HockeyNews
PLUS

Malte Strömwall om målformen, livet i Minsk och Tre Kronor-chansen

(21610) Malte Strömwall Tre Kronor Dinamo Minsk
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Vyacheslav Tsuranov

Publicerad: 16 december 2021

FacebookXWhatsApp

Malte Strömwall, 27, kommer till Tre Kronor i fin målform. Han är nybliven pappa och låter harmonisk.

Strömwall berättar om nyckeln till framgången och passar på att hylla förre lagkamraten – Robert Rosén.


Moskva är julpyntat och några grader kallt. En siren ljuder i bakgrunden när Malte Strömwall svarar i sin mobil på spelarhotellet.


Channel One Cup börjar på torsdagen för Tre Kronor med match mot värdnationen Ryssland som besegrade Kanada med 4–3 på onsdagen.


Malte Strömwall är laddad för match. I sin sista KHL-match inför turneringen gjorde han hattrick för Dinamo Minsk i 5–3-vinsten mot Jokerit.


Han har gjort 18 mål på 31 matcher. Han har klättrat till femteplatsen i KHL:s skytteliga och är tack vare tolv mål i powerplay tvåa i den ligan.


– Det har gått bra i höst. Det ska bli kul att försöka visa det här, säger Strömwall till HockeyNews.se.


Ödmjukt berömmer han medspelare och att han har fått spela i ett bra powerplay.


– Jag har bra självförtroende i spelet. Du vet hur det brukar vara. Men från början har jag spelat på en bra nivå tycker jag. Skönt att man har fått utdelning för det man har gjort.


I oktober mot Kunlun slog han till med sitt första hattrick i KHL. 


– Det var häftigt att få göra sitt första där i höst, säger han.


Det blev inga hattrick i Sotji 2019/2020 fastän han gjorde 21 mål och 39 poäng på 52 matcher.


– Jag tror att jag har haft åtta eller tio tvåmålsmatcher, men aldrig hattrick innan så det var kul att få göra det.


Om det fortsätter att gå bra med målskyttet lär Malte Strömwall putsa till sitt personliga målrekord i KHL i vinter.


– Det är nära nu. Man försöker bli bättre för varje säsong och göra bättre nummer, eller vad man ska säga, för varje år. Jag har fått en fin roll i Minsk och en tränare som tror på en. Det hjälper.


Du gillar din coach Craig Woodcroft?


– Jag tycker att han är en väldigt bra tränare. Sedan förlitar han sig väldigt mycket på oss importer. Det tycker jag är kul.


Femma i KHL:s skytteliga med 18 mål och tvåa i powerplayligan med tolv mål. Det flyter på för Malte Strömwall. Foto: (c) photo.khl.ru Maxim Shmakov.


Malte Strömwall är en vass målskytt. När han hade gjort 25 mål för AIK i Hockeyallsvenskan 2015/2016 tog han chansen i New York Rangers, men efter en säsong i AHL hos Hartford hamnade han i ECHL och Greenville Swamp Rabbits.


Efter det flyttade han till Finland. Han kom till Kouvola-laget Kookoo och där fick han sitt genombrott. Och han jobbade hårt för att det skulle komma.


– Det var inför mitt sista år i Finland. Då lade jag väldigt mycket tid på isträning på sommaren. Jag slipade på skott och på allt sånt och det gjorde att jag kom in med väldigt bra självförtroende i säsongen. Med skottet och i det övriga. Det rullade på bra i Finland, säger Strömwall som vann skytteligan genom att göra 30 mål i finska ligan.


Efter det skrev han på för KHL-klubben Sotji.


– Första året i Sotji spelade jag bra och spelade med Robert Rosén som var grym att spela med där och jag fick chansen i landslaget. Jag tycker att jag tog ytterligare steg hela tiden och sedan har det rullat på känner jag.


LÄS MERGenrepet i Moskva spelas utan klara förutsättningar inför OS i Kina


Att få spela med spelsnillet Robert Rosén var betydelsefullt för Strömwall.


– Han är en av de här klassiska centrarna som är en naturlig playmaker. Det är inte så många såna kvar i SHL och övriga ligor tycker jag. Han har grym speluppfattning och vet hur man håller i ett powerplay och slår passningar i avgörande lägen som gör att lagkamraterna får väldigt bra målchanser. Det var lärorikt att spela med honom, säger Tre Kronor-forwarden.


– Han håller hög nivå och man ser många som får chansen att spela med honom som gör det väldigt bra. För mig är det ingen överraskning.


Malte Strömwall är en i raden av svenskar som spelar för Dinamo Minsk i Belarus. Han har smällt in bra där.


– Min sambo och jag har fått en liten grabb, i höstas. Jag spenderar väldigt mycket dit med dem utanför isen och det gör att man trivs super utanför isen när man har sin familj, säger Strömwall.


LÄS MERDjurgården lånade in målvakt från Hockeyettan – och centerjakten pågår


I Channel One Cup har Tre Kronor även med backarna Adam Almquist och Lukas Bengtsson från Dinamo Minsk. Mattias Tedenby har tvingats lämna återbud och Anton Lindholm är skadad medan Mario Kempe precis återvänt efter skada.


– Vi är sex svenskar, två kanadensare, en tjeck och en slovak, så det är lätt med språket och man kan snacka med varandra. Jag tycker även att ryssarna och vitryssarna försöker prata engelska så vi har ett skönt lag och det underlättar så klart att man kan prata svenska och hänga vid sidan av, säger Strömwall.


– Minsk är rent och fint och vi bor bra. Det finns bra restauranger så alla importer som är här trivs bra.


Hur mycket har du satt dig in i det politiska läget i Minsk och Belarus?


– Ingenting faktiskt. Vi är i vår hockeybubbla och följer egentligen ingenting av det som händer. Det man påverkas av är att det inte går några direktflyg hem till Sverige. Det är väl det. Det är lite svårare att ta sig dit. Men hockeymässigt är det bra och vi alla importer trivs bra.


Malte Strömwall är laddad för Channel One Cup med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


I Tre Kronor bildar Malte Strömwall kedja med Växjöcentern Pontus Holmberg och Färjestadsforwarden Joakim Nygård.


– Holmberg har gjort stora framsteg i SHL. En smart center som är stark på pucken, en bra playmaker också, säger Strömwall.


– Nygård vet alla hur snabb han är. Man får försöka haka på. Jag ser mig som snabb… men det ska bli kul att försöka haka på hans fart och försöka skapa lägen.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)