SM-guldvinnaren blir ny analytiker och expert i C Mores Hockeylabbet


24 november 2021

HV71:s SM-guldvinnande analytiker Simon Brändström blir ny expert i C Mores uppskattade program Hockeylabbet.

Brändström, som är pokerproffs, börjar sitt nya uppdrag i december.

– Det ska bli kul. Jag ser det framför allt som en personlig utmaning, säger han till HockeyNews.se.Det blir civilekonomutbildade Simon Brändström som tar över efter Erik Wilderoth som analytiker i Hockeylabbet på C More.


Wilderoth har värvats av Färjestad och Brändström var en av nyckelpersonerna bakom HV71:s senaste SM-guld 2017.


Han har spelat poker professionellt sedan 2004 och är minst sagt skicklig på det här med siffror, databasanalys och statistik.


Simon Brändström började läsa analytics-bloggar när de poppade upp runt 2014.


Det blev också steget in i hockeyvärlden.


– Jag läste på och kontaktade Johan Hult (HV:s sportchef) hösten 2015 och skrev ett mejl och beskrev lite det som började hända i hockeyvärlden och vad jag kunde göra för dem. Sedan tog det nog, utan att överdriva, fyra månader innan han svarade på det mejlet, säger Brändström till HockeyNews.se.


LÄS MERFBK-stjärnan gipsad – blir borta i över en månad: "Kände direkt"


Men när väl Simon Brändström kom till HV71 och träffade Hult och general managern Peter Ekelund kom de överens omedelbart och samarbetade i fyra år.


2017 var han med och vann SM-guld med HV.


Hur mycket kunde du bidra med till ett oerhört bra lag?


– Den säsongen var unik för alla underliggande siffror såg väldigt bra ut från start kan man säga, men det fanns ett dåligt självförtroende, om man kan säga så, där de inte riktigt själva trodde det, eller visste om det, för resultaten gick inte deras väg, förklarar Brändström, som hade med sin kollega Per Linde in i projektet.


– Vår roll var kanske mer få dem att inse att laget var så pass bra att laget kan vinna SM-guld och det sa vi till dem i december (2016) eller januari.


Som analytiker ingick Simon Brändström i HV71 när det blev SM-guld våren 2017. Nu blir han expert i C More-programmet Hockeylabbet. Foto: Bildbyrån.


– Det man kunde se var att de hade rekordhöga nivåer på vissa parametrar. Vi försökte mer ingjuta mod i dem och få dem att inse att det laget var jättebra. Får de det att klicka kan laget gå hur långt som helst. Mer impact än så hade vi inte skulle jag säga om det första året.


Parallellt med sina hockeyanalyser för HV71 har Simon Brändström alltså hela tiden varit pokerproffs och 2019 vann han pokerturnering EPT i Barcelona och plockade hem 1,3 miljoner euro, vilket idag motsvarar 13,3 miljoner kronor.


– Det som hände mig det året är inte rimligt. Det ska egentligen inte hända, hehe. Men jag har spelat mycket i 15 års tid och det blev någon form av ketchupeffekt något år där, säger Brändström.


LÄS MERDjurgårdens sju ödesmatcher: "Annars ser kval alltmer oundvikligt ut"


I december börjar han som analytiker i Hockeylabbet på C More. De tre tidigare experterna i liknande roller, Thomas Johansson, Petter Carnbro och Erik Wilderoth har tagit steget vidare till SHL-klubbarna Leksand respektive Färjestad.


– När det stod klart att Erik skulle lämna var Simon etta på vår önskelista. Väldigt glädjande att vi kommit överens så snabbt. Simon är skarp och begåvad och har en tung kunskap om statistik och analys, säger Rickard Segeborn, programchef sport på TV4 och C More.


Simon Brändström ser fram emot sitt tv-uppdrag.


– Det ska bli spännande. Jag har ingen tv-vana och tycker väl generellt sett inte så jättemycket om att tala inför folk, hehe. Det blir utmaningar, men det är väl just det som har gjort att jag har valt att hoppa på, för jag fortsätter med mina andra grejer samtidigt, säger Brändström, som ursprungligen är från Huskvarna.