Skyttekungen nobbas – här är andra toppspelare som Tre Kronor petar


6 december 2021

STOCKHOLM. Patrik Karlkvist vräker in mål för Oskarshamn.

Men varken han, Malmös NHL-meriterade VM-guldvinnare Carl Söderberg eller någon från de svenska slutspelslagen i Champions Hockey League finns med i Tre Kronor i Moskva.

Förbundskapten Johan Garpenlöv förklarar läget.Oskarshamns succéforward Patrik Karlkvist har gjort 15 mål på 25 matcher i SHL och är tvåa i skytteligan. Det räcker inte för att ta en plats i Tre Kronor i Channel One Cup.


– Vi känner just nu, vi ser vad du ser, att det går bra för honom i Oskarshamn och han gör det bra där. Men vi tycker, när vi tog ut den här bruttotruppen, att han inte räckte till just då. Sedan får vi se vad som händer framöver. Fortsätter han att spela bra så kommer det turneringar framöver, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.


Vad saknas?


– Jag vill gärna se att han spelar på den här nivån över tid. Nu har han varit bra här ett tag och gjort det bra, absolut, men jag vill se att han fortsätter göra det bra. Då har vi turneringar som kommer i april och fortsätter han att spela bra så har han möjligheten där.


Malmö Redhawks hemvändande NHL-center Carl Söderberg tackade nej till Karjalaturneringen, men var aktuell då.


Det var han inte inför Channel One Cup.


– Vi lämnar honom. Jag pratade med honom inför förra (Karjalaturneringen i novermber). Jag vet vad han kan och låter honom få fokusera på Malmö de här två första turneringarna, säger Johan Garpenlöv.


Johan Garpenlöv förklarar varför vissa spelare har lämnats utanför Tre Kronor-truppen till Channel One Cup. Foto: Bildbyrån.


Tre Kronor kommer heller inte att ha med några spelare från den schweiziska ligan till Moskva-turneringen trots att spelare som Mathias Bromé, Anton Lander, Carl Klingberg och Henrik Tömmernes var väldigt bra när det blev svensk slutseger efter tre raka vinster i Karjalaturneringen.


Inte heller Frölunda, Leksand eller Rögle har med spelare i Tre Kronor-truppen eftersom de har returmöten i CHL-slutspelet att tänka på.


– CHL-lagen låter vi vara för de spelar tisdagen (14 december) och ”schweizarna” spelar på söndagen (12 december) och de ville vi inte heller plocka. Jag tror inte alla spela där, men vi släpper dem för den här turneringen.


LÄS MERGarpenlövs val – Brynäsforwarden debuterar för Tre Kronor


SKA St Petersburg-målvakten Lars Johansson storspelade i Tre Kronor, som ende KHL-spelare, i förra turneringen. I Moskva blir det istället KHL-kollegorna Magnus Hellberg (Sotji) och Anders Lindbäck (Jokerit) som delar på målvaktsjobb.


Lars Johansson är OS-aktuell, vilket blir ännu tydligare nu när Vegas-målvakten Robin Lehner lämnat återbud till Peking. Men han får vila från Channel One Cup.


– Vi tog in Lasse i första, han var hel, fräsch och frisk och spelade bra där. Vi vet vad han kan, han har varit med tidigare och nu får två andra chansen att visa upp sig.


I KHL har KHL-svenskar som Theodor Lennström, Pär Lindholm och Joakim Nordström varit aktuella, men på grund av skada (Lennström) eller tidigare skador (Lindholm och Nordström) finns de inte med i Channel One Cup.


– Det var många som tyvärr inte kunde vara med, säger Johan Garpenlöv.