Vad HV71 kan förvänta sig av Thörnberg i comebacken – tränaren berättar


26 november 2021

Vilken klass håller Martin Thörnberg? Kan han bli kvar i HV71 om det blir succé?

Dalen-tränaren Per Gustafsson ger sin syn på 38-årige Thörnberg som på fredagen gör comeback i HV-tröja nummer tio.Inte sedan skottdagen, den 29 februari 2020, har HV71-ikonen Martin Thörnberg spelat för sin moderklubb.


Det har gått nästan 21 månader sedan dess och fram tills för några dagar sedan såg en comeback otänkbar ut, vilket har rört upp en hel del känslor hos familjen Thörnberg och även hos många många HV-fans.


Men när HV71 mot Vita Hästen i onsdags fick både lagkaptenen Simon Önerud och den assisterande kaptenen Taylor Matson skadade reagerade HV blixtsnabbt.


HV71-tränaren Tommy Samuelsson tog kontakt med Martin Thörnberg – som tackade ja till att lånas in från Hockeyettan-klubben HC Dalen från Norrahammar utanför Jönköping.


HV och Dalen har ett nära samarbete och laget, som är klart för Allettan, tränas av HV-ikonen Per Gustafsson, 51.


– Jag har varit med HV en till två gånger i veckan och är inne och pratar med dem så vi har en dialog hela tiden. De har pratat om Martin (Thörnberg) och sedan har det inte varit läge för oss att låna ut honom, men nu blev det lite akut med skadorna och vi hade uppehåll, så Tommy (Samuelsson) ringde mig efter matchen (Vimmerby-Dalen) och kollade, säger Gustafsson till HockeyNews.se.


Martin Thörnberg har spelat i Hockeyettan sedan 2020 och gjorde förra säsongen 31 poäng (16 mål, 15 assist) på 21 matcher.


Den här säsongen har han fram till uppehållet för Allettan- och fortsättningsserierna i Hockeyettan gjort 22 poäng (7 + 15) på 17 matcher.


– Man ser på Martin, det är ingen annan i ligan som har hans skicklighet. Han vinner poängligan här (i Dalen) och har samma poäng som den (Viktor Crus-Rydberg) på förstaplatsen. Han har de verktyg som ingen annan har, säger Per Gustafsson.


LÄS MERHV71:s drag efter skadorna – lånar in klubbikonen: "Superglada"


Tillsammans vann Thörnberg och Gustafsson tre SM-guld med HV71 (2004, 2008 och 2010).


Dalen-coachen fortsätter:


– Sedan kanske det inte är i alla matcher, i varje byte, som han är på plats, men det har jag förståelse för med. Men han har varit väldigt viktig för oss.


26 december 2019 hyllades Martin Thörnberg av HV71:s sportchef Johan Hult för 700 spelade matcher i HV-tröjan. Foto: Bildbyrån.


Erfarne Martin Thörnberg, 38, är tillsammans med sin lillebror Jesper Thörnberg, 30, äldst i Dalen som har en snittålder på knappt 23 år.


– Vi har ett rätt ungt lag, förutom Martin och Jesper, och han hjälper dem. Han är på och hjälper dem varje dag och pushar dem och kommer med tips. Han har gjort det jättebra, berömmer Per Gustafsson.


Vad kan HV hoppas på av Martin Thörnberg?


– Offensivt kommer han att göra det bra hos HV. Sedan är det lite skillnad. Jag pratade med Martin igår och han sa det, och det är som jag har sagt också, det är passningar som är skillnaden. Sedan går det lika snabbt och vi tränar likadant. Det är ingen större skillnad, men allting skruvas upp en nivå till. Det grejar ju Martin. Det är inga problem.


Per Gustafsson tar också för givet att Martin Thörnberg fysiskt kommer att hålla för Hockeyallsvenskan.


– Han har tränat med oss i sommar och vi har tränat på bra och spelat mycket matcher. Han har väl spelat sig i form lite också på slutet tycker jag.HV71 och Dalen har kommit överens om ett lån på två matcher så Martin Thörnberg spelar i dubbelmötet med Kristianstad på fredagen (borta) och söndagen (hemma).


– Vi har sagt att det är de här två matcherna till att börja med sedan börjar inte vi förrän nästa söndag, då drar Allettan igång. Vi är kort om folk och behöver varje spelare vi kan få.


Om HV kommer med plånboken och vill behålla Martin Thörnberg längre än så?


– Ja, det är upp till Martin tycker jag. Hur han känner och hur han vill göra. Vi har haft ett bra samarbete och HV har lånat ut mellan sju och åtta spelare som har spelat med oss. Det är så här det ska vara, åt bägge hållen, så det är jätteroligt, säger Per Gustafsson och tillägger:


– Jag hade några till som jag tyckte var aktuella, men nu behövde de bara ha in en. Det är bra för vår verksamhet med.