HockeyNews
PLUS

SHL:s spelprogram håller – Hemlin om OS-planeringen och covidtesterna

(13698) Johan Hemlin-Scandinavium
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 21 januari 2022

FacebookXWhatsApp

SHL jobbar intensivt under 2022 med att få ordning på spelschemat efter alla coronautbrott. Det gäller att få ihop matcherna i grundserien.

Så vad händer under OS-uppehållet och vad gäller med coronatestningen?


SHL-tabellen haltar. Lagen är och har i olika omfattning haft smittspridning att tackla.


SHL:s sportchef Johan Hemlin sliter med att få ordning på det återstående spelprogrammet sedan massor av matcher har flyttats fram, och tillbaka, för att hinna spela de 52 omgångarna. Och det finns en oro att ännu fler framskjutna matcher ska ställa till det.


– Till slut kommer inte pusslet att gå ihop. Nu har vi lyckats hantera det, men till slut blir det för många ospelade matcher, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till HockeyNews.se.


Djurgården har ännu inte spelat en enda match tre veckor in på 2022.


Grundserien ska vara färdigspelad den 15 mars.


– Här och nu idag så finns alla matcher inom ordinarie schema. Alla matcher som har ställts in har en plats i befintligt schema. Däremot är inte alla matchflyttar kommunicerade externt. Några ligger utan speldatum, men de har nytt datum internt, säger Johan Hemlin till HockeyNews.se.


På fredagen presenteras Tre Kronors OS-trupp och först när den blir officiell läggs spelprogrammet för februari fast. SHL-spelarna som ska till OS avreser den 2 februari till Peking.


– Vi avvaktar hur OS-uttagningarna ser ut, men vi är förberedda. Då får man se lite grann hur stor del av de matcherna som läggs i period tre, alltså perioden efter OS, säger Hemlin.


LÄS MERFler OS-spelare avslöjas – här är 21 av de 25 som uppges vara klara


– Vi tittar på lite olika scenarier för seriens slutskede.


Ett hinder för att spela SHL-matcher under det att OS pågår och spelarna är borta från sina klubbar är att det kommer att vara lag som har med flera spelare i OS medan det finns en del som inte har några.


– Sportcheferna har tittat på schemat tidigare och där var vår bedömning att 20 matcher av 34 kommer att spelas. Det står vi fast vid, säger Johan Hemlin.


Redan idag vet Oskarshamn att amerikanen Brian Cooper och de tjeckiska bröderna Hynek och Tomas Zohorna ska spela OS för USA respektive Tjeckien.


Oskarshamnsbacken Brian Cooper ska spela OS för USA. Foto: Bildbyrån.


För att IKO ska kunna spela SHL-matcher under OS-perioden krävs att de möter lag som har två, tre eller fyra spelare borta på OS.


– Såvida inte klubbarna är överens om att spela ändå. De kanske tycker att de har bra schema och stabilt lag, säger Johan Hemlin.


– Om du har ett lag som har två spelare till OS så kan de spela mot lag som har en, två eller tre spelare till OS. Det kan diffa med en gubbe, inte två.


Hemlin fortsätter berätta om de förutsättningar som gäller:


– Om du har båda målvakterna borta så får du flytta matchen. Vi är ganska trygga i de delarna för det har vi förberett ganska länge.


Linus Johansson är en av tre Färjestadscentrar som är aktuella för OS i Peking. Foto: Bildbyrån.


I NHL kommer man att sluta testa symptomfria spelare från och med början av februari.


I SHL har man ett covid-protokoll som man håller fast vid, enligt Johan Hemlin.


– 1) Det är egenkollen. Du kollar dig själv och du kommer inte till jobbet om du har symptom.


– 2) Det är att familjekarantänen gäller.


– 3) Klubbarna testar vid symptom.


Det är den fjärde punkten som kräver lite mer funderande och övervägande och slutar med en helhetsbedömning.


– 4) När du får symptom i gruppen, vad gör du då? Jo, ibland testar du bara dem med symptom. Du stannar där. Och ibland testar man väsentliga delar av truppen och ibland allihop. Det har att göra med om du har åkt buss i 40 mil och varit instängd och så är det tre spelare som uppvisar symptom. Då kanske man tar ETT beslut.


Hemlin fortsätter:


– Om du har spelare som visar symptom på måndagen, när laget har varit ledigt på söndagen, och kanske hade hemmamatch på lördagen, då kanske det krävs ett annat beslut.


– Om symptomen hos spelarna kommer samma dag eller kommer de måndag, tisdag, torsdag? Är familjesmitta inblandat? Då är vi tillbaka till en helhetsbedömning. Det går inte att jämföra två fall här med två fall där, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)