett ställe för Jokerit att spela hockey i.

Vi vet att det är politiskt, även om vi inte vill att det ska vara det. Det är helt enkelt så sport fungerar. Det finns alltid politiska aspekter i sports även om fans inte vill se det.

Slutspelet i KHL startar den 1 mars. Kommer ni att bojkotta spelen?
Troligtvis ja. Jag kommer inte gå på matcherna. Folk får gå om de vill. Men vi, fancluben, kommer inte stå bakom att klubben spelar matcher. Vi kräver att Jokerit lämnar ligan omedelbart. Vi kommer inte gå på matcherna. Våra flaggor, våra färger, våra sånger och vårt stöd kommer inte vara där. Det skickar ett tydligt meddelande.

Henrik Karlsson är en av många svenskar som har spelat för den finska klubben. Foto: Jussi Eskola/Bildbyrån.

Hur ser ni på Jokerits framtid?
Jokerit har ett starkt varumärke, men det behövs mer än det och någon måste ta risken och starta ett nytt Jokerit. Och då få rättigheten att använda namnet och loggan. Men Jokerit har ett starkt varumärke, det är det starkaste sportvarumärket i Finland. Vi känner att om Jokerit fortsätter spela i KHL kommer det skada varumärket ännu mer, och planer att spela i Finland eller vad som helst kommer bli mycket svårare att genomföra.

Skulle ni hellre se att Jokerit lämnar KHL nu, och inte spelar nästa säsong alls, för att sedan gå med i det finska ligasystemet efter det?
– Vi är klara med det här. Precis allting är bättre än det vi har just nu. Vi får se vilken typ av sanktioner som EU gör mot Ryssland. Förhoppningsvis omöjliggör det spel för Jokerit i KHL, så att laget inte behöver ta det beslutet. Då behöver Jokerit själva inte bryta kontrakt, och det skulle inte skada individuella spelare eller folk som jobbar i Jokerit. Vi vet inte hur det kommer bli, och det är inte vårt problem. 

Har ni pratat med Jokerit idag om situationen?
Vi har haft diskussioner tidigare. De vet var vi står. Vi har också pratat med Jokerit Ry som har juniorlagen och loggan innan vi publicerade brevet. Organisationen vet var vi står, och det vet ägaren Jari Kurri också. Han har sagt att han förstår vår situation. 

Jokerit har spelat i KHL sedan 2014. Foto: Jussi Eskola/Bildbyrån.

HockeyNews kontaktade även Jokeritsupportrar för att höra vad de tänker om Eteläpäätys öppna brev.

– Nu under de senaste åren har KHL inte längre varit nytt och spännande längre. Då tvivlar man om det är värt att spela i världens näst bästa liga när man spelar i diktaturländer som Ryssland, Belarus och Kazakstan. Samtidigt så är KHL inte transparanta med vid spelarflyttar. SKA Sankt Petersburg och Vitjaz Podolsk skickar spelare mellan sig, med "monetär kompensation" i utbyte. Dessutom har Jokerit en väldigt icke-transparent ägarstruktur. Det kan jag inte stå bakom, som finländare.

– Därför låter en återgång till den finska ligan bättre. Nivån på hockeyn är inte lika bra. Annars är allt bättre. Man skulle kunna åka på bortamatcher och det skulle utveckla finsk ishockey. Jag stöttar Jokerit var dem än spelar. Men det vore fint att få återse rivaliteten mellan Jokerit och HIFK igen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!