Matchhjälten tänkte åka och byta: "Jag har aldrig varit så trött"

(21806) Sebastian Hartmann
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 1 januari 2022

TIMRÅ. Själv kanade han in i sargen medan en Malmöback kanade in med pucken i mål.
Sebastian Hartmann såg inte ens själv att han avgjorde Timrås makalösa vändning.
– Mjölksyran sprutade och sedan såg jag bara att det var mål och det var skönt, säger han.

Efter andra perioden, där Timrå bränt kalasläge efter kalasläge, styrt in två puckar i eget mål och bjudit på ett par till för att hamna i 1–5-underläge mot Malmö var det en del i publiken som packade ihop och åkte hem.

För två månader sedan hade förmodligen Timråspelarna på isen gjort samma sak.

Då var man inne i en mörk förlustsvit, men nu är läget annorlunda.

– Lite så. När man förlorat några matcher i rad så studsar inte puckarna med en men nu vann vi senast mot Leksand och jag tycker att vi får till det bra i tredje, och får göra lite enklare mål också, säger Sebastian Hartmann.

Ja, för i tredje perioden stod laget för en otrolig upphämtning där man inom loppet av sex minuter gick man från 1–5 till 4–5.

Och med fem minuter kvar kom också kvitteringen från Pontus Åberg som styrde in en passning från Joey LaLeggia.

Målet tog matchen till förlängning, en förlängning som såg ut att sluta mållöst.

Men med bara fem sekunder kvar att spela kom avgörandet när Sebastian Hartmann missade ett friläge men en Malmöback tog med sig både puck och målvakt in i egen kasse.

Ett par sekunder tidigare hade Timråforwarden planer på att åka och byta.

– Jag tänkte göra det, men sedan såg jag att ”okej, jag kan gå på friläge här”. Mjölksyran sprutade och sedan såg jag bara att det var mål och det var skönt. När man är så trött är det svårt att få iväg ett bra avslut, man åker in och försöker lobba, annat funkar inte. avslut, man åker in och försöker lobba, annat funkar inte. Jag höll på att sätta i foten fel också så jag höll ju på att stupa, så trött var jag. Jag har aldrig varit så trött… Det var starkt. Assaultbiken gjorde sitt jobb i somras, säger han och skrattar.

Kanske lyckades Hartmann kräma ur det absolut sista också tack vare den personliga hejarklack han hade på läktaren.

– Det var sju polare här som ska fira nyår här, så det var skönt att få avgöra när de är på plats. Jag tycker inte att det var i närheten av vad jag kan, men då är det skönt att få in ett mål också. Jag såg inte ens att den gick in, säger han.

Målet var Hartmanns nionde för säsongen och han är totalt uppe i 14 poäng den här säsongen.

På de 87 SHL-matcher han spelat tidigare i sin karriär, alla med Mora, samlade han ihop 16 poäng – totalt.

– Man får självförtroende av det, jag kan göra poäng men försöker ändå stå för ett hårt jobb och ta det därifrån. Om man sedan står för två poäng eller inte gör någon poäng och vi vinner, det spelar inte mig så stor roll. Det viktigaste är att laget vinner och att vi kommer över kvalgränsen, det är det viktigaste för mig, säger Hartmann.

Forwarden har hyllats för sitt spel under säsongen och det har sedan en tid tillbaka pratats om en vilja från Timrås sida att förlänga kontraktet med 27-åringen.

Han har också varit en viktig del av lagets förstakedja, som på slutet bestått av Hartmann, Robin Hanzl och Pontus Åberg, men som innan den sistnämndes intåg hade Ty Rattie som tredjelänk.

Under åren i Mora låg han på under elva minuter i snitt per match, medan det den här säsongen har blivit närmare 18 minuter per match.

– Jag tycker att jag är mognare i mitt spel, så det är kul att få förtroende för tränarna och det tyder ju på att man gör något bra där ute också. Sedan är det en kurva, det går upp och det går ned men det gäller att hitta en jämn nivå och göra samma grejer dag in och dag ut, säger han.