KHL-säsongen blev inte riktigt som Tre Kronor-meriterade Henrik Karlsson hade hoppats. Barys Astana, klubben han spelar för, missade slutspelet. Nu har han återvänt till Kazakstan efter två veckors semester.
34-årige Karlsson, som bland annat har spelat för Malmö, Södertälje, Färjestad och Skellefteå, ska nu förbereda sig för att spela med Kazakstan i B-VM i Ungern 22-28 april. Pappersarbetet ska vara klart i slutet av mars.
– Barys är landslaget kan man säga. Det är så de jobbar. De har egentligen inte några importer som inte vill spela för landslaget. De importer de har vill de ska hjälpa landslaget också. Vi är här i Astana och nöter två ispass om dagen. Det är en fyra, fem, sex stycken som kommer utifrån från andra klubbar, men mestadels är Barys landslaget.
"Har haft tre coacher"
– Säsongen började väldigt bra och vi ledde efter halva serien, men sedan ramlade vi ihop som lag. Det var mycket tråkigt så vi missade slutspel. En missräkning för allihop, helt klart. Sedan har det varit lite rörigt i laget också. Jag har haft tre coachar. Det har tyvärr varit lite struligt runt omkring också. Vi får hoppas att vi kan göra en bra turnering och rädda säsongen lite genom att gå upp till A-gruppen.
Två av de sex lagen går upp i A-gruppen och Kazakstan konkurrerar med Italien, Polen, Slovenien, Storbritannien och Ungern. Henrik Karlsson har gett upp drömmen om att få spela VM med Tre Kronor och inriktar sig i stället på sin nya uppgift i Kazakstan.
Har gett upp Tre Kronor
– Det blir något nytt, så får vi se. Vi ska ha hyfsad chans tror jag för det är två lag som går upp. Så här på förhand tycker jag vi ska ha stor chans att gå upp även om vi inte har så många importer.
Kazakstan kan sannolikt inte räkna in skyttekungen Nigel Dawes, som pangade in 35 mål i KHL, i laget till B-VM.
– Nej, det ser ut som att det bara blir jag och Kevin Dallman. Nigel har utgående kontrakt och jag tror inte de hinner lösa det, om de ens kan lösa det.
Apropå kontrakt. Henrik Karlsson har spelat två säsonger i Barys Astana. Det ska bli lika många till.
– Nu skrev jag precis ett nytt tvåårskontrakt här. Det är en bra chans för en att stanna kvar här och spela i KHL och landslaget. Jag förlängde kontraktet så att det gäller till 2020.
Är det bra betalt?
– Ja, alltså. Importerna är välbetalda och så har vi några välbetalda kazaker också. Sedan är halva laget extremt underbetalt med KHL-mått skulle jag säga. Det är både och.
Får ni betalt i dollar?
– Nej, vi får i deras valuta, tenge, och så växlar man fort som fan… Men den har varit i stabil nu i två år. Den kraschade samtidigt som rubeln kraschade så det var tungt för några av de importer som var här då. Men när jag har varit här så har den legat väldigt stabilt, peppar peppar. Jag vill inte spekulera i den här valutan och skickar hem allt i dollar.
Efter nyår, i början av januari, kom rapporter från Astana om en präst och ett får… En historia som skrevs i många versioner världen över.
– Det som stämde var att vi hade en präst i omklädningsrummet som körde sin ritual eller vad man ska säga. Han önskade oss god tur, vi fick tända några ljus, han pratade lite och skvätte lite vatten på oss. Lite annorlunda om man säger så, börjar Henrik Karlsson.
"Offrade det där lammet"
– Jag gick själv inte och såg på när de offrade det där lammet. Det var inte så dramatiskt som det stod i tidningarna, att det var på isen. Det var utanför omklädningsrummet vad jag förstår, över en hink. Jag och ett par till gick inte och kollade. Det var väldigt märkligt. Det stod i någon kanadensisk tidning att de slaktade ett får på isen, att det skvätte blod på målet, men riktigt så var det inte. Det är väl en ritual som de gör för god tur.
Inte så blodigt som det beskrevs, alltså. Men ändå.
Henrik Karlsson berättar också om en annan uppmärksammad händelse i KHL, fast då hamnade han själv i händelsernas centrum.
– Det kunde ha gått illa. Jag kom väl åt domaren lite grann. Jag hade lite tur och fick bara tre matchers avstängning. Jag åkte in i domaren helt enkelt. Och det ska man inte göra. Jag kom undan billigt. Eller billigt och billigt. Jag fick 100 lax i böter och tre matchers avstängning, men det kunde ha blivit mycket värre. Det var rapporterat som 5-10 matchers avstängning. Jag tyckte inte det var så farligt, men alltid när man åker in i domaren är det inte snyggt. Jag var väldigt ångerfull direkt efter så det var kanske därför.
Astana – en kanonstad
Tumbafostrade Henrik Karlsson har hunnit bo på många platser under sin hockeykarriär, och spelat för små klubbar som Botkyrka, Olofström och Mälarhöjden/Bredäng, men även för stora klubbar som Calgary Flames, Avangard Omsk, Jokerit och nu Barys Astana.
– Astana är en kanonstad. Det är väl Moskva och Sankt Petersburg som folk eventuellt tycker kan vara ett bättre ställe att spela på, men staden är jättefin och utbudet av restauranger. Vi har den finaste arenan i ligan. Min fru tycker väldigt mycket om det här också. Det är väl det organisatoriska som ibland är lite efter, tyvärr. Annars trivs jag jättebra.
– Det är ett häftigt ställe, faktiskt. Man är en bit hemifrån och det är en annan kultur. Det är ett väldigt stort land och den här staden är i princip 20 år gammal. De har smällt upp en ny stad bredvid den gamla staden. Det är en väldigt modern och fin stad. Det är många som rynkar lite på ögonbrynen när man säger att man spelar i Kazakstan. Det är naturligt för man har ingen bild av landet och man tänker på Sovjet, men det har gått väldigt fort här och det är som sagt en fin stad.
Och hur är klimatet?
– Det är kallt på vintrarna, uppemot 40 minusgrader i januari och februari. Nu börjar det lätta lite och är väl runt noll nu, ungefär som i Sverige. Och så är det heta somrar.
Här hittar du de senaste KHL-nyheterna.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.