HockeyNews
PLUS

Fyra backar tar plats i Tre Kronors powerplay i OS

(22210) Pudas Tömmernes
Bildbyrån

Publicerad: 8 februari 2022

FacebookXWhatsApp

Förbundskapten Johan Garpenlöv ser ut att ge fyra backar chansen i powerplay när OS börjar med match mot Lettland på torsdag morgon.

Det gäller att vara morgonpigg för nedsläpp är redan kl 05.10 svensk tid.


Förberedelserna inför OS i Peking har varit mycket speciella. När NHL bestämde sig för att inte skicka några NHL-spelare till Kina blev det istället en chans för spelarna i Europa.


Och på plats i Peking har Tre Kronor en handfull isträningar att träna ihop sig. Rögles OS-meriterade forward Dennis Everberg fick en fördröjning på grund av coronareglerna och missade inledningen av OS-uppladdningen i Peking precis som Färjestadscentern Linus Johansson, men nu är de på plats.


Tre Kronor började träna powerplay i söndags och ser ut att hålla fast vid två enheter med två backar i vardera uppställning. Däremot har Garpenlöv och hans stab bytt plats på Mathias Bromé och Lucas Wallmark i de två enheterna.


– Vi vill sätta ihop ett första powerplay som passar bra ihop. Wallmark är en otroligt skicklig passningsspelare och det finns genomspel till Klingberg i mitten och även till Pudas. Wallmark kan hitta de passningarna, säger Garpenlöv till Expressen.


PP1: Henrik Tömmernes, Jonathan Pudas – Lucas Wallmark, Carl Klingberg, Anton Lander.


PP2: Philip Holm, Lukas Bengtsson – Mathias Bromé, Pontus Holmberg, Fredrik Olofsson.


Det hör inte till vanligheterna att man spelar med totalt fyra backar i powerplay. Och Tre Kronors två poängbästa backar i KHL, Linus Hultström och Theodor Lennström, har ställts åt sidan, liksom Everberg.


– Det handlar om rightskyttar. Vi har inte så många rightare bland forwards som kan vara i de positionerna. Sedan har vi Pudas och Tömmernes som gjort otroligt mycket poäng i deras klubblag. Bengtsson är duktig offensivt också. Alla är bra alternativ för oss, säger Garpenlöv.


Davos-forwarden Mathias Bromé spelar i powerplay i OS. Foto: Bildbyrån.


Tre Kronor premiärspelar mot Lettland på torsdag och det är tidigt nedsläpp. Matchen börjar klockan 05.10 svensk tid, vilket är lunchtid i Peking, klockan 12.10.


LÄS MERMatchrostiga Tre Kronor-spelare – men så ska ändå OS-guldet bli svenskt


Då gäller det att spelarna är alerta direkt från start.


– Vi spelar klockan tolv. Det blir naturligtvis en utmaning när man spelar vid den tidpunkten, men killarna som har spelat i landslaget tidigare är vana vid att spela vid de här tiderna. Det är inte nånting som är normalt, men vi är vana vid att det kan ske och alla spelarna har gjort det tidigare, så det ska gå bra. Sedan har vi mer normala tider när vi möter Slovakien och i sista matchen Finland, säger Johan Garpenlöv.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!